Smoothie, nectarul zilelor de vara

Ai tot auzit de diverse diete cu aceasta bautura, care a devenit populara in toata Europa, dar nu iti e foarte clar la ce ne ajuta si care sunt beneficiile sau combinatiile ideale? Hai sa facem lumina! Iti deconspiram secretele unui smoothie sanatos si savuros.

Smoothie, nectarul zilelor de vara

Am vorbit de smoothie-uri de nenumarate ori cu prietenele mele vegane si raw-vegane, am baut nu pahare, ci vaze intregi, la inceput, cand eram curioasa si foarte entuziasmata sa descopar diverse combinatii, am urmarit vedetele – din Los Angeles, in Miami – ca sa vad ce pun ele in mixer, mi-am luat carti si am atacat subiectul pe toate partile. Pentru ca smoothie-urile m-au cucerit!

Relatia mea cu acest preparat a inceput dupa un pranz cu Andreea Raicu, ea fiind responsabila pentru mai noua mea obsesie. Era in vara trecuta. De atunci, am capatat experienta, am invatat ce smoothie-uri imi fac bine, ce ingrediente se combina fericit si de ce aceasta masa lichida isi merita popularitatea. Astazi, consum smoothie-uri frecvent, ca gustare intre mese sau ca mic dejun – compozitia poate varia caloric si tin cont de asta. Pentru ca stilul nostru de viata este galopant, foarte putini oameni reusesc sa aiba o alimentatie echilibrata si foarte multa lume sufera de lipsa concentrarii, insomnie sau astenie, simptome ale deficientei nutritionale.

Smoothie-urile tintesc multe carente, suplinind aportul de factori nutritivi in alimentatia noastra si pot fi consumate de intreaga familie, existand o multitudine de retete – multe dintre ele sunt benefice si copiilor, educandu-le astfel gustul de fructe si legume. Bautura necesita un timp redus de preparare si reprezinta o strategie alimentara prin care suplinim aportul neglijatelor legume, verdeturi si fructe, de care organismul are nevoie.

Cum s-a declansat frenezia smoothie-urilor? Bineinteles, povestea a inceput in SUA, inca din anii 60, odata cu lansarea blender-ului electric, moment in care magazinele cu produse alimentare sanatoase (la ei existand de peste 50 de ani) au inceput sa creeze diverse retete pe baza de fructe si gheata; primul smoothie patentat a fost creat la mijlocul anilor 70 si purta numele de California Smoothie.

Dar spre sfarsitul anilor 90, smoothie-urile au devenit un succes de proportii, intrand in magazinele de profil si in supermarketuri, emigrand in toata lumea si fiind astfel disponibile prin retele accesibile tuturor. Astazi, acest preparat exista in multe feluri si categorii si multa lume si-l prepara acasa. Paleta de ingrediente s-a largit considerabil, legumele, verdeturile sau alte elemente de savoare, ca laptele, iaurtul, mierea, completand beneficiile fructelor. Bucataria mediteraneana are multe tipuri de smoothie-uri fructate, in Orientul Mijlociu, de exemplu, se folosesc si diverse sortimente de serbet (iaurt si miere) sau ceai, iar in India, fructul de mango are un rol esential in prepararea smoothie-urilor, amestecat cu lassi (preparat pe baza de iaurt). Retetele de smoothie-uri sunt asadar adaptate local, in functie de cultura alimentara specifica locului.

Ca sa-ti faci o idee si pentru a-ti deschide apetitul fata acest tip de masa lichida plina de factori nutritivi, o sa-ti enumar marile categorii distincte: smoothie pe baza de fructe, un desert de vara excelent; smoothie verde, bazat mai mult pe legume si verdeturi si avand rol de masa sau gustare; smoothie detoxifiant, bun pentru eliminarea toxinelor si folosit in curele de slabit; si smoothie mai dulce, care serveste drept desert, cu un plus de elemente indulcitoare, cum ar fi mierea. Exista si varianta smoothie-ului cu alcool, dar deja ne ducem in zona de cocktailuri.

Paleta de ingrediente poate fi foarte mare, important este sa folosesti fructe si legume proaspete si de sezon, pentru a profita de savoarea acestora. Continutul unui smoothie bine facut trebuie sa tina cont de rolul lui – poti sa-l prepari pentru micul dejun, pentru un somn mai linistit, cand vrei sa scapi de cateva kilograme (exista retete de smoothie care scad pofta de mancare), pentru a stimula imunitatea organismului, retete antistres si chiar si pentru frumusete, care ajuta pielea terna sa-si recapete stralucirea.

Din experienta, cred ca pentru a pricepe valoarea nutritionala a unui smoothie e bine sa incepi cu o reteta pentru masa de dimineata – iti vei da seama rapid cat de satios este, cat de nutritiv si ce energie iti ofera. Plus ca este delicios! Este imposibil sa nu-ti placa si, daca se intampla asta, inseamna ca mixul de ingrediente nu este pe gustul tau, lucru pe care il poti corecta inspirandu-te din miile de retete pe care le gasesti in carti, pe platforme online dedicate alimentatiei sanatoase sau, ca mine, prin exercitiu, facand si gustand. Numarul ingredientelor este nelimitat, dupa mixul de fructe/legume, poti adauga diverse condimente, ierburi sau superalimente.

Poate ai citit despre frenezia modelelor si a celebritatilor pentru smoothie-urile cu care se intretin – Miranda Kerr, modelul australian si unul dintre ingerii Victorias Secret, a facut un videoclip pentru Net-A-Porter.com, in timp ce-si prepara smoothie-ul intr-un blender Vitamix. Oprah, Alessandra Ambrosio, Gwyneth Paltrow, Nicole Ritchie si multe alte celebritati consuma zilnic acest preparat, sub diverse forme.

Mai recent, smoothie-urile verzi au devenit cea mai populara categorie, iar cei care mananca exclusiv raw (alimente crude) le iubesc. Aceste smoothie-uri verzi sunt pe baza de legume si verdeturi, dar pot contine si un fruct, plus uleiuri presate la rece (chia, cocos, masline, rapita etc.), diverse seminte (in, susan, dovleac etc.), suplimente alimentare (spirulina, vitamine etc.), condimente si chiar lapte de soia sau de migdale. O adevarata masa lichida plina de factori nutritivi pe care nu ii castigam la fel de repede prin alimentatia clasica.

Poate si din acest motiv, smoothie-urile verzi au inceput sa atraga atentia celor care vor sa-si schimbe stilul alimentar si sa traiasca mai sanatos. Iar beneficiile se resimt imediat: digestia este mai buna, avem mai multa energie, asiguram un consum stabil de vegetale si de fructe, diversificam planul alimentar obisnuit, ne intarim sistemul imunitar, inlocuim gustarile dulci, calorice, dupa care tanjim vara, stimulam mai bine creierul. Mai sunt si alte plusuri, ca detoxifierea, in functie de reteta de smoothie. Un lucru este cert: odata ce incerci, te vei molipsi si tu de pasiunea pentru aceasta bautura fantastica, atat de benefica alimentatiei intregii familii, de la juniori la parinti. Tot ce trebuie e sa investesti intr-un blender cu care poti mixa ingredientele dupa plac, iar acum, vara, chiar poti face combinatii savuroase, proaspete si nutritive cu care iti vei rasfata papilele gustative.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet