Cum sa slabesti sanatos

Pentru a afla cel mai simplu, mai sigur si mai sanatos mod de a slabi, am solicitat sfatul unor experti in domeniu. Iata ce ne-au raspuns specialistii:

Cum sa slabesti sanatos

Considera depozitele de grasime ca fiind depozite de extra-energie. De aici lucrurile decurg logic: pentru a slabi trebuie sa creezi un deficit de energie, scazand numarul de calorii ingerate (hrana) si crescand numarul celor consumate (exercitiu fizic si stil de viata). Dar nu uita nici o clipa ca organismul femeii are in mod natural un procent mai mare de grasime decat al barbatilor.

Primul pas


Pentru a afla cu exactitate daca esti supraponderala sau nu, e bine sa-ti calculezi indicele de masa corporala (IMC), care-ti da raportul intre inaltimea si greutatea ta. Formula de calcul e simpla: IMC = greutatea (in kg) / inaltimea la patrat (in m). Daca rezultatul este sub 18,5 esti subponderala. Intre 18.5 si 24,9 te situezi in categoria normoponderal. Tot ce este peste 25 inseamna supraponderal (cu anumite grade: crescut, moderat, sever, foarte sever).

Pasul doi: Mananca Sanatos

  • Daca vrei sa slabesti, mananca mai putin, dar nu te infometa. Sunt necesare doar cateva schimbari minore.
  • Mananca mai putine grasimi.
  • Consuma zilnic trei mese echilibrate din punct de vedere nutritional. Mesele putine, dar prea consistente determina cresterea in greutate. Saritul meselor incetineste scaderea in greutate. Cu trei mese mici, plus gustari pe parcursul zilei, slabesti mai usor. E un fapt dovedit, iar tu nu faci exceptie.
  • Cumpara inteligent: nu merge la cumparaturi cand iti este foame (tentatiile sunt si mai mari). Fa o lista cu ceea ce ai nevoie (in principal legume, fructe si cereale) si cumpara numai ce e pe lista. Nu cumpara alimente bogate in grasimi, de la care nu te poti abtine. Evita hrana deja preparata (de obicei e bogata in lipide si calorii). Citeste cu atentie etichetele alimentelor.
  • Gateste inteligent: nu folosi grasimi la gatit. Foloseste vase in care mancarea „nu se lipeste. Inlatura grasimea vizibila de pe carne si pielea de pe pui inainte de a le servi. Lasa preparatele mai simple. Evita sosurile. Foloseste mai putina sare (determina retentia de lichide in corp).
  • Mananca inteligent: mananca incet, nu te grabi. Incepe cu o supa fara grasimi si/sau o salata. Te vei satura. Pastreaza painea si untul departe de masa. Fii atenta la marimea portiei – asaza-ti mancarea in farfurie la bucatarie, nu la masa si cantareste alimentele pentru a determina portiile corecte. Evita a doua portie si opreste-te din mancat imediat ce apare senzatia de satietate.
  • Bea cel putin 8-12 pahare de apa pe zi. Lipsa de lichide determina organismul sa-si faca propriile rezerve.

Pasul trei: Antreneaza-te corect:

  • Singura modalitate de a creste numarul de ca­lorii „arse este sa faci sport. Aceasta nu inseamna sa faci jogging kilometri intregi in fiecare zi. Trebuie doar sa fii mai activa. Modi­fica-ti stilul de via­ta: mergi pe jos pana la servici, urca scarile si evita liftul, plimba-ti cainele zilnic, lucreaza in gradina. Incepe treptat si nu te complica. Lucrul cel mai important e ca aceste activitati sa-ti faca placere.
  • Apoi fa-ti un abonament la o sala de fitness. Antreneaza-te de trei ori pe saptamana, iar apoi, in fiecare luna, adauga cate o zi, pana ajungi la cinci zile de antrenament lejer.
  • Stabileste-ti planul de antrenament in functie de tipul de corp.
  • Daca surplusul tau ponderal este semnificativ (IMC peste 27), pe langa o usoara dieta si activitate fizica, medicul iti poate recomanda o terapie anti-obezitate eficienta, cu rezultate pe termen lung.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Midsection of woman body from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet