De cate ori te-ai trezit ca infuleci resturile de pe farfuria iubitului, iei pranzul in fata calculatorului de la birou sau mananci pana la ultima bucatica tot ce ai in farfurie? Daca te regasesti in toate aceste situatii, atunci esti vinovata de o alimentatie nesabuita, care te va impiedica sa slabesti indiferent de dieta...
Am prietene care au incercat tot ce se poate, de la Atkins pana la supa de varza, detoxifiere cu suc de lamaie sau branza de vaca la mic dejun, prinz si cina. Desi, de regula, reuseau sa slabeasca cateva kilograme, in momentul in care terminau regimul, organismul revenea la greutatea initiala. Este foarte greu sa gasesti o cale de mijloc, un echilibru. Iar acest yo-yo dieting poate lasa urme grave asupra metabolismului si are si un efect coroziv asupra psihicului. Pana la urma, multe persoane se vad in postura de a lua o decizie inainte sa o ia razna de tot: fie se impaca cu faptul ca vor trai o viata privindu-se de la mancare, fie se accepta asa cum sunt.
Intr-o seara in care nu aveam la indemana nimic interesant de citit, butonand televizorul am dat peste un post care difuza show-ul Oprah Winfrey. De aceasta data insa nu a fost o emisiune despre barbati insarcinati sau familii de mormoni, ci despre o carte scrisa de Dr. Brian Wansink, directorul executiv al Centrului de agricultura pentru nutritie din SUA, intitulata Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think. Mi s-a parut extrem de interesant, asadar am ascultat cu atentie.
Autorul nu este nutritionist, ci un food psychologist, adica un psiholog in nutritie, care lucreaza in prezent la impunerea unor legi privind alimentatia corecta, pentru a combate epidemia de obezitate din America. Dupa 20 de ani de studii si teste in laboratoarele Universitatii Cornell, a scris aceasta carte menita sa ne ajute sa ne schimbam obiceiurile de alimentatie care duc la probleme de greutate. „Zilnic luam peste 200 de decizii legate de mincare, iar majoritatea sunt spontane, influentate de rutina', ne explica autorul cartii. „Adoptand obiceiuri alimentare care s-au dovedit stiintific ca reduc pofta de mancare, putem ajunge sa consumam zilnic, fara efort, cu 200 de calorii mai putin decat de obicei', continua el.
Se pare ca suntem extrem de influentabile cand vine vorba de mincare. Poate nu te-ai gandit niciodata ca anumite lucruri din mediul care te inconjoara pot cauza un scurtcircuit in creier, stimuland centrii foamei si facandu-ne sa mancam mai mult decat avem nevoie (de exemplu, lumina dintr-o incapere, muzica, mirosurile, oamenii care ne insotesc, numele sau cantitatea unor feluri de mancare). Desigur, ai putea crede ca esti prea inteligenta pentru a fi influentata de asa ceva, dar, draga mea, testele arata ca toata lumea e afectata.
Te gandesti ca astfel de lucruri li se intampla altora, persoanelor care mananca enorm sau nu se pot controla, dar de cate ori nu ti s-a intamplat sa mananci o galeata intreaga de popcorn la cinema, desi nu era tocmai proaspat (te-a influentat mediul in care te aflai) sau ai mancat toata punga de bomboane pentru ca erau de culoarea ciocolatei (pe care tu o asociezi cu ceva foarte delicios)?
Dr. Wansink exemplifica in carte si un experiment pe care l-a facut, in care subiectilor care au participat la studiu li se umpleau incontinuu bolurile de supa (fara ca acestia sa sesizeze) si cum acest fapt i-a facut sa consume mult mai mult decat ar fi simtit nevoia. De asemenea, atunci cand mincam direct din pungi sau ambalaje, fara sa impartim mancarea in portii pe farfurii, nici nu realizam cantitatea pe care am consumat-o.
Nici faptul ca suntem adeptii anumitor diete sau stiluri de viata asa-zis „sanatoase' nu ne salveaza, existand capcane serioase: alegem produse low-fat, dar nu mancam cumpatat. Chiar daca au grasimi mai putine, atunci cand consumam portii gigantice, ignoram faptul ca si aceste produse au calorii foarte multe si sunt bogate in zahar si sodiu. Una dintre prietenele mele alegea sa ia masa intr-un restaurant care oferea meniuri cu foarte putine calorii, deoarece voia sa „manance sanatos', iar ea ajungea sa comande snitel de pui sau chiftelute prajite. Total gresit!
In mod sigur nu ne culcam slabe si ne trezim peste noapte obeze. Acele kilograme in plus se acumuleaza in timp: 100-200 de calorii astazi, inca vreo cateva sute maine si uite asa, intr-un an se depun 10-15 kilograme. Dar, asa cum afirma Dr. Wansink, „cea mai buna dieta este aceea care nu-ti impune o cura de slabire'. Obiceiurile se pot schimba in timp si, cu putina atentie si autoeducatie, poti face minuni. Colega noastra Hannah Borno, de la ELLE UK, a avut o discutie cu Dr. Wansink, iar acesta a elaborat un plan simplu pentru a ne ajuta sa ne schimbam obiceiurile culinare. Iata regulile de baza:
1. Lasa probele la vedere. „Lasa sticla pe masa, pentru a vedea exact cat vin consumi, iar daca mananci ceva preambalat, tine punga la vedere. Vei reusi sa mananci in medie cu circa 28% mai putin.'
2. Jongleaza cu mancarurile tale preferate. „Nu renunta de tot la alimentele preferate sau asa-zisele comfort food, dar opteaza si pentru favoritele nr. 2 sau 3. Spre exemplu, daca iti place cel mai mult inghetata, dar pe locul 2 se afla supa de pui, care este mai putin nociva, alege-o pe a doua.'
3. Foloseste pahare cu picior inalt. „Avem senzatia ca in astfel de pahare intra mai mult lichid si astfel consumam cu 32-43% mai putin decat daca bem din pahare fara picior.'
4. Alege farfurii si boluri mici. „Cu cat farfuriile sunt mai mari, cu atat cresc portiile de mancare. Asadar, mananca din farfurii si boluri mici. Automat, vei manca mai putin.'
5. Urmeaza regula cantitatilor egale. „Jumatate din farfuria pe care mananci trebuie sa fie ocupata de legume, iar cealalta jumatate de carbohidrati si proteine. Daca vrei mai multe paste, de exemplu, trebuie sa mananci in plus aceeasi cantitate de legume. In timp, vei ajunge sa consumi mult mai putine calorii.'
6. Mananca pana te saturi in proportie de 80%. „Daca mananci cu 30% mai putin decat de obicei, vei simti ca nu esti satula, dar daca consumi cu 20% mai putin, nu vei sesiza diferenta. Putem atinge trei niveluri de satietate: total infometat, foarte plin sau nivelul la care spui «As putea sa mai mananc putin». Opreste-te la acest nivel.'
7. Portioneaza mancarea. „Pune-ti o portie de mancare pe farfurie si nu pune platoul de mancare pe masa, ci lasa-l in cuptor. Vei manca mai putin cu 14%.'
8. Nu tine snacks-uri la vedere. „Testele arata ca persoanele care tin dulciuri si biscuiti in sertar consuma mult mai mult decat cele care trebuie sa se ridice sa le ia din alt loc. Tine la indemana doar fructe sau migdale.'
9. Mananca la masa. „Nu manca in fata televizorului sau a calculatorului, pentru ca vei manca mult mai mult daca esti distrasa.'
10. Mananca incet. „Organismului ii trebuie circa 20 de minute pentru a semnala ca este satul. Astfel, daca mesteci bine si rar, te vei satura.'
Aceste mici strategii te vor ajuta sa-ti imbunatatesti stilul de viata si felul in care privesti regimurile alimentare. Da, cu siguranta te vor face sa-ti descoperi punctele slabe, dar in acelasi timp vei reusi sa gasesti un echilibru si nu vei mai suferi fizic si psihic din cauza nenumaratelor diete drastice.
Arhiva revistei ELLE
Foto: woman body care and yellow measure on thighs from Shutterstock