Oboseala, stările de amețeală sau de vomă sunt doar alte câteva simptome pe care o persoană infectată cu corononavirus le poate resimți, conform Organizației Mondiale a Sănătății.
Simptomele infecției cu coronavirus sunt deja cunoscute de către toată lumea: febră, tuse și dificultăți respiratorii. Însă, cu cât numărul persoanelor bolnave crește, cu atât specialiștii au observat că există un număr mai mare de simptome, multe dintre ele fiind comune cu cele ale unei răceli, gripe sau chiar alergii.
Organizația Mondială a Sănătății a extins lista simptomelor, de la 3 la 14. Aceasta a rezultat în urma unui studiu făcut pe aproape 56000 de pacienți bolnavi de COVID-19 din China. În lista de mai jos găsești numele acestor simptome, dar și în ce proporție au fost resimțite de către persoanele infectate.
De asemenea, specialiștii în otorinolaringologie (ORL) din Marea Britanie susțin că pierderea mirosului poate fi un alt simptom al bolii.
Iată mai jos, ce ar trebui să știi despre câteva dintre aceste simptome:
Conform unei cercetării realizate de specialiștii în otorinolaringologie din Marea Britanie, anosmia (pierderea mirosului) a fost observată în două din trei cazuri confirmate de COVID-19 în Germania și în 30% din cazurile pozitive din Coreea de Sud. Pe lângă pierderea totală a mirosului (anosmie) sau parțială (hiposmie) se poate instala și o pierdere a gustului.
Organismul duce o luptă împotriva virusului, una care necesită multe resurse de energie. Așa că, starea de oboseală pe care persoanele infectate o resimt este normală.
Producția de spută reprezintă secrețiile traheobronșice ce sunt expectorate în timpul unui acces de tuse. Doctorii spun însă că acest simptom este comun și în cazul răcelilor sau al alergiilor, așa că nu trebuie să te panichezi și să crezi că ești infectat cu noul coronavirus dacă acesta este singurul simptom de care suferi.
Fiind un virus respirator, coronavirus poate duce la sindromul picăturii postanazale, o afecțiune care se caracterizează prin secreții acumulate în spatele nasului. Doar că aceste secreții nu curg spre gură și nici nu sunt eliminate prin ștergerea nasului, ceea ce duce la o senzație de iritare a gâtului.
Ca și în cazul altor infecții virale, febra este un lucru normal. La rândul său, aceasta declanșează durerile de cap sau pe cele musculare.
CONȚINUT VIDEO ELLEDacă prezinți aceste simptome, atunci trebuie să intri în autoizolare, chiar dacă nu ai fost testat pentru confirmarea infecției. Pentru a preveni o posibilă răspândire a virusului, nu te duce la medic, la farmacie sau la cumpărături. Dacă locuiești singur, atunci trebuie să rămâi izolat timp de șapte zile. Însă, dacă locuiești împreună cu alte persoane, atunci toți membrii locuinței trebuie să rămână în casă pe o perioadă de 14 zile. Diferența de timp dintre cele două scenarii se datorează perioadei de incubare de 14 zile a virusului.
Dacă te tratezi la domiciliu, specialiștii recomandă să folosești medicamentele pe care le-ai lua în mod normal pentru o răceală. Paracetamolul este indicat pentru ameliorarea durerii și reducerea febrei. Consumă cât mai multe lichide pentru a evita deshidratarea, mănâncă cât mai multe alimente bogate în vitamine și minerale precum fructe şi legume proaspete și odihnește-te cât mai mult, evitând treburile casnice sau activitățile sportive. De asemenea, este important să îți consulți medicul constant cu privire la starea ta de sănătate.
Foto: Shutterstock