Poarta pantofii care iti vin! Poate ca acest sfat are un ecou redundant, insa majoritatea femeilor isi cumpara pantofi cu o jumatate de marime mai mici. Ideal ar fi, atunci cand iti cumperi pantofi, sa probezi si masurile mai mari. Cateva kilograme in plus pot insemana o diferenta majora in masura pantofului!
Intodeauna cumpara-ti pantofi dupa-amiaza sau chiar seara. Picioarele se umfla pe parcursul zilei, deci sansele ca pantofii sa stea degeaba in dressing scad dramatic daca ii achizitionezi la momentul potrivit.
Cumpara-ti pantofi de piele, nu din materiale sintetice. Acest material e mult mai iertator cu pielea noastra, iar pantoful are astfel tendinta sa se muleze pe picioarele tale si nu invers.
Daca ai monturi, foloseste bandaje protectoare din silicon de fiecare data cand porti o pereche noua de pantofi.
Daca picioarele tale au marimi diferite (iar asta se intampla la aproape toata lumea), poti folosi branturi speciale pentru intinderea varfului pantofului. Sau poti incerca sa comanzi incaltaminte de pe site-urile care iti permit sa alegi marimi diferite in cadrul unei perechi.
Incearca sa eviti tocurile foarte inalte, sau sa le pastrezi pentru ocazii. Picioarele si genunchii, in special cele sensibile, iti vor multumi daca lungimea tocului incaltarilor pe care le porti pe parcursul zilei nu depaseste sase centimetri.
Daca picioarele tale nu suporta pantofii cu toc stiletto, dar totusi iti doresti sa fii la inaltime’, incearca sa porti pantofi, sandale si cizme cu un toc gros, care iti ofera mai multa stabilitate in timpul mersului, deci nu-ti solicita la fel de mult tendoanele si ligamentele. O alta varianta ar fi sa optezi pentru platforme.
Daca te dor genunchii, evita tocurile cu desavarsire atunci cand ai de mers mai mult de cativa metri. Nu de alta, dar in urma unui studiu a rezultat faptul ca orice toc mai inalt de patru centimetri realizeaza o crestere de 26% a presiunii depuse asupra ligamentelor. Osteoartrita genunchiului e o boala pe care doctorii au legat-o de obiceiul de a purta tocuri inalte.
Poarta mereu cu tine, in porbagaj sau la birou, o perche de pantofi sport de rezerva, pentru urgente. Nu se stie niciodata cand te rod incaltarile sau cand ai nevoie sa alergi undeva.
Rasfata-ti picioarele oferindu-le o pedichiura regulata, folosind creme dedicate care le hidrateaza si iti ofera o senzatie de prospetime! Si pileste-ti calcaiele cu blandete, la fiecare baie. De asemenea, din cand in cand, mergi la o pedichiura spa. Calcaiele tale vor avea finetea pielii de bebelus!
Intinde-ti tendonul lui Ahile si muschii gambei de fiecare data cand ai ocazia, chiar si atunci cand privesti un film sau stai la birou. Streching-ul regulat poate combate scurtarea tendonului lui Ahile, tendonita si durerea de calcai, efecte secundare ale purtarii zilnice de incaltari cu tocuri inalte.
Mergi regulat la masaj! Stiu ca pare un moft, insa miscarile de masaj chiar pot ajuta cu contracturile musculare si oboseala cronica a picioarelor, aferenta purtarii incaltarilor sexy.
Exercitiile cardio nu te ajuta doar sa scapi de colaceii de pe burta, ci se pare ca sunt benefice si persoanelor care poarta tocuri inalte. Sportul regleaza tensiunea arteriala, previne inflamarea picioarelor si remediaza stresul la care e piciorul supus pe un toc impozant.
Text: Lavinia Gogu
Foto: Imaxtree