Se estimează că milioane de persoane suferă de o tulburare a glandei tiroide, însă 40-60% dintre acestea nu știu acest lucru.
Atunci când iei în considerare tot ceea ce controlează tiroida, incluzând producerea de energie și buna funcționare a metabolismului ce afectează inima, creierul, pielea, intestinele și temperatura corpului), poți înțelege de ce tiroida are un impact atât de mare asupra sănătății și fericirii tale.
În mod ironic, varietatea mare de simptome reprezintă de asemenea, cauza pentru care tulburările tiroidiene nu pot fi diagnosticate. Spre exemplu, hipotiroidismul (nivelul scăzut de hormoni) este deseori omis, deoarcere simptomele acestuia sunt confundate cu cele ale altei tulburări sau interpretate ca fiind niște efecte normale ale înaintării în vârstă.
Pe de altă parte, cei care suferă de hipertiroidism au parte de simptome evidente, însă tot este dificil să fie diagnosticați. Mai mult de atât, aceste tulburări au tendința să afecteze în mod disproporțional femeile și pe cei în vârstă.
Dacă suspectezi că ai avea vreo problemă cu tiroida, este recomandat să fii atentă și la următoarele simptome:
Pentru a putea detecta o problemă legată de aceste tulburări, cel mai indicat este să consulți medicul pentru efectuarea unor teste specializate. De asemenea, consumul de alimente bogate în iod precum ouăle, fructele de mare și produsele nepasteurizate pot ajuta la stimularea producției acestor hormoni atât de importanți.
Foto: Arhiva ELLE