Cafeina nu se gaseste numai in cafea, ea e un ingredient prezent in multe alte bauturi, mancaruri, medicamente, ceai, boabe de cacao si unele analgezice.
Mai jos, sunt cateva din semnele care ar putea sa-ti para cunoscute, daca esti dependent de cafeina. Daca insa nu esti sigura, chiar dupa ce vezi aceste semne, consulta un medic, pentru ca nicio dependenta nu trebuie tratata cu indiferenta.
Esti letargica
Unul din semnele principale care ar indica o dependenta de cafeina este lipsa de energie. Daca te simti obosita si nu esti deloc motivata sa participi in activitatile de zi cu zi, acestea sunt semne clare.
Orice persoana care isi incepe ziua in fiecare zi cu o cafea, si care renunta in mod subit, ar putea experimenta aceste simptome. Uneori ar putea fi un semn de dependenta, dar uneori poate fi doar impresia creierului tau care incearca sa te convinga ca nu ai putea avea o stare energica fara sa bei cafeina.
Cafeina si depresia merg mana in mana
Potrivit unor studii, exista o legatura indirecta intre consumul de cafeina si depresie. In timp ce consumul excesiv de cafeina poate impiedica aportul normal de somn, astfel poate aduce si schimbari de comportament, ajungandu-se la depresie.
Daca esti deja dependent de cafeina, oprind acest obicei poti intensifica simptomele unei depresii. Studiul a aratat ca in cazul celor care sufereau deja de anxietate sau depresie, incetarea consumului de cafeina a dus in unele cazuri la inrautatirea afectiunilor.
Te simti rau cand nu bei cafeina
Dependenta de cafeina poate duce si la simptome extreme ca greata si impresia ca iti vine sa vomiti, daca renunti la acest drog’. Chiar daca, in unele cazuri, cantitatile mici de cafea sunt chiar recomandate, excesul este o problema.
Probleme musculare
Stii sentimentul pe care il ai atunci cand te cuprinde raceala? Senzatia aceea de durere musculara care-ti acapareaza tot corpul, crampele si rigiditatea generala sunt semne ale dependentei. Activitatile normale ti-ar putea parea deasemenea obositoare sau grele.
Dureri de cap puternice
Durerile de cap sunt intodeauna ingrozitoare, dar cele cauzate de dependenta sunt si mai ingrozitoare. Crezi ca daca o sa revii la consumul de cafeina, totul va reveni la normal. Daca ai ajuns la concluzia ca un consum mai mare iti va face bine, deja recunosti ca te confrunti cu o dependenta. Ar trebui sa renunti la cafea, sucuri sau ceaiuri care contin cafeina, nu mai incape indoiala.
Schimbari ale dispozitiei
Chiar daca nu se vorbeste asa des despre asta, cafeina este un stimulant, chiar unul foarte puternic. O sa observi ca lipsa lui o sa aduca din ce in ce mai multe schimbari in comportamentul tau, iar daca ai devenit dependenta de consumul ei pentru a te simti bine, asta ar trebui sa te ingrijoreze.
Nu te poti concentrata
Daca ai renuntat recent la cafea si ai impresia ca nu mai functionezi la capacitatea la care o faceai inainte, ai devenit dependent de cafeina. Problemele de concentrare nu trebuie niciodata trecute cu vederea, si daca ele persista, problema trebuie analizata serios.
Probleme cu digestia
Daca constipatia este un simptom permanent in viata ta, ar trebui sa iti reevaluezi relatia cu cafeina. Studiile arata ca consumul de cafeina sau alte bauturi pe baza de cafeina pot duce la o multime de afectiuni ale stomacului, printre care flatulenta, ulcer, urinari dese si arsuri la stomac.
Este de preferat ca niciodata sa nu faci excese, mai ales in consumul de diferite substante, intrucat pot aparea simptome ca cele de mai sus.
Daca acesti indicatori nu pot fi o sursa sigura de identificare a unei dependente, incearca sa apelezi la un medic specialist, care va putea sa iti ofere un raspuns concret.
Citeste si:
Problemele de sanatate asociate cu deficienta de Vitamina D
Text: Marilena Iordache
Foto: Imaxtree