Semne că ai un nivel scăzut de estrogen și ce poți face

Este foarte important să fii atentă la toate semnele pe care ți le dă corpul tău și mai ales la simptomele care persistă – iată câteva semne că ai un nivel scăzut de estrogen.

Semne că ai un nivel scăzut de estrogen și ce poți face

Un nivel scăzut de estrogen poate fi genetic, poate indica o afecțiune a tiroidei sau chisturi ovariene. Există soluții simple pentru a contracara deficitul de estrogen așa că nu te speria.


Acestea sunt semnele la care trebuie să fii atentă:

1. Dispare ciclul menstrual

Acesta este cel mai comun simptom în cazul nivelului scăzut de estrogen. Estrogenul este unul dintre operatorii ciclului tău menstrual. Lipsa lui poate duce la diminuarea volumului sau chiar absența totală a ciclului.

2. Ai schimbări bruște de dispoziție

Pentru că estrogenul este cel care se ocupă de ciclul tău menstrual, e normal să îți influențeze și starea de spirit.

3. Nu dormi bine și te simți obosită


Nivelul scăzut de estrogen îți poate afecta somnul pentru că estrogenul este conectat de alte lucruri pe care le secretă creierul, cum ar fi serotonina. Serotonina este cea care formează melatonina, hormonul somnului. Dacă ai un nivel scăzut de estrogen, ai și un nivel scăzut de serotonină și astfel ai probleme cu somnul.

4. Te simți deprimată

Conexiunea dintre estrogen și serotonină poate explica depresia. Estrogenul crește nivelul de serotonină, care ajută la combaterea depresiei. Dacă nu ai un nivel normal de estrogen, seroronina nu mai poate lupta împotriva stărilor de tristețe.

5. Libidoul tău este scăzut

Dacă dorințele tale sexuale au încetat să se mai manifeste, este tot o cauză a nivelului scăzut de estrogen.

6. Sexul este dureros

Lipsa de estrogen îți poate usca vaginul sau chiar poate subția pereții vaginali, ambele cauzând durere la contactul sexual.

7. Ai ochii uscați

Estrogenul este legat și de cantitatea de lacrimi pe care o produc grandele lacrimale.


8. Ai pielea uscată

Lipsa de estrogen poate duce la ochi uscați, vagin uscat dar și piele uscată.

9. Ai bufeuri sau transpiri noaptea

Da, sunt simptome asociate menopauzei. Pot apărea și în perioada perimenopauzei dar pot fi și simptome că ai un nivel scăzut de estrogen.

10. Uiți lucruri sau nu te poți concentra

Estrogenul menține normal nivelul de cortizol, hormonul stresului, care ajută neurotransmițătorii să aibă grijă de conexiunile din interiorul creierului. Dacă nu ai estrogen, conexiunile din creier nu se petrec normal și apar pierderile de memorie sau lipsa de concentrare.


11. Ai dureri de cap destul de des

Dacă ești femeie ești cu atât mai predispusă la dureri de cap și migrene. Poate ai observat că atunci când îți începe ciclul ai dureri de cap. Asta este pentru că nivelul de estrogen scade.

12. Nu poți rămâne însărcinată

Dacă încerci să ai un copil și pare să nu dea roade, nivelul scăzut de estrogen ar putea fi cauza.

13. Câștigi în greutate și e foarte greu să o dai jos apoi

Estrogenul e conectat la celulele de grăsime și dacă nu ai suficient, corpul tinde să stocheze mai multă grăsime, în special în regiunea abdomenului.


14. Ai mai multe infecții urinare decât în mod obișnuit

Dacă nu ai destul estrogen, pereții uretrei se pot subția și astfel pot facilita infectarea cu numeroase bacterii.

15. Ești neliniștită mai tot timpul

La fel, asta se întâmplă pentru că nivelul tău de serotonină scade. S-a descoperit că nivelul scăzut de estrogen te face mult mai predispusă să simți frică. De altfel se și explică celelalte simptome: probleme cu somnul, diminuarea dorinței sexuale, uscarea ochilor.

Ce poți face în cazul unui nivel scăzut de estrogen:


Ca în oricare alt caz în care crezi că ceva e în neregulă cu corpul tău, cere sfatul unui specialist. Mergi la medic, pentru că doar el poate să îți testeze nivelul hormonilor și să își dea seama unde este problema.

Dacă ai grijă să îi spui doctorului toate simptomele pe care le întâmpini și ai grijă să îi urmezi sfaturile pe viitor, problema este ca și rezolvată. Tratamentul presupune o terapie cu hormoni sau poate doar îmbunătățirea dietei.

Nu ignora astfel semnele de mai sus și consultă un specialist pentru a afla sigur dacă ai sau nu un nivel al estrogenului scăzut.


Citește și:
7 moduri în care programul de somn îți poate schimba viața

Foto: Arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet