E adevarat ca telefoanele mobile ne prajesc creierul? Tampoanele ne intoxica, iar vaccinurile ne pot imbolnavi de SIDA? ELLE vrea sa stie adevarul.
„Nu tot ce zboara se maninca. Lectia asta am invatat-o la trei ani, cind am vrut sa maninc un fluture (daca as fi reusit sa-l prind mai intii, lucru care, din fericire, nu s-a intimplat) si m-am ales cu o mina rupta si trei copci pe timpla stinga. De atunci am inceput sa pun o multime de intrebari inainte de orice: la masa intrebam de ce ies aburi din supa, la scoala intrebam de ce nu suna odata clopotelul, iar dupa prima intilnire m-am intrebat timp de vreo luna ce s-a intimplat cu telefonul meu de nu mai suna. Asa am invatat ca exista si reversul medaliei: unele intrebari e mai bine sa nu fie puse. De exemplu: cum functioneaza aparatul video? Cui ii pasa, din moment ce totul merge perfect daca apesi butonul play? De ce ti s-a stricat calculatorul? Ce conteaza? Nu e mult mai simplu sa chemi un specialist care sa-l repare? Exista, insa, si o a treia categorie de intrebari; acelea care-ti dau fiori reci pe sira spinarii si care te obliga sa afli adevarul. Care, oricum, e intotdeauna la mijloc. Sau gresesc?
Telefonul mobil te poate imbolnavi de cancer
Ce se spune: Sa folosesti un telefon mobil sau sa-ti lipesti urechea de un cuptor cu microunde e cam acelasi lucru, daca judeci dupa simptome: cefalee, ameteli, tulburari de memorie. Celulele cerebrale „se incing si sufera anumite mutatii, care provoaca tumori cerebrale.
Adevarul: The World Health Organization declara ca nu exista nici o legatura probata stiintific intre folosirea telefonului mobil si anumite probleme de sanatate. Cele mai multe studii au fost facute pe animale si pe o durata prea scurta de expunere pentru a fi considerate concludente. Totusi, un studiu facut in Australia a demonstrat mutatii ale ADN-ului la sobolanii sau soarecii supusi unui bombardament prelungit cu microunde, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa se intrebe daca nu cumva telefoanele mobile pot produce anumite mutatii cromozomiale la om, care sa modifice functionarea creierului. In 1999, un cercetator suedez a observat ca tumora cerebrala a pacientilor cu cancer este localizata mai ales in zona in care, de obicei, este tinut telefonul. Un an mai tirziu, insa, o echipa de cercetatori americani demonstreaza exact contrariul, comparind un grup de bolnavi cu unul martor. Pentru a afla mai multe, trebuie sa asteptam. Un vast studiu (8.000 de persoane) este in curs de desfasurare in 13 tari. Tipurile de cancer vizate: tumorile cerebrale, tumorile nervului acustic si tumorile glandelor salivare. Rezultatele se vor publica abia in 2012. Ce e de facut pina atunci? Destul de putine. Nu se recomanda folosirea telefoanelor mobile de catre copii, deoarece creierul lor este mult mai vulnerabil, iar adultii ar fi bine sa limiteze durata si numarul convorbirilor, si sa utilizeze castile (radiatiile sint transmise de antena telefonului).
Deodorantele favorizeaza aparitia cancerului de san
Ce se spune: Folosirea antiperspirantelor este una dintre principalele cauze ale cancerului de sin. Blocind transpiratia, toate toxinele sint retinute in zona axilei. Aceste substante organice sint acumulate in ganglionii limfatici, ceea ce duce la o mutatie a celulelor. Taieturile sau iritatiile provocate de procedurile de epilare favorizeaza patrunderea produsilor chimici in organism.
Adevarul: „Acesta e un zvon lansat pe Internet de nu se stie cine, fara a avea nici cea mai mica dovada stiintifica, spune Dr. Mihaela Leventer, specialist in dermatologie. „S-au facut nenumarate studii in centre de oncologie si dermatologie si nici unul nu a dovedit ca utilizarea antiperspirantelor ar avea vreo legatura cu aceasta forma de cancer. Nici cercetatorii de la National Cancer Institute nu stiu sa existe vreo dovada, dupa cum afirma ei intr-un comunicat emis in 19 aprilie 2010, iar cei de la U.S. Food and Drug Administration, renumiti pentru normele stricte pe care le au, sustin sus si tare ca nici un ingredient continut in antiperspirante nu e cancerigen. Iar contraargumente sint multe. In primul rind, exista glande sudoripare pe tot corpul, nu numai in zona axiala, iar in cazul in care acestea ar fi blocate, celelalte ar prelua automat functia de transpiratie. In al doilea rind, teoria acumularii de toxine in ganglioni tine de notiuni elementare de fiziologie: transpiratia serveste controlarii temperaturii corpului si nu eliminarii de toxine. Chiar daca glandele sudoripare sint blocate, organele care au acest rol excretor – ficatul si rinichii – functioneaza perfect. „In al treilea rind, pluseaza Dr. Leventer, „nu exista drenaj limfatic intre glandele sudoripare de la axila si cele de la sin. In ceea ce priveste iritatiile, intr-adevar ele pot cauza unele infectii, dar nu au nici o legatura cu aparitia cancerului. Dupa ultimele studii s-ar parea ca etiologia cancerelor nici macar nu e de origine infectioasa.
Cuptoarele cu microunde ne otravesc
Ce se spune: Utilizarea microundelor afecteaza structura moleculara a alimentelor astfel incit isi pierd calitatile nutritive, pina la gradul in care devin improprii consumului. Se fac chiar unele legaturi intre folosirea cuptoarelor cu microunde si imbolnavirile de cancer.
Adevarul: Testele realizate in laborator pe esantioane de lapte n-au demonstrat nici o diferenta moleculara sau nutritiva intre esantioanele de lapte incalzite in bain-marie si cele incalzite la microunde. Deci nu se intrevad mutatii cancerigene. Pe de alta parte, energia emisa de acest tip de cuptor este prea slaba pentru a modifica atomii si legaturile celulare. Daca temperatura alimentelor pe care le pregatim nu depaseste 100 de grade, calitatea lor nutritionala este mai bine conservata decit prin metodele conventionale. Aceasta e versiunea oficiala. Neoficial, insa, exista voci, perfect avizate, care sustin ca pierderile de energie care apar in timpul functionarii unui cuptor cu microunde favorizeaza formarea radicalilor liberi, mai ales daca acesta e folosit la prepararea alimentelor si nu la incalzirea lor. Si mai exista un punct slab: uneori, proasta repartizare a caldurii in interiorul alimentelor preparate la microunde nu garanteaza distrugerea totala a bacteriilor. Prin urmare, nu se recomanda folosirea cuptorului cu microunde pentru incalzirea anumitor produse potential contaminate, cum ar fi laptele pentru sugari sau carnea.
Tampoanele ne intoxica
Ce se spune: Fabricantii adauga amiante in tampoanele igienice sau, mai rau, le albesc cu clor. Apar in felul acesta reziduuri de dioxina, care cresc incidenta cancerului de endometru sau al uterului. In plus, folosirea tampoanelor expune femeile la sindromul socului toxic, o afectiune foarte grava, cauzata de eliberarea in singe a unei toxine puternice.
Adevarul: „Cuuuum? Ce? N-am mai auzit asa ceva. Nu exista absolut nici un studiu medical in sensul acesta, declara Dr. Lorena Turculet, medic primar obstetrica si ginecologie. Folosirea amiantului la fabricarea tampoanelor este o pura fabulatie. Nici o analiza nu a dus la detectarea vreunei urme din acest produs. In 1997, un studiu de amploare a descoperit o cantitate infima de dioxina in anumite tampoane, dar fara ca aceasta sa prezinte vreun risc. De atunci, fabricantii au renuntat la folosirea clorului, pe care l-au inlocuit cu peroxid de hidrogen, absolut inofensiv. Cit despre sindromul socului toxic, acesta intervine in cazuri exceptionale, la acele femei care nu au anticorpi pentru aceasta toxina. Iar ele reprezinta un procent extrem de mic. Se recomanda, totusi, evitarea tampoanelor super-absorbante, care sint susceptibile de a provoca infectii pentru ca „deshidrateaza mucoasa vaginala si produc un dezechilibru al pH-ului natural, afirma doctorul Gilles Desaulniers, ginecolog si obstetrician. Asa ca foloseste-le numai in caz de stricta necesitate.
Te poti vindeca prin homeopatie
Ce se spune: Homeopatia vindeca bolile rezistente la tratamentele medicale traditionale.
Adevarul: Inventata in secolul XVIII de catre doctorul Samuel Hahnemann, aceasta forma de medicina alternativa se bazeaza pe o teorie destul de contestata. Ea recurge la agenti activi de origine vegetala, minerala sau animala diluati in cantitati infinitezimale in apa sau alcool. Aceasta dilutie extrema are ca efect inversarea proprietatilor produsului in cauza, adica un fel de „cui pe cui se scoate. (De exemplu, cafeina, care in mod normal este un excitant, combate insomnia daca este luata in doze homeopate.) In cursul procesului de dilutie, compozitia se agita puternic. Numit „dinamizare, acest procedeu este menit sa imprime excipientului proprietatile (inversate!) substantei active. Potrivit acestui rationament, orice cantitate de apa care se agita poate pastra in memorie moleculele diferitilor compusi pe care-i contine sub forma de suspensie (exact ca o discheta). „Daca moleculele de apa pot contine un principiu chimic activ doar prin faptul ca au fost, la un moment dat, in contact cu o alta substanta, nu putem decit sa presupunem ca apa pura nu exista, afirma unul dintre sceptici. „Dar procesul de dilutie propus de Hahnemann se bazeaza tocmai pe existenta apei pure, in care se face amestecul. Eficacitatea acestor tratamente? O parte a medicilor admit un efect placebo. Pe scurt, in cazul unor probleme de sanatate serioase, trebuie sa ne amintim ca nici o terapie alternativa nu poate substitui un tratament medical conventional. E bine sa ne ferim de orice terapeut care pretinde contrariul.
Vaccinurile slabesc sistemul imunitar
Ce se spune: Vaccinurile ataca sistemul imunitar, transformind persoanele vaccinate in adevarate rezervoare de virusi, ceea ce favorizeaza printre altele propagarea SIDA. Nenumarate accidente provocate de vaccinuri au fost trecute sub tacere.
Adevarul: „In medicina e mult mai important sa previi decit sa vindeci, declara Dr. Gabriela Oproiu, medic primar pediatru. „Iar numarul bolilor care pot fi evitate prin masuri de profilaxie primara e din ce in ce mai mare tocmai datorita programelor coerente si eficiente de vaccinare. De exemplu, vaccinul antivariolic a dus la eradicarea acestei boli cumplite. Odata cu introducerea pe scara larga, prin anii ‘80, a vaccinului antirujeolic, cazurile mortale de rujeola au devenit istorie. Ba chiar mai mult, se incearca introducerea altor vaccinuri noi (antihemofilic, care protejeaza copilul de meningite, pneumonii, epiglotite – boli deosebit de grave). Sigur ca, dupa fiecare vaccinare, pot aparea si reactii secundare, dar in mod categoric infinit mai putin periculoase decit boala in sine.I|n fiecare zi, in lumea intreaga, sint administrate milioane de doze de vaccinuri; cu toate astea, reactiile secundare severe sau cu sechele ramin situatii exceptionale. Prin urmare, vaccinarea fortifica sistemul imunitar, incheie Dr. Gabriela Oproiu. Cit despre SIDA, nu are absolut nici o legatura cu vaccinarea.
Emotiile sufoca si provoaca aparitia cosurilor
Ce se spune: Astmul, urticaria, alergiile de origine psihosomatica se datoreaza emotiilor.
Adevarul: Crizele de astm sint declansate de mai multi stimuli externi: exercitiile fizice, polenul, fire din blana animalelor, anumite alimente, aerul rece, fumul de tigara, produsi toxici, anumite medicamente (aspirina) sau infectiile (sinuzita). Emotiile pot, intr-adevar, intensifica ocazional crizele, dar factorii fiziologici sint cei care primeaza. In privinta urticariei, raspunsul e da, poate avea cauze emotionale, dar trebuie sa existe un teren favorabil. Cauzele cele mai frecvente sint legate de stimulii fizici (caldura, soare, frig, presiune, vibratii) si de reactii la anumite substante (alimente, hormoni, medicamente). Cit priveste aparitia cosurilor, din pacate, raspunsul e… tot da: emotiile favorizeaza aparitia cosurilor. „Emotiile duc la un plus de adrenalina, explica Dr. Mihaela Leventer, specialist in dermatologie, „iar asta inseamna un plus de secretie a glandelor sudoripare. Circulatia sanguina se intensifica. Se produce astfel eritemul pudic si sporirea sebumului la nivelul pielii. Asa se explica tenul incarcat al studentilor in perioada examenelor sau tezelor. Sau infernul unui cos pe nas, aparut tocmai in ziua nuntii, exact ca in Legile lui Murphy, adaugam noi.
Anticonceptionalele pot duce la sterilitate
Ce se spune: Folosirea indelungata a anticonceptionalelor poate duce la sterilitate, poate provoca atacuri cerebrale, crize cardiace, cancer de sin, de ovare etc.
Adevarul: Estrogenul si progesteronul continute de pastilele anticonceptionale blocheaza provizoriu ovulatia. Atunci cind se opreste administrarea lor, ovarele isi reiau functiile obisnuite si ciclul se instaleaza spontan, permitind conceptia. Exista alti factori care pot afecta intoarcerea la starea de fertilitate: virsta femeii (dupa 35 de ani fertilitatea este diminuata), starea generala de sanatate, stresul, fumatul. O ancheta a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) desfasurata in 17 tari, cu aproape 8.000 de participanti, arata ca folosirea anticonceptionalelor nu creste riscul hemoragiilor cerebrale la femeile sub 35 de ani si ca nu-l favorizeaza decit intr-o mica masura dupa aceasta virsta. In plus, noua generatie de anticonceptionale are doze tot mai mici de estrogen si progesteron, ceea ce micsoreaza riscurile. Adevaratul pericol este legat de asocierea pilulelor cu fumatul, ceea ce creste riscul producerii infarctului dupa virsta de 35 de ani. Vestea buna: „Folosirea anticonceptionalelor protejeaza de imbolnavirile de cancer de endometru si sin, si numai dupa 14-15 ani de utilizare creste usor riscul relativ de cancer de col, la persoanele cu o predispozitie pentru aceasta boala, explica Dr. Lorena Turculet, medic primar obstetrica si ginecologie. „De aceea trebuie facut un consult medical si un set de analize inaintea administrarii oricarui anticonceptional.
Foto: Shutterstock