Schimbari strategice in alimentatie: gesturi mici, dar de efect, pentru o nutritie mai sanatoasa

Unul dintre cei mai importanti factori care afecteaza evolutia starii noastre de sanatate este alimentatia! Adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase ne ajuta nu doar sa fim mai vioaie, dar ne fac sa ne simtim mai bine, in propriul corp!

Schimbari strategice in alimentatie: gesturi mici, dar de efect, pentru o nutritie mai sanatoasa

Si pentru ca incercam sa eliminam, pe cat posibil, produsele care dauneaza starii noastre de bine, iti sugeram cateva schimbari strategice si optiuni sanatoase, pentru o nutritie echilibrata.

Descopera cateva alimente, condimente si bauturi ce reprezinta substitute excelente, in alimentatia noastra! Cu gesturi mici, dar sanatoase, poti mentine bunastarea organismului si iti dam cateva exemple testate:

Sare vs. ierburi si condimente


Chiar daca ai sau nu un nivel ridicat al tensiunii arteriale, este recomandat sa acorzi atentie consumului de sodiu. Doza zilnica recomandata este, de aproximativ, o lingurita de sare, pe zi, nu mai mult! Desi nu par a fi inlocuitorii perfecti pentru sare, iti poti distrage atentia cu ajutorul unor condimente aromate sau ierburi proaspat tocate. Astfel, tranzitia catre gatitul fara sare (sau cu mai putina sare) va fi mai usoara! Joaca-te cu mix-urile de condimente si incearca lucruri noi – te poti inspira din diverse bucatarii internationale.

Orez vs. Quinoa

Quinoa nu este o grana, desi se comporta asemeni uneia. Pentru bucate mai sanatoase, inlocuieste orezul (bogat in carbohidrati) cu quinoa. Aceasta va oferi mai multa savoare, datorita gustului de nuca si, in plus, nutrientii din compozitie sunt mai buni; o cana de quinoa contine opt grame de proteina, calciu, fosfor, magneziu si fier din plin.

Salata Iceberg vs. spanac

Poate nu stii, dar salata Iceberg nu este pe atat de bogata in nutrienti, pe cat ne imaginam. Spanacul, in schimb, este unul dintre cele mai apreciate elemente de nutritie, fiind plin de fier, magneziu, Vitamina A si C. Pentru ca metabolismul sa functioneze la capacitate maxima, incearca sa incluzi spanacul in regimul tau alimentar, cat mai des.

Branza cu continut scazut de grasimi vs. branza proaspata de capra (sau feta)

Sortimentele de branza cu continut scazut de grasimi, disponibile in comert, sunt adesea pline de aditivi si conservanti, pentru a le pastra proaspete cat mai mult timp. In plus, nu ti se pare ca nu au nici un gust? Indreapta-te catre branza proaspata de capra sau branza feta, care este de-a dreptul delicioasa. Ambele contin acid linoleic, element care ajuta la arderea grasimilor.

Smantana vs. iaurtul grecesc

Iaurtul grecesc simplu (nu cel degresat) si smantana sunt extrem de asemanatoare la gust si textura, asadar nu prea ai scuze pentru a folosi varianta rea – in acest caz, smantana. Iaurtul grecesc este foarte bogat in protene, insa contine doar 1/5 din continutul de grasime al smantanii. Foloseste-l cand faci torturi si prajituri, ca sos pentru mancarea mexicana sau pentru alte gustari. Poti uita, linistita, de smantana!

Latte vs. Americano

Desi gustul amarui al cafelei nu place tuturor, cafeaua neagra iti ofera o doza mare de antioxidanti, care lupta impotriva radicalilor liberi, responsabili de procesul de imbatrinire al organismului. Spre deosebire de Americano, Latte si alte numeroase variatiuni de preparare a cafelei au o cantitate mai mare de lapte, diminuand efectele benefice oferite de cafeaua pura. In plus, o ceasca de latte va plusa la capitolul calorii consumate, din cauza laptelui si a zaharului din compozitie.

Ce zici? Nu e simplu sa faci aceste schimbari? Beneficiile sunt de partea ta!

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet