Sanatatea si felul in care este influentata de greselile din trecut

Exces de nopti pierdute si alcool, mancat prostii si cure drastice de slabire, plus alte „etape“, prin care toate am trecut la un moment dat... ELLE investigheaza despre repercusiuni si remedii.

Sanatatea si felul in care este influentata de greselile din trecut

As fi intitulat acest material „gre­selile tineretii noastre', fiindca exis­ta o tendinta de a asocia orice nesabuinta cu virsta fra­geda. Dar sa fim seriosi, tineretea nu e intotdeauna capul rautatilor, ci doar scuza perfecta. Iar noi, fetele din redactie, sintem vesnic tinere, deci nu putem vorbi de tine­rete, atita timp cit ea e aici si ne aude… Sincer, acum: cei mai multi dintre noi – OK, majoritatea – nu au fost tocmai usi de biserica la viata lor. Deci nu putem sa nu ne intrebam daca acele cocktailuri, meniuri junk sau poate chiar prezervative nefo­losite nu vor veni sa ne bintuie sanatatea la un moment dat. Ne-am pus intrebari si am cautat raspunsuri. Ce-am aflat ne-a surprins, pe de-o parte; pe de alta, ne-a mai linistit putin.

In trecut: Petreceai mult, iar paharul de vin nu lipsea.

Nu e grav daca… din cind in cind, prin facultate, dupa primul pahar urmau si al doilea si al treilea, dar acum bei moderat, mai mult de dragul socializarii. Poti consuma zilnic o cantitate mica de alcool, intrucit ficatul are o capacitate extraordinara de regenerare. Mai mult de atit, se spune ca vinul rosu de buna calitate poate reduce riscul de aterogeneza la persoanele sanatoase. Insa noi, femeile, avem o capacitate fiziolo­gica mai redusa decit barbatii de a meta­bo­liza alcoolul din vin si, de aceea, ne este recomandat doar un pahar (de vin rosu) pe zi. Deci, daca nu esti o bautoare croni­ca de cantitati mari, cel mai probabil nu ai de ce sa iti faci griji.

Ar putea conta daca… obisnuiai sa faci des excese (definite prin consumul a patru sau mai multe bauturi in doua ore) sau inca bei mai multe pahare pe zi. „Excesul de alcool poate omori neuroni, poate afecta luarea deciziilor, procesul de invatare si memoria. Cu cit e mai indelungat, cu atit cresc riscurile', declara pentru revista Health Fulton Crews, directorul Centrului de Studiu asupra Alcoolului, din cadrul Scolii de Medicina a Universitatii Carolina de Nord. Iar din cauza ca ficatul este cel responsabil de metabolizarea alcoolului si „curatarea' lui din organism, un consum serios (mai multe pahare pe zi, baute re­gu­­lat vreme de 10 ani) poate cauza mari probleme hepatice: ciroza si chiar cancer. In plus, unii experti sustin ca a bea mai mult de un pahar de alcool pe zi predispune la cancer de sin.

Remedii:

  • Inscrie-te la un antrenament aero­bic (orice forma de sport e bu­na, insa aerobicul e cel mai potrivit in cazul acesta) si mergi de citeva ori pe saptamina. Sau alearga usor prin parc. Jogging-ul nu e obligatoriu da­ca nu rezisti, cu toate ca si asta se schimba cu putina perseverenta. Dar pentru inceput, mergi in pas vioi si in aer liber, macar 30 de minute. Cu castile pe urechi, nici nu iti dai seama cum trece timpul. E importanta durata, pentru a pastra un ritm cardiac crescut vreme indelungata.
  • Bea cu moderatie, nu mai mult de un pahar pe zi! „Daca te-ai cumintit, probabil ca a si inceput sa ti se reduca riscul de cancer', spune dr. Joel B. Mason, profesor de nutritie la Universitatea Tufts.
  • Ai grija ce maninci! Daca ai fost o consumatoare mare de bauturi alcoolice, evita dietele hiperproteice, care iti suprasolicita, la rindul lor, ficatul. Asigura-ti un aport suficient de vitamine B, prin tot ce inseamna frunza verde (spanac, salata, varza), faso­le si cereale integrale. Exista studii care de­monstreaza ca acestea reduc riscul de cancer la sin in rindul consumatoarelor cro­nice de alcool.

In trecut: Ai trait in sistem fast-food.

Nu e grav daca… atunci cind erai „mai mica' mergeai o data pe saptamina la un restaurant de profil sau comandai o pizza acasa. Cum nu te ingrasi de la o masa, nici putin junk food nu are cum sa-ti distruga sanatatea. Cu accent pe „putin'.

Ar putea conta daca… grupele din piramida ta alimentara se imparteau intre hamburgeri, cartofi prajiti si pizza (cu extra- topping de cascaval). Daca ai avut o bu­ca­tarie-muzeu si nu mai tineai minte unde era locul tigaii, ci doar al cestii de cafea, s-ar putea sa fie o problema. Oricine stie ca o dieta cu multe grasimi inseamna nu numai risc pentru blugii din liceu, ci si risc cardiac. Adica: oboseala aparent fara motiv, dificultati in respiratie. Sa gifii dupa ce-ai urcat primele trei scari nu e normal, indiferent de virsta! Din fericire, directorul Centrului de Cercetare in Medicina Comportamentala de la Baylor College of Medicine, dr. John P. Foreyt, spune ca s-au facut studii care arata ca afectiunile arteriale sint reversibile, daca iti schimbi dieta si faci sport: „Orice schimbare, oricit de mica, conteaza'.

Remedii:

  • Inlocuieste meniul junk cu variante sanatoase. „Insa nu renunta la carne', suge­reaza Foreyt, „astfel iti va creste pofta pentru tot ce e interzis.' Poti sa o iei gradual – de exemplu, daca bei lapte cu 3,5% grasime, inlocuieste-l cu cel care are doar 2%. Apoi treci progresiv la varianta mai light.
  • Fa-ti analizele. Ne intereseaza in mod deosebit valorile colesterolului. Daca sint prea mari in raport cu virsta ta si sanatatea pe care ti-o doresti, e obligatoriu sa faci niste schimbari. In primul rind, informeaza-te. Sint multe carti si articole online care te invata ce sa maninci. Apoi, respecta-le. Un regim alimentar bogat in fibre vegetale, fructe si le­gume, cereale integrale si acele grasimi „bune' din peste sau alune te poate scuti de multe probleme. Si da, cel putin 30 de mi­nute de miscare pe zi. Daca nu corectezi valorile colesterolului, s-ar putea ca medicul sa-ti prescrie tratament. Dar nici o pastila nu face minuni fara sprijin din dieta si sport!
  • Verifica-ti greutatea. Una din metode e calcularea indicelui masei corporale (IMC). Orice alta formula ai alege, daca rezultatul arata ca esti supraponderala, sca­pa de kilogramele in exces. Pierzind doar 5 procente din greutatea ta corporala, deja scad riscurile pentru diabet, sus­tine dr. Joyce Lee, asistent profesor de en­do­crinologie pediatrica la Universita­tea din Michigan.

In trecut: Ai incercat sa prinzi tot soarele de pe plaja, fara crema de protectie.

Nu e grav daca… in ultima vreme ai devenit fidela SPF 30 si nici fondul de ten nu-l mai cumperi daca n-are factor de protectie. Totusi, expunerea neprotejata la soare ti-a stricat pielea si pe vremea cind „era sanatos sa stai la soare' (si pe mine ma enerveaza treaba asta ingrozitor!).

Ar putea conta daca… ai fost bronzata continuu, ani la rind (si inca esti). Razele UV distrug nu numai colagenul si elastina (care asigura structura pielii), dar provoaca si mutatii in procesul de regenerare celulara. De care esti constienta cu fiecare exfoliere pe care o faci. Asadar, semnele exterioare de imbatrinire nu sint cel mai rau lucru posibil. Dr. Ellen Marmur, autoarea cartii The Simple Skin Beauty si directorul sectiei de Dermatologie si Chirurgie Plastica al centrului medical The Mount Sinai din New York, spune ca generatia femeilor care au crescut in anii ‘60- ‘70 (inainte de campaniile pentru protectie solara) ar putea fi cea mai afectata (din istoria umanitatii) de cancerul de piele. Nici metodele artificiale de bronzat nu te scutesc de probleme, ba chiar si citeva sedinte la solar repre­zinta un risc real de formare a melanomului. Daca ai avut leziuni precanceroase, numite „kera­toza actinica', si mereu descoperi noi alunite, e clar ca nu ai reactionat bine la soare.

Remedii:

  • Protejeaza-ti corpul in fiecare zi, apli­cind o cantitate cit un paharel de tuica de crema cu factor de protectie 30 sau mai mult. Chiar daca abia acum incepi sa a­corzi atentia cuvenita acestui aspect, poti ajuta mult sa impiedici modificarea alunite­lor deja existente, dar cu potential de transformare. (Te-am speriat, nu-i asa? Asta era si intentia!)
  • Poti monitoriza singura aspectul aluni­telor. Observa orice modificare, insa nu te atinge de ele! Nu le da cu creme (in afara celor de protectie) si nu le agresa sub nici o forma. Un contur difuz, relief neregulat si un diametru mai mare de 6 mm ar trebui sa te trimita obligatoriu la un consult, unde medicul dermatolog se uita printr-un fel de lupa si controleaza fiecare pigmentare in parte. Apoi iti spune ce ai de facut.

In trecut: Ai fumat. Nu de nevoie, ci de placere. (Asa spun toti.)

Nu e grav daca… fumai doar, sa zicem, zece tigari pe zi, vreme de citiva ani (la petreceri, la o cafea cu prietenii sau in perioade de stres intens).

Ar putea conta daca... erai o fumatoare inraita, fumind un pachet pe zi, timp de mai multi ani. Plaminii tai ar putea fi afectati. Poate ai observat ca respiri mai greu cind faci efort sau ca ai o predispozitie pentru bronsite. Riscul pentru boli asociate tu­tu­nu­lui (emfizem pulmonar, boli cardiace sau cancer) depinde de cit de mult timp ai fu­mat si cite tigari pe zi. De asemenea, arterele tale ar putea fi afectate, cu tot ceea ce implica asta: boli cardiace, infarcturi. Insa cu cit a trecut mai mult timp de cind te-ai lasat de fumat, cu atit mai bine si-a revenit organismul tau. Se spune ca un fumator serios, dupa 15 ani de abstinenta de la tutun, e supus exact acelorasi riscuri de boala ca si un nefumator. Si da, e adevarat ca a trai linga cineva care fumeaza nu e sanatos, ca fumatul pasiv creste anumite riscuri, dar nici vorba sa fie mai daunator decit fumatul activ.

Remedii:

  • Vorbeste cu medicul tau despre orice ingrijorare ai avea legata de subiectul „fumat'. El te poate trimite sa iti faci anumite teste si investigatii, pentru a te linisti sau a vedea daca exista intr-adevar o problema.
  • Aerobic, din nou. De citeva ori pe saptamina. Astfel, accelerezi procesul de curatare a organismului de toxine, intaresti muschii (inclusiv pe cei cardiaci) si compensezi o parte din ce-ai „stricat' la plamini.
  • Suplimenteaza-ti dieta cu antioxidanti. Din hrana sau din pastile, e foarte important sa sustii intr-un fel organismul. Cercetatorii francezi au descoperit ca persoanele care consuma multe alimente pe baza de fibre au riscuri scazute de a dezvolta boli pulmonare, indiferent de istoricul lor de fumatori.

In trecut: Aventurile de-o noapte (sau mai multe) s-au consumat, dar cutia cu prezervative nu.

Nu e grav daca… s-a intimplat destul de rar. Cu toate ca e suficient un singur contact sexual neprotejat cu o persoana infectata pentru a contacta diverse boli cu transmitere sexuala. Stii cum se spune, atunci cind faci sex neprotejat cu cineva e ca si cind te-ai culca, de fapt, cu toti partenerii sai sexuali din trecut. Dar, daca evenimentul a fost izolat si s-a intimplat demult, nu ai de ce sa-ti faci griji. Mai ales daca n-a iesit nimic la analize…

Ar putea conta daca… s-a intimplat des. Tocmai din motivele enumerate mai sus. Cu cit creste numarul partenerilor, cu atit cresc si riscurile de contaminare cu BTS (boli cu transmitere sexuala). Pe care le poti da la rindul tau mai departe, fara sa banuiesti macar ca ceva nu ar fi in regula. Clamidia si gonoreea sint adesea asimptomatice, iar lasate netra­ta­te pot provoca sindromul inflamator pelvin sau sarcini ectopice. De asemenea, virusul Papiloma uman, responsabil de cele mai frecvente BTS-uri, se contacteaza intr-un act sexual neprotejat. In mod normal, corpul lupta singur impotriva virusului, dar exista anumite tulpini ale acestuia care dau diverse manifestari: de la simple papiloame inesteti­ce la cancere. O alta problema este herpesul genital, cauzat de virusul herpes simplex, tipul 2. Acesta produce adesea simptome foarte usoare sau insesizabile. In jur de 26% din femeile de peste 40 de ani sint infectate, conform Universitatii din Michigan. Herpesul poate aparea in eruptii neregulate, insa cel mai mare risc e in timpul nasterii, cind nou-nascutul se poate infecta de la mama, cu eventuale consecinte fatale.

Remedii:

  • Apeleaza din nou la medic, pentru a-ti face analizele. E cel mai sigur mod de a-ti scoate gindurile negre din cap. Mai nou, HIV-ul se poate depista si printr-un test care detecteaza prezenta anticorpilor in saliva. In unele cabinete exista, iar totul dureaza 20 de minute.

In trecut: slabeai si te ingrasai de doua ori pe luna

Nu e grav daca... oscilatiile de greutate nu au fost mai mari de 5 kilograme si daca s-a intimplat doar de vreo 2-3 ori, dupa care (deja de citiva ani) iti mentii greutatea.

Ar putea conta daca... te-ai jucat cu peste 5 kilograme de mai multe ori de-a lungul anilor. Curele drastice de slabire, in care organismul invata sa supravietuiasca si cu o cantitate minima de hrana, incetinesc metabolismul si te arunca intr-un cerc vicios. Cind i-am spus Mihaelei Bilic, medic nutritionist, ca eu am doua garderobe: una de 5 kg plus, una de 5 kg minus, mi-a explicat fenomenul prin prisma faptului ca virsta mea inca incepe cu cifra „2'. Insa, pe masura ce trece timpul, va fi tot mai greu. Ce facem, ajungem sa mincam doar in week-end? In timpul acestor diete yo-yo se perturba intregul sistem de recunoastere a semnalelor de foame si satietate, lucru foarte periculos pentru sanatatea ta. Sistemul digestiv este puternic pus la zid, ca sa nu mai zic de cel imunitar sau chiar endocrin. Daca ai avut dereglari ale ciclului menstrual si te intrebai de ce, aceasta ar putea fi una din cauze. Cercetatorii au descoperit ca slabitul si ing­ra­satul ca hobby-uri deprima activitatea ce­lulelor NK (Natural Killer) la cei care fac asta, comparativ cu cei care isi pastreaza o greutate constanta.

Remedii:

  • Slabeste treptat – in felul acesta te asiguri ca nu recistigi imediat kilogramele pierdute. Iar slabitul treptat reduce riscul formarii calculilor biliari. De asemenea, evita dietele care exclud orice forma de grasime, caci de unele lipide ai nevoie tocmai pentru a preveni formarea acelor calculi (unele grasimi stimu­leaza vezica biliara sa se contracte si sa se goleasca). Si nu uita nici de aportul de fibre si calciu.
  • Vei spune ca am o obsesie, dar din nou: aerobic. In afara de faptul ca te ajuta sa arzi calorii, sportul intareste sistemul imunitar si creste buna dispozitie.
  • Invata sa-ti gestionezi stresul si investeste in activitati care te relaxeaza si iti fac placere. Statisticile arata ca, in perioade cu stres mare, cei cu o istorie de tulburare alimentara devin foarte vulnerabili. Asa ca incearca sa-ti aduni bucuriile din ceva necomestibil. Si legal.

Arhiva Revistei ELLE

Foto: Gorgeous woman with a cigarette and glass of champagne from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet