Nu stii ce este kombucha? Nu-i nimic, iti dezvaluim noi secretele acestei bauturi miraculoase, cu proprietati tonice si nu numai.
In ultimii ani, kombucha a castigat popularitate, fiind recunoscuta pentru proprietatile curative si pentru elementele probiotice din compozitie. Este nelipsita din magazinele cu produse organice sau naturiste din SUA si, ulterior, a prins succes si in Europa, fiind o bautura care poate fi facuta acasa, cu doar cateva ingrediente sau achizitionata din magazinele de profil.
Sa o luam invers! Kombucha nu este o bautura noua pe piata si nu are legatura cu vreun trend sezonier, ci este o bautura fermentata, pe baza de ceai, care exista deja de secole intregi, in diferite culturi ale lumii; primele mentiuni despre aceasta bautura dateaza de aproape 2000 de ani, din zona Manciuriei, China de Nord-Vest, unde era cunoscuta drept elixirul sanatatii.
In varianta sa populara, aceasta bautura este preparata cu ajutorul ceaiului negru (sau verde) si a zaharului, pe langa care mai contine un mix de colonii de bacterii si drojdie. Lichidul rezultat in urma procesului de fermentare ofera beneficii diverse organismului – aceasta bautura nu trateaza, ci mentine in forma maxima un organism sanatos.
Procesul de fermentare dureaza intre sapte si 12 zile, in functie de temperatura si intensitatea mixului de bacterii, care asimileaza cea mai mare parte din zaharul adaugat initial. Astfel, ce rezulta este un produs final cu un continut scazut de zahar, cu enzime si acizi. Acest proces de fermentare prin intermediul caruia este obtinuta kombucha poate fi comparat cu mecanismul de producere al chefirului, de exemplu.
De regula, kombucha are un gust usor dulce, dar pregnant, si i se poate oferi o usoara aroma de fructe sau plante prin intermediul unui proces numit fermentare secundara.
Recunoscut drept un tonic din cele mai vechi timpuri, kombucha a devenit o bautura de baza pe continentul asiatic, datorita unei serii de beneficii: detoxifica ficatul, ajuta la o mai buna functionare a pancreasului, reduce simptomele candidozei, sustine sistemul digestiv si poate fi si un aliat in lupta impotriva kilogramelor in plus, diminueaza durerile de articulatii si reumatismul, ajuta parul sa creasca mai repede, este un remediu pentru constipatie si este folosita pentru a calma durerile menstruale.
Glucozaminele din compozitia bauturii kombucha sunt excelente pentru buna functionare a articulatiilor, deoarece sporesc productia de acid sinovial hialuronic. Mai mult, consumul acestei bauturi intarzie distrugera cartilajelor si previne instalarea artritei.
Procentul semnificativ de antioxidanti din kombucha transforma aceasta bautura intr-un aliat de incredere pentru sistemul imunitar, pentru ca reuseste sa mentina controlul asupra radicalilor liberi si asupra procesului de oxidare la care sunt supuse celulele din organism.
Daca iti doresti un plus de energie, apeleaza la kombucha! Bautura are un continut ridicat de fier, care se formeaza in timpul procesului de fermentare si care ajuta la cresterea nivelului de hemoglobina din sange, lucru care asigura tesuturilor din organism oxigenul necesar. De asemenea, dozele de cofeina si de vitamina B reusesc sa energizeze de minune intregul organism, de aceea este consumata de multi sportivi, dupa orele de antrenament.
Este recomandat, ca incepator, sa consumi aceasta bautura gradual, fara excese. Acizii iti curata organismul, in timp ce probioticele stimuleaza microflora intenstinala, dar indiferent de cat de bine suna, fiind o bautura fermentata, trebuie sa o iei incet, cu pasi marunti, nu mai mult de 60 de grame, per portie.
Atentie insa, datorita procesului de fermentare, kombucha contine un procent scazut de alcool si nu este recomandat consumul pe durata sarcinii si a alaptarii, si nici diabeticilor sau persoanelor cu sindromul de colon iritabil.
FOTO: Shutterstock