Cafea, ceai, ciocolata? Numitorul lor comun, cofeina, este unul dintre cei mai vechi stimulanti, la care recurgem zilnic. Si totusi, ne intrebam daca n-ar trebui sa ne infranam pofta de a le consuma. Am investigat si iata ce-am aflat!
Milano, cer senin si o pofta periculoasa de shopping! Plec dimineata de la hotel si intru in prima cafenea, cu gandul la un croissant pufos si caldut. Fiind singura, chelnerul imi aduce comanda cu un bonus, un cappuccino cremos si stilizat, cum doar ei, italienii, stiu sa o faca. Nefiind bautoare de cafea pe atunci, am cedat totusi, din politete, plus ca vorbim de o cana de cappuccino cu totul aparte, asa ca am sorbit-o pe indelete, pana la ultima picatura.
Asa a inceput relatia mea cu cafeaua, o relatie stransa, zilnica si pasionala. Personal, consum peste 500 de cani de cafea pe an si nici macar nu mi-am dat seama pana anul trecut, cand am decis sa recurg la o detoxifiere serioasa si nutritionistul mi-a atras atentia asupra acestui obicei mult prea bine fixat in rutina mea zilnica. Ce drama! Cum adica sa o inlocuiesc cu un suc natural de fructe? Incepand de cand?! Am trecut prin momente frustrante, zile pline de nervi, dureri de cap si tot soiul de stari somnolente in momente total inoportune, dar am descoperit ca limitele nu ti le poate fixa nimeni mai bine decat tine.
Cu rabdare, trucuri naturiste si o diminuare treptata a consumului de cafea, am reusit singura sa ma limitez la o cantitate optima de cofeina. Nu am renuntat la ea (nici nu as vrea), dar o savurez cu masura si parca placerea este si mai mare! Dar de ce este important sa fim echilibrate in consumul cofeinei? Deoarece excesul nu se justifica intr-un regim nutritional sanatos.
Cantitatea de cofeina oscileaza de la produs la produs, dar cert este ca doza zilnica recomandata nu ar trebui sa sara de maximum 200 ml (spune FDA, Federal Drug Administration). O consumi cum preferi, fie intr-un shot de espresso, fie intr-o cana mare de ceai, un baton de ciocolata (cacaoa contine cofeina) sau o sticla de Cola, tu alegi! Informativ, o doza de Cola, de exemplu, are aproximativ 30 de miligrame de cofeina, o cana de ceai sau un baton de ciocolata, 50-60, pe cand o cana mare de cafea-filtru contine 130. Deci fii chibzuita!
Probabil iti suna cunoscuta expresia „pur si simplu, nu pot renunta la cafea! Cred ca orice birou cu femei sau grup de prietene poarta la un moment dat aceasta discutie. Ei bine, te asigur ca nu se justifica, deoarece cofeina poate forma un obicei (unul chiar incapatanat), dar nu creeaza dependenta! Si cum stim, obiceiurile sunt psihice, pe cand adictia este o reactie biochimica a metabolismului, pe care nu o controlam sub nici o forma. Asa ca da, putem limita doza zilnica de cafea sau ceai, dar specialistii spun sa o faci treptat. Si aici incepe distractia!
Pentru o persoana zilnic consumatoare de cafele si ceaiuri, care isi incepe ziua cu o vizita la Starbucks, continua cu unul sau chiar doua shot-uri de espresso si o termina cu un ceai verde, mult dupa ora 5, stoparea brusca si totala a consumului de cofeina poate avea efecte fizice neplacute. Nu pe termen lung, aici intervine si reactia personala a fiecareia la acest stimulent, dar suficient de apasatoare. Printre reactiile imediate se numara migrenele, starile de oboseala, incapacitatea de concentrare, tulburari simptomatice, ca iritabilitatea sau anxietatea si chiar depresia. Asadar, daca depasesti regulat doza zilnica recomandata, cel mai bine este s-o reduci, nu s-o elimini total.
Absorbtia cofeinei are efecte biologice excitante. Aceasta stimuleaza sistemul central nervos, reorganizand modul in care chimicalele creierului interactioneaza cu restul corpului, astfel modificand modul in care actionam sau reactionam. Ne poate creste temporar pulsul sau tensiunea, iar in doze prea mari ne poate irita stomacul, da insomnii, mareste nivelul colesterolului, pielea forteaza glandele suprarenale, stimuleaza excretia hormonilor de stres si nivelul de zahar din sange, ceea ce este o problema reala pentru diabetici sau persoanele hiperglicemice.
Tot ea inhiba penetrarea anumitor substante nutritive si produce eliminarea multor minerale benefice (magneziu, fier, potasiu sau calciu), prin urina. Si cum mineralele sunt necesare unui pH echilibrat, si pielea are de suferit in urma excesului, deshidratandu-se.
…am si vesti bune! Consumul de cofeina are si parti bune, atata timp cat mentii controlul asupra cantitatii. Si anume, aduce un plus de antioxidanti benefici pentru organism in lupta cu radicalii liberi (moleculele care ataca celulele sanatoase din corp, generand probleme serioase de sanatate). In 2011, ACS Publications publica in The Journal of Physical Chemistry B dovezile scoase la iveala de cercetatorii Annia Galano si Jorge Rafael Leon-Carmona, care sugereaza ca aceasta substanta controversata este una dintre cele mai bogate surse de antioxidanti benefici in dieta unei persoane obisnuite si care poate proteja impotriva bolilor de inima sau Alzheimer-ului.
De asemenea, cofeina ne da energie. Se stie ca multi ciclisti beau o cafea, inainte de cursa. Si focus. Eu, de exemplu, cand am mintea „inghetata in fata unei pagini albe, imi fac un Ristretto pentru stimulare. Ajunsa in cortexul cerebral, cofeina blocheaza receptorii lenti, iar tu te simti in forma, mai dinamica. Efortul fizic pare mai suportabil, atentia este sporita, este un real ajutor in diminetile lenese, are rol tamaduitor asupra durerilor de cap si este un bun diuretic.
Toate aceste lucruri sunt valabile doar pentru consumul moderat (cu riscul de a ma repeta), altfel efectele pot fi total opuse, o energie buna transformandu-se intr-una excesiva, avand ca rezultat stari opuse, de anxietate sau nervozitate.
In general, procesam in mod diferit substanta, de la persoana la persoana, dar spre deosebire de barbati, noi, femeile, o metabolizam mai rapid, si asta datorita faptului ca ficatul nostru proceseaza mai repede. Si hormonii au o influenta asupra metabolizarii cofeinei! In perioada dinaintea ciclului menstrual sau sub actiunea pastilelor anticonceptionale, resimtim efectul cofeinei pentru mai multe ore. Apoi, cofeina nu este deloc un partener bun pentru femeile cu problemele de fertilitate, care pierd usor sarcini, pentru cele insarcinate sau pentru cele aflate la menopauza.
Putem savura linistite, dupa-amiaza, o ceasca de ceai alb (are mai putina cofeina) sau o cafea decofeinizata (si aceasta contine substanta, dar in cantitate mult mai mica), dar iti recomand sa nu depasesti ora 5 p.m. – stiu ei ce stiu britanicii! Daca se face prea tarziu, sunt sanse mari sa dormi prost.
Efectul energizant dat de cofeina blocheaza adenozina, un compus eliberat de creier cand devenim somnoroase, care dirijeaza transferul de energie si care blocheaza eliberarea de adrenalina. Iar acest lucru poate genera un somn intrerupt, agitat sau insuficient. Daca te simti vizata, cel mai bun lucru pe care il poti face, incepand de acum, este sa elimini adaosul de cofeina in a doua jumatate a zilei (cu cel putin sase ore inainte de culcare).
Este important si cum bei cafeaua sau ceaiul! Pe stomacul gol, a la longue, poate fi prea acida si de la disconfort poti ajunge la stari dureroase de arsuri, tremur prelungit sau greata. Este recomandat sa asociezi aportul de cofeina cu mancarea; o cafea sau un ceai servit dupa masa incetineste efectele, acestea simtindu-se treptat. Tot de la italieni am invatat ca este mai sanatos sa consumi un latte, cappuccino sau machiatto, deci cafelele cu continut de lapte, dimineata, pana in ora 12, si nu in cursul zilei – cafeaua cu lapte nu face echipa buna cu toate celelalte ingrediente pe care le mananci in cursul zilei. Informativ, cofeina actioneaza pe un termen relativ scurt, pentru ca dureaza intre 4-6 ore, aproximativ, pentru a elimina jumatate din continutul consumat. Dupa 8-10 ore, 75% din cofeina este deja eliminata.
Daca esti pusa pe fapte mari si vrei sa schimbi o dieta prea „incarcata cu una 100% sanatoasa, asa cum mi-am propus si eu de cand am fost pusa la colt de nutritionist, afla ca te poti pacali ingenios si eficient. Imi place ceea ce spune Kris Carr – autoarea best-seller-ului Crazy Sexy Diet si creatoarea filmului documentar Crazy Sexy Cancer: „Flirteaza cu cofeina, nu te casatori cu ea!. Poti bea cafele, ceai negru sau Cola (daca iti trebuie!), dar nu in fiecare zi. Alterneaza cu cicoare (care nu contine deloc cofeina, poate fi preparata usor si indulcita cu lapte de migdale), cu ceai alb, verde, cacao sau yerba mate, acestea patru avand un continut minim de cofeina. Iar daca vrei sa renunti de tot la cofeina, ele fac tranzitia mai usoara, fara sa o simti ca pe abstinenta.
Femeile insarcinate sau cele care isi planifica constient o sarcina trebuie sa reduca doza de cofeina! Consumata masurat, nu face rau nici viitoarei mame, nici copilului din pantec, dar daca este bauta in cantitati mari, in special in primul trimestru de sarcina, fatul poate cantari sub limitele normale. Sincer, cred ca nu moare nimeni daca luam o pauza – responsabilitatea este prea mare! Si asta o spun eu, o indragostita de ceai si de cafea. Totusi, intr-o viata atat de agitata, daca nu ne purtam de grija permanent si stam mereu pe marginea prapastiei, putem cadea in gol oricand. Deci ai grija de tine si nu depasi limita!
Text: Alice Bursuc
Foto: Guliver