Să renunți la dulciuri, să te lași de fumat… Cum poți gestiona psihologic obiceiurile dăunătoare

Obiceiurile dăunătoare îți dau de furcă? Iată câteva strategii prin care poți învăța să îți controlezi impulsurile nesănătoase.

Să renunți la dulciuri, să te lași de fumat... Cum poți gestiona psihologic obiceiurile dăunătoare

Kilograme în plus datorită dulciurilor și produselor de patiserie, ori mâncatului la ore târzii. Fumatul care îți distruge sănătatea și nici nu e prea plăcut când un nefumător vrea să te sărute. Lista obiceiurilor dăunătoare poate fi destul de lungă și în mod cert particularizată. Nu mai știi ce să faci? Iată câteva sugestii.

Recunoaște problema

Cu siguranță nu ai cum să elimini sau să gestionezi o problemă până când nu îți asumi că o ai. Când ești în negare nici nu poți face următorii pași în soluționarea ei, nu îți dai voie să înțelegi cât este de serioasă, care îi sunt consecințele.

Definește obiceiul dăunător

Să nu mai mănânc prostii nu este același lucru cu Să nu mai mănânc ciocolată, covrigei și sărățele la birou. Să mă culc devreme nu e același lucru cu Să renunț la social media analizată în detaliu din pat, ori Să renunț la văzut seriale înainte de culcare. Este nevoie să formulezi cât mai specific.

Ce (te) declanșează

Până la urmă toate aceste obiceiuri dăunătoare nu sunt altceva decât niște forme variate de autoliniștire a emoțiilor negative. Te simți singură seara și te aceea te refugiezi în seriale? Relația cu partenerul de cuplu este neîmplinitoare din punct de vedere emoțional și umpli golul apelând la frigider în toiul nopții? Ești nesigură sau stresată la serviciu înainte de ședințe sau când primești de făcut anumite task-uri așa că te apuci de ronțăit? E important să pui pe hârtie toate acele situații concrete asociate cu obiceiul tău dăunător.

Ție ce îți iese?

La capitolul motivație avem aspectul lui sunt în stare să… și mie ce îmi iese în acest caz. Fă o listă cu tot ceea ce vei câștiga în urma schimbării, când ponderezi obiceiul nesănătos sau îl elimini total.

Cum ar fi dacă…

Pe ecranul tău mental imaginează-ți scenariul în care obiceiul tău dăunător nu mai există. Vizualiează existența ta ca și cum ar fi un film, iar tu unicul spectator. Poartă-te ca și cum lucrurile stau așa cum ți-ai dori tu să fie.

Așteptări realiste

Cu cât standardele sunt mai înalte cu atât mai mare dezamăgirea că schimbarea nu se produce rapid și eficient, fără recăderi. Așadar fă un plan de acțiune și setează care este minimul, care este maximul, apoi care ar fi așteptarea realistă în condițiile date. Observă progresele făcute și recompensează-te pentru ele. Chiar dacă ai revenit la obiceiul pe care vrei să îl elimini consideră asta doar o deraiere de la drumul pe care îl vei continua mai departe. Nu înseamnă că toată munca de până acum a fost distrusă sau în van. Oferă-ți blândețe, înțelegere și laude ori de câte ori ai ocazia.

Citește și:
Cele 10 porunci ale unei diete de succes

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet