Topul țărilor europene afectate încă grav de noi infectări cu coronavirus a fost stabilit de un raport ECDC. România, din păcate, ocupă unul dintre locurile fruntașe.
România se află în topul țărilor europene cu cele mai multe cazuri noi de Covid-19, arată un raport realizat în funcție de populație de Centrul European pentru Controlul și Prevenția Bolilor (ECDC). În prezent țara noastră ocupă al patrulea loc din Uniunea Europeană, deși clasamentul stabilit de instituție nu ia în considerare datele din ultimele trei zile, în care în România numărul cazurilor nou depistate a crescut alarmant.
Studiul care face topul țărilor europene cu creșteri ale numărului de noi cazuri a fost făcut public pe data de 2 iulie, și a luat în calcul cazurile înregistrate în perioada 16-30 iunie, raportate la suta de mii de locuitori.
Pe locul întâi în topul țărilor europene afectate în continuare grav de noul coronavirus se află Suedia, al cărei model de a combate epidemia a fost intens discutat. Suedia a raportat 149,9 cazuri în 14 zile la 100.000 de locuitori, iar ei îi urmează în acest top Portugalia, Luxemburg și apoi România, cu 22, 8 cazuri la suta de mii de locuitori. Bulgaria și Cehia sunt, și ele, prezente în top, însă, în mod surprinzător, țările care au fost foarte grav afectate la începutul pandemiei se descurcă mult mai bine și au evitat locurile fruntașe. Italia, de exemplu, are 5,2 cazuri în 14 zile/100.000 locuitori, Spania – 9,9, iar Franța, 10,3. Asta în vreme ce Grecia, una dintre destinațiile preferate de români, a avut un start foarte bun și are acum doar 2,4 cazuri la suta de mii de locuitori.
Așadar, România se află în topul țărilor europene afectate încă grav de coronavirus, împreună cu Bulgaria, Croația, Cehia, Luxemburg, Polonia, Suedia și Portugalia. La fel de rău ca România stă și Regatul Unit al Marii Britanii. Raportul detaliază și cazurile țărilor care au raportat o creștere cu peste 10% a incidenței cazurilor noi în cele două săptămâni – iar acestea sunt Bulgaria (creștere de 51%), Croația (122%), Cehia (127%), Luxemburg (229%) și România (44%).
Numărul mare de cazuri noi pe baza cărora s-a stabilit topul țărilor europene afectate în ultimele două săptămâni nu reflectă neapărat creșterea ratei de transmisie a virusului, avertizează ECDC. Uneori, cum este cazul Luxemburg, ele reflectă o creștere a testărilor. În schimb, în cazul României rata de testare este stabilă, în vreme ce rata de pozitivitate a testelor este în creștere.
În ultimele zile în România au fost raportate 326, respectiv 450 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar 237 de pacienți se află în secțiile de terapie intensivă.
Foto: arhiva ELLE