Roade de toamna: beneficiile stafidelor

Stafidele sunt o sursa nemaipomenita de nutrienti si o alternativa sanatoasa pentru momentele in care ne dorim o gustare delicioasa. Iti spunem doar cateva dintre beneficiile stafidelor si rolul nutritional al acestor roade gustoase pe care le savuram toamna.

Roade de toamna: beneficiile stafidelor

Stafidele detin o sumedenie de nutrienti benefici organismului nostru, printre care se numara: vitamine, fibre, antioxidanti, electroliti si minerale. Aceste fructe mici si delicioase ne pastreaza supletea pielii si ajuta in cazul unor afectiuni ca: anemia, disfunctiile sexuale si afectiuni ale sistemului osos.

Beneficiile stafidelor: alimentatia sanatoasa


Cocktail-ul de vitamina B, fier si cupru, care ajuta la formarea celulelor rosii, recomanda stafidele drept un ingredient important in lupta impotriva anemiei.

De asemenea, fitonutrientii polifenolici, cu proprietati antioxidante, din compozitia stafidelor sunt benefici pentru pastrarea sanatatii oculare: protejeaza ochii de consecintele cauzate de radicalii liberi, degenerarea cauzata de trecerea timpului sau de cataracta.

Stafidele sunt in totalitate lipsite de gluten, asadar pot fi consumate de persoanele intolerante la acest ingredient.  In plus, acestea sunt excelente pentru buna functionare a sistemului digestiv. Noi te indemnam sa le adaugi in iaurtul de dimineata sau sa consumi ca atare, drept gustare de dupa-amiaza.

Daca suferi uneori de aciditate gastrica, afla ca aceleasi stafide reprezinta un remediu excelent pentru aceasta problema, datorita potasiului si a magneziului din compozitie.

Asemeni strugurilor, stafidele (in special cele din struguri rosii) au un continut bogat de antociani – un tip de polifenoli antioxidanti. Acestia au proprietati antiinflamatorii, antimicrobiale si lupta impotriva cancerului. Un motiv suficient de puternic pentru a le include in dieta, nu-i asa?

O cercetare in domeniul alimentatie, din anul 2013, a demonstrat ca o portie zilnica de stafide poate reduce riscul de a dezvolta afectiuni cronice.

Aceste fructe mici au capacitatea de a reduce nivelul de zahar din sange, presiunea arteriale, nivelul de colesterol si mentin senzatia de satietate pentru un timp mai indelungat. Includerea acestor fructe uscate in dieta ar putea sa diminueze sansele de a suferi de afectiuni ale sistemului cardiac, diabet sau obezitate.

Arginina, un aminoacid continut de stafide, ajuta la imbunatatirea libidoului; in India, aceste fructe sunt considerate afrodisiace si sunt oferite mirilor in ziua nuntii.

Pentru a te convinge de necesitatea stafidelor in regimul tau alimentar, afla ca acestea contin mult calciu, vital functionarii propice a sistemului osos. De asemenea, mai contin si un microelement numit Boron, care ajuta la formarea oaselor si la absorbtia calciului de catre oase. Astfel, ajuta la prevenirea osteoporozei si a afectiunilor articulatiilor.

Si sanatatea orala se numara printre beneficiile stafidelor: acidul oleanolic din compozitie lupta impotriva cariilor, deteriorarii dintilor si a altor afectiuni orale.

In plus, daca te simti lipsita de vigoare si energie, consuma cateva stafide! Carbohidratii continuti de aceste fructe te vor inviora, stafidele fiind potrivite si inaite sau dupa antrenamentul fizic.

Insa, asemeni multor fructe uscate, stafidele au un continut caloric ridicat si trebuie sa ai grija la cantitatea consumata, pentru ca pot adauga kilograme nedorite. Fii moderata, pentru ca acestea sa fie cu adevarat de folos organismului.

Citeşte și:

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet