Prefectura Capitalei a anunțat luni care sunt măsurile în vigoare odată cu prelungirea restricțiilor pentru București, din cauza menținerii unui grad ridicat de infectări cu coronavirus la nivelul orașului (3,91/1.000 de locuitori).
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a hotărât luni să se mențină pentru următoarele 14 zile, începând cu ora 00.00 a zilei de 03.11.2020 până la ora 24.00 a zilei de 16.11.2020. următoarele măsuri:
- obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise;
- interzicerea organizării și desfășurării activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte;
- interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor;
- activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;
- interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc;
- suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ, aplicându-se scenariul 3 (participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții on-line).
Nerespectarea acestor reguli este contravenție și se amendează confirm Legii nr.55/2020 (art. 64-70), potrivit unui comunicat al Prefecturii.
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a decis că nu se impun noi restricții la nivelul municipiului București, față de cele deja aflate în vigoare.
Program diferit pentru angajați unde este posibil
În ședința de luni, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a insistat pentru aplicarea normei care obligă companiile private sau de stat să analizeze posibilitatea muncii de acasă sau, dacă nu e posibil, să împartă angajații în grupe care să vină la ore diferite la lucru, pentru a nu aglomera transportul în comun.
„Prin măsurile pentru diminuarea impactului tipului de risc se prevede că, în situația în care nu se poate desfășura activitatea de către salariat în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu și în vederea evitării aglomerării transportului public, instituțiile și operatorii economici publici și privați organizează programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră', se mai arată în comunicatul prefecturii, care precizează că la nivelul Instituției Prefectului – Municipiul București s-a stabilit ca angajații să înceapă de marți programul de lucru de la ora 07.00, respectiv de la ora 09.00.
Citește și:
Parada de 1 decembrie și petrecerile de Revelion nu vor avea loc anul acesta, anunță Ludovic Orban
Foto: Arhiva Revistei ELLE