După un timp îndelungat în care ai mâncat tot ce ți-ai dorit ești în sfârșit pregătită să spui la revedere greutății în plus. Nu te aștepta însă ca acest lucru să se întâmple peste noapte.
Acest lucru nu trebuie să te sperie, o soluție există, trebuie să o iei pas cu pas și să respecți următoarele sfaturi care te vor aduce din ce în ce mai aproape de obiectivul tău în lupta cu kilogramele în plus.
A sări peste micul dejun pentru a consuma cât mai puține calorii în timpul zilei pare a fi o idee bună la prima vedere, dar este una dintre cele mai mari greșeli pe care le putem face. Săritul peste micul dejun poate să îți încetinească metabolismul, acesta ajungând să ardă mai puține calorii la final, iar senzația de foame te poate face să mănânci și mai mult în timpul zilei.
Așadar, se recomandă un mic dejun care să conțină 300-400 de calorii și care să includă obligatoriu proteine, fibre și grăsimi sănătoase.
Nutriționistul Leslie Langevin de la Whole Health Nutrition spune că mâncatul legumelor este unul dintre cele mai bune moduri de a scăpa de kilogramele în plus. Legumele sunt sărace în calorii și bogate în fibre, de aceea îți țin de foame un timp îndelungat și te obligă să consumi mai puține calorii pe zi. Poți mânca legume inclusiv la micul dejun, o bună variantă fiind smoothie-ul din legume proaspete.
Nu numai că îți vei lua porția de legume și fibre necesare zilnic, dar te vei simți mai ușoară și mai plină de energie după. Pentru a respecta acest plan mai ușor îți poți prepara în fiecare weekend mai multe rețete de salată pe care să le ai toată săptămâna.
Obișnuiește-te să faci mișcare în fiecare zi. În 5 zile din 7 ar trebui să adopți un program de mișcare care include cardio și exerciții de forță. Iar în cele două zile rămase poți face yoga sau să ieși la o plimbare seară.
Uită de gustările pline de calorii și înlocuiește-le cu batoane cu proteine și fibre pentru o senzație de sațietate cât mai îndelungată.
Dacă nu poți sta departe de o cafea îndulcită cu zahăr sau de o prăjitură trebuie să știi că, dacă ai renunța la acestea, ai scăpa de multe calorii în plus. Mulți nutriționiști recomandă renunțarea la zahăr în mod gradual. Un mod de a evita zahărul este să folosești fructele ca îndulcitor, le poți pune, de exemplu, într-o prăjitură făcută în casă cu ingrediente naturale.
Încearcă să renunți la sucuri și să bei numai apă plată. Cu cât consumi mai multă apă, cu atât vei fi mai hidratată și te vei simți mai energică pe tot parcursul zilei. Pe deasupra, apa îți va face pielea să strălucească. Dacă nu poți bea doar apă plată atunci poți adăuga fructe proaspete pentru aromă.
Dacă îți dorești să pierzi în greutate sau să mănânci mai sănătos, fotografiatul meselor zilnice te poate ajuta să ții o evidență mult mai ușor. Iar dacă postezi pozele pe Instagram sau pe Facebook poți primi încurajări de la prietenii tăi, lucru care te va ajuta să îți atingi mai ușor obiectivul.
Fie că pregătești mai mult la cină și îți iei un pachet pentru prânzul de a doua zi, fie că îți prepari o salată mare în weekend pentru săptămâna ce urmează, gătitul acasă este mult mai ieftin și mult mai sănătos.
Lipsa somnului crește nivelul hormonului care provoacă foamea, iar nivelul crescut stimulează apetitul. Studiile arată că femeile care se privează de somn mănâncă în medie cu 300 de calorii mai mult decât cele care dorm suficient. Sfatul nostru este să dormi cel puțin 7 ore pe noapte pentru a-ți ajuta metabolismul.
Dacă te-ai obișnuit să mănânci desert după cină încearcă să îl înlocuiești cu un bol de fructe. Fructele au mai puține calorii decât orice desert și conțin mai multe fibre și nutrienți de care avem atâta nevoie. La început îți va fi mai greu să renunți la zahăr în favoarea bucăților de mere sau a boabelor de struguri, dar după câteva zile te vei obișnui și acestea vor avea un gust suficient de dulce.
Cântărirea alimentelor este esențială dacă îți dorești să pierzi în greutate. Chiar și alimentele sănătoase pot conține multe calorii dacă sunt consumate în cantități mari, de aceea este recomandat să îți cântărești mâncarea în fiecare zi.
Poți începe să cântărești alimentele chiar înainte de a le prepara pentru a evita să folosești mai mult decât ar trebui. Mănâncă încet și ascultă semnalele pe care ți le transmite corpul tău, dacă te saturi din 3 treimi dintr-o porție păstrează restul pentru prânzul zilei următoare.
Vestea bună este că nu trebuie să renunți în totalitate la mâncărurile tale preferate cum ar fi: pastele cu brânză, pizza sau înghețată. Există mai multe modalități de a prepara aceste mâncăruri astfel încât să conțină mai puține calorii, cu mai puține grăsimi saturate sau mai bogate în fibre.
De exemplu, poți înlocui blatul de pizza din făină cu un blat făcut din conopidă. Cu cât ești mai creativă în bucătărie cu atât îți vei permite să guști din mâncărurile tale preferate fără a adăuga kilograme în plus.
Foto: Arhiva ELLE