Daca te bate gandul sa imprumuti copilului din obiceiurile tale alimentare vegetariene sau vegane, cantareste bine decizia, da startul lecturilor nutritionale si stai de vorba cu un specialist!
Reactia copiilor la mancare este foarte diferita, iar uneori mamicile trebuie sa depuna eforturi serioase, chiar creative, pentru a-i indupleca sa manance cat trebuie si, mai ales, ce trebuie. Cu acest gand, am realizat ca exista tot mai multe intrebari fara raspunsuri clare in ce priveste regimul vegetarian adoptat de copii. Este bine sa-i hranim pe cei mici doar cu legume si fructe? De la ce varsta? In ce conditii?
Ei bine, se pare ca veganismul, in cazul copiilor, este de neconceput pentru ca ii privezi de nutrimente esentiale. Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne-a explicat ca una dintre problemele generate de veganism este „carenta vitaminei B12 (cianocobalmina), absolut necesara pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos, cat si pentru maturarea sangelui si formarea globulelor rosii. In cazul lipsei vitaminei B12, poate sa apara anemia megaloblastica. De asemenea, lipsa fierului sau a proteinei nu fac decat sa complice lucrurile, periculos.
Dar nu acelasi lucru este valabil in cazul unui regim alimentar pesco-ovo-vegetarian, pentru ca prezenta oualor si a pestelui schimba total lucrurile! Doar ca aici intervine o mare responsabilitate pe care parintii trebuie sa si-o asume, fiind necesar sa se informeze serios asupra nevoilor celor mici pentru a le furniza un meniu complet, echilibrat si ghidat dupa regulile crononutritiei, in functie de momentul zilei. „Un copil poate trece la un regim pesco-ovo-vegetarian chiar in momentul diversificarii alimentatiei (de la sase luni), adauga dr . Mencinicopschi. Acesta poate creste cu educatia unei farfurii sanatoase daca este obisnuit asa, daca asta vede in familie, pe principiul practice what you preach. Iar bunicile, matusile sau bonele trebuie sa inteleaga si sa respecte asta, fara a trisa! Daca esti nesigura catusi de putin pe ceea ce faci, atunci te sfatuiesc fie sa apelezi la serviciile unui nutritionist pregatit, fie sa-ti faci timp si sa te apuci serios de lecturi de specialitate.
Dr. Mencinicopschi ne atrage atentia „sa nu cadem in capcana si sa hranim copilul prea des cu paste fainoase, cartofi, produse de patiserie si cofetarie, alimente rafinate din cereale, paine alba, grasimi (partial) hidrogenate. Vegetarianismul este o treaba de mare stiinta nutritionala, iar fara informatii suficiente si corecte, copiii se pot chiar imbolnavi'. Concentreaza-te pe alimente vii (legume si fructe crude), proteine din leguminoase (fasole boabe, mazare, naut, linte, hrisca, quinoa), proteaginoase (semintele cu continut ridicat de grasimi vegetale sanatoase si o cantitate mare de proteine), germeni de cereale sau de leguminoase (grau, ovaz, secara, lucerna), cereale, peste, oua ecologice, lapte de migdale, susan sau nuca, salate, legume, fructe sau supraalimente.
Importante sunt si modul in care gatesti si vasele-instrumente folosite pentru prepararea mancarii.
„Prajeala, cuptorul cu microunde, gratarul la foc deschis, vasele de aluminiu sau teflon de proasta calitate, cele de plastic sau melamina (care devin periculoase in contact cu alimentele fierbinti), toate acestea reprezinta una dintre cele mai frecvente neglijente ale parintilor', ne spune Cornelia Marin, consultant de nutritie al platformei Scoala pentru Sanatate. Desi pare dificil, totul tine de obisnuinta, iar daca formezi celui mic obiceiuri sanatoase, el le va asimila fara pic de efort.
Text: Alice Bursuc
Foto: Guliver