„Războiul cu virusul nu poate fi câștigat în spitale”, spune medicul Virgil Musta

Războiul cu virusul nu va fi câștigat în spitale, ci doar în comunitate, a avertizat medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Războiul cu virusul e departe de a se încheia, a spus medicul Virgil Musta, coordonatorul secției Covid-19 de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, care a vorbit la Digi24 despre românii care se îndoiesc de existența virusului. Acesta a avertizat că în acest moment opinia publică este extrem de divizată, lucru care nu poate fi benefic în contextul căutării unor soluții pentru ieșirea din criza generată de pandemia de coronavirus.


„Există la ora actuală două Românii. Sunt tineri care cred că ei nu se pot îmbolnăvi. Totuși ei pot deveni vectorul acestui virus și să îmbolnăvească pe alții.', a spus medicul. Războiul cu virusul este departe de final, pandemia este în creștere și în fiecare zi în România se mai doboară câte un record. Virgil Musta a spus că spitalele vor fi, peste puțin timp, copleșite de numărul de cazuri, deja existând zone în care nu mai sunt locuri nici în secțiile de terapie intensivă, dar nici în secțiile în care sunt internate cazurile mai puțin grave. Este un lucru foarte grav, a avertizat medicul.


Acesta a vorbit și despre cazul dramatic al Italiei, unde războiul cu virusul a debutat cu un sistem de sănătate depășit complet de numărul de cazuri. Mai târziu, situații similare s-au înregistrat și în Franța, Spania și Statele Unite ale Americii, țări care au, toate, sisteme de sănătate mult mai performante.

În acest context generat de războiul cu virusul, medicul Virgil Musta a făcut un apel la solidaritate.„Fac un apel la toți românii pentru responsabilitate și solidaritate. Acest război cu virusul nu poate fi câștigat în spitale. Nu poate fi câștigat în secțiile de Terapie Intensivă, ci doar în comunitate, prin conclucrarea specialiștilor cu populația.'

Medicul a vorbit pentru postul de televiziune și despre posibilitatea ca cei care se reîmbolnăvesc să fie persoane care nu au dezvoltat anticorpi la prima infectare. De obicei, atunci când acest lucru se întâmplă, ei vor face boala într-o formă mult mai severă. De altfel, în actualul stadiu din acest război cu virusul se cunosc puține lucruri, încă, despre cum funcționează acesta. Virgil Musta a vorbit și despre varianta ca cei care au ajuns să fie testați negativ la nivelul faringelui să rămână, totuși, cu virusul în organism, și ca acesta să reapară în momentele în care imunitatea este scăzută. Singura soluție până la controlarea epidemiei, prin găsirea unui vaccin sau a unui tratament eficient, este să nu ne îmbolnăvim – iar evitarea îmbolnăvirii se poate face doar respectând regulile de bază – distanțarea, purtarea măștii și spălatul pe mâini.


Citește și:
Michaela Coel, despre I May Destroy You, unul dintre cele mai interesante seriale ale momentului

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet