Raed Arafat avertizează că următoarea fază de relaxare ar putea fi amânată, în urma numărului mare de noi infectări cu coronavirus depistate zilnic.
Raed Arafat avertizează că următoarea etapă de relaxare a măsurilor de combatere a noului coronavirus ar putea fi amânată, în contextul în care România se află din nou pe o pantă ascendentă, cu un număr de infectări zilnice crescut.
„Este posibil să se amâne faza următoare de relaxare”, a declarat acesta pentru Digi24. „Este posibil, nu este deloc exclus.”
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat a declarat pentru Digi24 că există îngrijorare, între autoritățile care gestionează epidemia de coronavirus din țară, în ceea ce privește numărul crescut de cazuri din ultima săptămână, spunând și că oamenii nu au mai respectat, în cea de-a doua etapă de relaxare, regulile de protecție așa cum au făcut-o în prima etapă.
„Suntem îngrijorați, la început oamenii au respectat regulile, în faza 1.
În faza 2 au început să audă diverse. S-a întărit curentul opiniilor împotrivă, că tot ce s-a făcut e un fiasco. Am auzit un medic care spunea că e o biată gripă, care nu e o problemă.”, a declarat oficialul.
Acesta a criticat opiniile apărute în spațiul public care tratează pandemia ca pe o conspirație și care au iscat revoltă împotriva măsurilor de protecție. „Sunt țări care au pierdut sute de cadre medicale, și noi auzim pe cineva care spune: e o biată gripă. Care e mesajul care se transmite? Că eu, ca medic nu cred în ce fac ceilalți medici, atunci omul ia masca de pe față, nu mai respectă regula de distanțare.”
Arafat a mai spus și că e posibil să recomande amânarea unor noi măsuri de relaxare, până la stabilizarea situației. „Cred că nu numai eu, poate și mai mulți colegi în cadrul grupului care include medici, personal tehnic, poate o să recomandăm amânarea momentului pentru noi măsuri de relaxare, analizând fiecare măsură, care ar fi impactul ei.”
Raed Arafat a spus și că înțelege dorința oamenilor de a relua o viață normală, dar că nu știe care ar putea fi mecanismul prin care aceasta s-ar putea relua în condiții de siguranță.
„Noi am explicat clar – ne putem întoarce la normalitatea de dinaintea virusului când o să avem vaccin, tratament sau când virusul infectează un procent mai mare pe mapamond.
Am zis că măsurile de relaxare, ca să funcționeze, trebuie să aibă măsuri compensatorii – mască, distanțare.
Dacă nu respectăm măsurile compensatorii, măsurile de relaxare duc la creștere necontrolabilă.”
Foto: arhiva ELLE