Psihologia nutritionala ne invata sa mancam mai bine!

O minte sanatoasa, într-un corp sanatos! Suntem de acord cu acest proverb si de aceea iti dezvaluim o noua metoda prin care poti obtine acest echilibru: psihologia nutritionala.

Exista o strategie mai noua prin care corpul și mintea ta pot fi in cea mai buna forma si anume, psihologia nutritionala. Expertii din acest domeniu sunt de fapt psihologi, cu studii in nutritie, fiind o specializare foarte noua, ce ofera ajutor persoanelor care isi doresc sa adopte un regim alimentar sanatos si/sau sa piarda din greutate.


Psihologia nutritionala consta in constientizarea legaturii dintre ceea ce mananci si modul cum te simti. Asadar, este important sa identifici ce produse alimentare iti priesc, te fac sa te simti bine si iti ajuta organismul sa functioneze la cote maxime, si ce anume iti fura energia, iti creaza o stare de somnolenta sau te fac incapabila sa te concentrezi.

Psihologia nutritionala: sfaturi pe care le poti aplica incepand de astazi:

Mananca sanatos timp de o saptamana

E ca si cum ai tine post o saptamana – nu are cum sa-ti faca rau acest demers, ci dimpotriva, e ca o cura de detoxifiere! Alege sa mananci alimente neprocesate, integrale, multe fructe si legume, pe durata unei saptamani. Noteaza intr-un caiet ceea ce mananci si starile, atat fizice, cat si emotionale, pe care le resimti dupa mese. Incearca sa consumi trei mese consistente pe zi, fiecare dintre acestea avand o portie de legume proaspete, proteine neprocesate, o cantitate mica de grasimi sanatoase si un strop de carbohidrati. Acest mic experiement te va ajuta sa observi mai bine efectele benefice pe care le are un regim alimentar sanatos asupra ta si iti va deveni mai usor sa mananci mai echilibrat.


Citeste si:
Cele mai importante greseli de alimentatie si dieta

Tine un jurnal alimentar

In psihologia nutritionala, se spune ca este musai sa tii un jurnal alimentar, in care sa iti notezi ce mananci – daca nu ai mai avut un astfel de jurnal, atunci poate ai auzit de aceasta metoda, specifica multor diete de slabire. Ei bine, de aceasta data, nu nota doar ce mananci și la ce ora, ci scrie in jurnal si starile emotionale dinaintea mesei si dupa. In ce dispozitie erai? Erai energica sau apatica? Te deranja ceva din punct de vedere fizic? In aproximativ o saptamana, vei reusi sa identifici o legatura intre anumite stari de spirit si ceea ce mananci si vei reusi sa intelegi efectele anumitor alimente asupra organismului tau.

Gandeste & planifica!

Dupa ce ai stabilit legatura dintre anumite alimente si modul in care te simti dupa consumul acestora, devine mai usor sa faci alegerile potrivite pentru bunastarea organismului tau. Inainte de a pune in cosul de cumparaturi un anumit produs sau inainte de a alege sa mananci gogosi la micul dejun, intreaba-te daca iti doresti acest lucru cu adevarat. Ofera-ti o optiune mai sanatoasa, care sa contina nutrienti si energie. Sigur vor exista si momente in care iti vei dori tare mult acea briosa si cateodata chiar poti s-o savurezi linistita, dar ca o exceptie. Incearca sa te ghidezi dupa regula 90/10, astfel incat 90% din tot ce consumi sa fie alimente sanatoase, care sa aduca beneficii mintii si corpului tau, iar restul, de 10%, sa fie mancaruri care, pur si simplu, sunt delicioase, chiar daca sunt mai putin sanatoase. Astfel, vei reusi sa mentii un anumit echilibru in avantajul bunastarii tale.


Mentine echilibrul!

Indiferent de dieta pe care ai decis sa o urmezi, este extrem de important sa iei in calcul nivelul zaharului din sange. Acest detaliu are o influenta majora asupra nivelului de energie, asupra sistemulu imunitar, a greutatii tale si asupra multor alte lucruri vitale pentru bunastarea organismului. Anumite alimente provoaca un salt enorm al nivelului de zahar din organism, pentru ca apoi acesta sa se prabuseasca, afectand organismul si starea de spirit: carbohidratii rafinati, painea alba, pastele, biscuitii, etc. In plus, aceste alimente contin si zahar adaugat, iar consumul excesiv al zaharului poate favoriza dezvoltarea cancerului, a obezitatii, depresiei, anxietatii si… lista poate continua. Zaharul poate deveni o dependenta, de aceea este important sa fim cat mai constiente de cantitati!


Citeste si:
Schimbari strategice in alimentatie: gesturi mici, dar de efect, pentru o nutritie mai sanatoasa

Tempereaza-ti asteptarile!

Daca planifici sa apelezi la un specialist care te poate ajuta sa faci alegeri mai bune in privinta alimentatiei, ar trebuie sa ai un tel realist si sa te asiguri ca acesta poate fi atins. S-ar putea sa ai mai mult succes daca iti planifici sa faci pasi mici, dar siguri. Un scop suprarealist s-ar putea sa te copleseasca si exista posibilitatea ca sa renunti la realizarea acestuia. Daca iti doresti sa scapi de 15 kilograme, cel mai intelept lucru pe care il poti face este sa te concentrezi pe pierderea unui kilogram pe saptamana! Concentreaza-te pe legatura dintre starea fizica si cea de spirit si alimentele pe care alegi sa le consumi si vei observa cum vei ajunge la o greutate optima, fara masuri extreme.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet