Astăzi a fost aprobat prin ordin de minister și publicat documentul întocmit de Comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății, trimis tuturor spitalelor.
Ne-am angajat să publicăm informații utile, fără a publica însă numele tuturor medicamentelor recomandate și dozajele, automedicația nefiind recomandată. Comisia a redactat protocolul de management clinic al pacienților infectați cu noul coronavirus, pe baza dovezilor medicale internaționale disponibile până în prezent pe baza experienței epidemiei de SARS din 2003, MERS 2012 și pe datele acumulate până în prezent din epidemia SARS- Covid-19.
În protocolul de tratament pentru coronavirus este precizat, încă de la început, faptul că la momentul actual nu există tratamente aprobate pentru tratamentul infecției Covid-19.
Documentul trece apoi în revistă toate medicamentele care ar putea să fie opțiuni terapeutice de încercat pentru medici, cu precizarea că aceste medicamente trebuie prescrise și dozate doar de medici. Protocolul definește cum și cui trebuie prescrise aceste medicamente, care pot fi toxice în anumite doze sau pentru anumiți pacienți, așa că automedicația NU ESTE INDICATĂ. În general, este vorba despre antivirale ale căror nume au circulat în spațiul public, fie din protocoalele din alte țări, fie din discuțiile locale. În orice caz, aceste antivirale nu sunt disponibile în farmacii, iar unele dintre ele se utilizează compasional, o procedură care permite utilizarea unor medicamente netestate încă pentru o anumită boală, în condițiile în care nu există nici un alt tratament.
Tratamentul simptomatic poate fi util în majoritatea cazurilor. Există însă o reticență privind utilizarea antiinflamatoarelor non-steroidiene, cum este ibuprofenul, în tratamentul Covid-19. Această îngrijorare a fost exprimată public întâi în Franța și este legată de inhibarea efectului benefic al inflamației în cazurile de infecție cu severitate redusă spre medie. Prin urmare, aceste medicamente lipsesc din protocolul emis de Ministerul Sănătății.
Protocolul amintește și pacienții aflați în grupele de risc: persoanele cu vârste de peste 65 de ani, persoanele care suferă de disfuncții de organ (pulmonare, cardiace, hepatice), de diabet zaharat, boală cardiovasculară, boala pulmonară obstructivă cronică sau hipertensiune arterială. Potrivit protocolului, durata de tratament a pacienților este orientativă. Ea se poate prelungi sau scurta în raport cu evoluția pacientului, dar nu poate fi redusă sub 5 zile.
Cazurile ușoare se pot externa rapid sau pot primi direct îngrijiri la domiciliu, cu următoarele recomandări: minim 14 zile de izolare cu monitorizarea stării de sănătate (direct sau telefonic) și cu anumite precauții. Pacientul ar trebui să stea într-o cameră individuală, să poarte mască, să mănânce singur, să respecte igiena mâinilor și să nu iasă din casă, pentru a proteja membrii familiei și comunitatea. Pacienții spitalizați vor fi externați după două teste PCR SARS COV 2 consecutive negative, pe probe recoltate la cel puțin 24 de ore distanță, din nazofaringe și/sau orofaringe. Aceste probe se recoltează la cel puțin șapte zile de la primul test pozitiv și după minim trei zile fără febră.
Text de: Mădălina Bătrînca
Foto: arhiva ELLE