Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 253 de milioane de oameni suferă de orbire sau se confruntă cu deficiențe grave sau moderate de vedere. Deși tresărim când ne gândim la această cifră colosală, vestea bună este că mai mult de 75% dintre aceste afecțiuni pot fi evitate sau tratate.
Câteva dintre problemele de vedere vin odată cu vârsta, însă, deși ne deranjează cumplit, majoritatea nu prezintă motive de îngrijorare, aici ne putem referi la dificultatea cu care privim anumite obiecte apropiate. Dar lăsând la o parte înaintarea în vârstă, trebuie să acordăm atenție schimbărilor care ne pot amenința vederea.
Cum știi, de fapt, dacă problemele pe care le ai sunt doar începutul unor afecțiuni grave? Informează-te cu privire la fiecare deficiență oculară, iar dacă te identifici cu o anumită condiție din cele precizate, asigură-te că apelezi la ajutorul unui medic oftalmolog în cel mai scurt timp. Pentru prevenția apariției unei eventuale probleme, experții recomandă consultul regulat.
„Controalele oftalmologice la un medic de specialitate pot detecta cu exactitate simptome ale diferitelor boli, pe care un pacient s-ar putea să nu le observe. Chiar dacă ai impresia că acuitatea ta vizuală nu prezintă schimbări sau nu observi niciun simptom care crezi că ți-ar putea afecta vederea, este important să mergi preventiv la un control oftalmologic de rutină, măcar o dată la doi ani', explică dr. oftalmolog Cristina Ciucă de la Optica Medicală Videt.ro.
Cataracta și viciile de refracție necorectate rămân, în continuare, cele mai comune cauze ale afecțiunilor oculare și ale orbirii, potrivit specialiștilor. Viciile sau erorile de refracție necorectate, afectează percepția obiectelor la apropiere și la distanță, cele mai întâlnite fiind miopia, astigmatismul și prezbiopia. Acestea pot fi corectate prin purtarea de dioptrii corespunzătoare fiecărei afecțiuni în parte.
Cataracta este acea condiție care provoacă vederea în ceață sau sensibilitate la lumină puternică, iar medicii recomandă intervenția chirurgicală, deoarece, netratată, poate duce la complicații grave sau chiar la pierderea vederii.
„La nivel mondial, cataracta continuă să rămână în vârful listei cauzelor de orbire, iar viciile de refracție necorectate sunt principala cauză a tulburărilor moderate sau severe de vedere la distanță', spune dr. Cristina Ciucă.
În topul cauzelor de probleme de vedere la nivel global, întâlnim și glaucomul, care se manifestă prin îngustarea câmpului vizual, afectând treptat vederea. Pentru că nu poate fi vindecat, se recomandă tratamentele cu picături sau laser, iar în cazul situațiilor mai grave, medicul oftalmolog este nevoit să intervină chirurgical.
Degenerescența maculară legată de vârstă duce la încețoșarea vederii, precum și la percepția greșită a culorilor și detaliilor. Această afecțiune este principala cauză de scădere a vederii la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, cel mai recomandat tratament fiind intervenția cu laser.
Opacitatea corneei afectează vederea prin modificarea transparenței corneei, iar cel mai recomandat tratament este urmarea unei rețete prescrise de medic sau operația.
Retinopatia diabetică este o afecțiune care rezultă dintr-o complicație a diabetului zaharat, afectând retina și reducând vederea. Cea mai bună soluție pentru vindecare este intervenția chirurgicală cu laser.
Pentru a preveni aceste afecțiuni, specialiștii ne îndeamnă să mergem la un control oftalmologic regulat, să cunoaștem istoricul problemelor de vedere din familie, să consumăm zilnic antioxidanți, să reducem zahărul, să purtăm ochelari de soare cu protecție UV, să luăm o pauză de 20 de secunde la fiecare 20 de minute în fața ecranului și să fim foarte atenți atunci când folosim lentile de contact.
Ziua Mondială a Vederii face parte din programul VISION 2020, inițiat de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și AIPO (Agenția Internațională pentru Prevenirea Orbirii) și este o mișcare globală care are ca scop combaterea fenomenului de orbire prin reducerea de până la 25% a afecțiunilor de vedere evitabile până în anul 2019.
Foto: Instagram.com/carodaur