Prof. dr. Alexandru Rafila: România, pe locul 3 în UE la rata de infectare cu Covid

Prof. dr. Alexandru Rafila trage un mare semnal de alarmă, subliniind faptul că România se află pe locul 3 în UE la rata de infectare cu Covid-19.

Prof. dr. Alexandru Rafila: România, pe locul 3 în UE la rata de infectare cu Covid

Prof. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, a tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea accentuată a numărului de cazuri noi de infectare cu Covid-19. Acesta afirmă că, din punctul de vedere al incidenței cumulative, România se află pe locul trei în Uniunea Europeană, după Suedia și Portugalia și atrage atenția asupra necesității respectării măsurilor de prevenție și de distanțare socială.

Invitat în cadrul emisiunii Ediție Specială la Antena 3, Alexandru Rafila a ținut să sublinieze faptul că trasmiterea comunitară în România a infecției cu Covid-19 este deosebit de accentuată. „Suntem pe creștere, este adevărat, așa se întâmplă cu bolile acestea înalt transmisibile, creșterea dacă nu e controlată, este logaritmică, adică fiecare persoană infectată poate să infecteze la rândul ei mai multe persoane. Ceea ce se întâmplă în America, atât în cea de Nord, cât și cea de Sud, în Africa și în unele țări din Asia a dus la creșterea accelerată. De exemplu, în ultima zi am avut 200.000 de cazuri noi la nivel la nivel mondial”, a spus profesorul Rafila.

„Au fost multe discuții legate de faptul că virusul își pierde capacitatea de trasmitere după un ciclu de aproximativ 10-12 săptămâni, în mare măsură, și epidemia se va opri. Se vede clar că nu este așa. În România, în ultimele 10-12 zile, asistăm la o creștere importanță ce ar trebui să ne dea de gândit, să respectăm acele câteva măsuri simple pentru a avea o vară liniștită. Ar trebui toți să milităm în acest sens„, a declarat reprezentantul OMS în România cu privire la ipoteza conform căreia epidemia Covid-19 este în scădere.

„Ar trebui să știm că am plecat, în perioada cea mai bună, acum 4 săptămâni, ajunsesem chiar la 1,5% cazuri pozitive din totalul probelor. S-a stabilizat oarecum la 3%. Acum, zilele acestea de weekend, când se testează mai puțin, nu doar în România, vedem procente de 6%. Există transmitere comunitară, iar lumea s-a relaxat foarte mult în ceea ce privește măsurile de prevenție, dacă nu ne revenim rapid, o să avem probleme„, mai spune profesorul Alexandru Rafila.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Prof. dr. Alexandru Rafila a atras de asemenea atenția în legătură cu faptul că numărul cazurilor noi este mai mare decât cel al pacienților vindecați, ceea ce ar duce la aglomerarea spitalelor. „Trebuie să ne uităm la câtiva indicatori: primul ar fi numărul de persoane din secțiile de terapie intensivă. Este important și numărul de cazuri externate care este mai mic decât numărul persoanelor care se îmbolnăvesc, iar asta a dus la o creștere. În parametrii aceștia, sistemul medical poate cădea, mai ales dacă creșterea înregistrează creșteri mai ridicate decât este în prezent”, previne Alexandru Rafila.

Citește și:
Ce se va întâmpla de acum cu bolnavii de Covid-19 asimptomatici. Anunțul făcut de Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video