Știm că deja te-ai aprovizionat cu toate produsele de curățenie pe care le-ai găsit în magazine, dar știi care sunt cele mai eficiente împotriva coronavirusului?
Produsele de curățenie sunt azi la mai mare căutare decât cele de înfrumusețare și printre cele mai împătimite pasionate de beauty, și pe bună dreptate. Ce ai alege, într-o pandemie, între un serum de top și o substanță de curățat suprafețe cu concentrația potrivită de alcool? Nu mai spunem că rețelele de socializare s-au umplut de întrebări despre concentrația de alcool a parfumurilor și despre posibilitatea ca acestea să fie folosite drept dezinfectanți.
Și totul pentru că avem de-a face cu un virus despre care nu cunoaștem, încă, suficient de multe, dar știm totuși că îi putem da de cap cu anumite produse de curățenie, mai ales dacă acestea conțin clor sau alcool în concentrație de 70%. Un alt lucru pe care îl știm, însă, e că virusul poate rezista până la mai multe zile pe anumite tipuri de suprafețe, în vreme ce în aer rezistă până la câteva ore.
Pentru că virusul provine din particule de lichid emanate de oameni, de la picături de salivă la secreții nazale și până la fecale, este foarte simplu ca o persoană infectată cu noul tip de coronavirus să împrăștie în jurul său, fără să aibă idee, tot felul de astfel de stropi, fie că strănută sau tușește fără să își aducă la gură pliul cotului, fie că poartă deja, pe mâini, urmele acestor stropi. De aceea spălarea insistentă pe mâini, neapărat cu apă caldă și săpun, este prima noastră linie de apărare când vine vorba despre coronavirus.
Dar, dincolo de asta, cum ținem virusul departe de casele noastre și ce fel de produse de curățenie sunt eficiente pentru a face asta? Coronavirusul rezistă cel mai mult timp, până la câteva zile, pe oțel inoxidabil și pe plastic, și mult mai puțin pe carton sau hârtie, de exemplu. Și acesta este, de fapt, un lucru bun, pentru că poți folosi o mulțime de variante pentru a le curăța.
Apa și săpunul sunt în continuare cele mai eficiente arme cu care poți să te bați cu virusul, chiar dacă nu îl distrug complet, dar studiile de până acum arată că săpunul afectează serios bariera lipidică de pe suprafața virusului.
Înălbitorii pe bază de clor sunt foarte eficienți când vine vorba de a omorî, de-a dreptul, virusul. Asigură-te că, atunci când cureți suprafețele, o faci cu o soluție diluată de clor (o parte clor, 10 părți apă e recomandarea specialiștilor, dar citește mai bine instrucțiunile de pe produsele tale de curățenie, pentru că vin în concentrații diferite) și las-o să acționeze până la 15 minute, după care clătește și șterge suprafața. Clorul, arată mai multe studii, este eficient împotriva mai multor tipuri de bacterii și virusuri și tocmai de-asta este o soluție de curățat atât de populară, de la spitale până la piscine.
Alcoolul sanitar funcționează, de asemenea, foarte bine. S-a demonstrat că etanolul poate distruge coronavirusul în mai puțin de 30 de secunde, funcționând pe același principiu ca clorul – adică distruge proteina care conține secvențele de RNA ale virusului, împiedicându-l să se multiplice. Poți înmuia o lavetă în alcool sanitar și să freci, pur și simplu, o suprafață. Și cum alcoolul se evaporă aproape imediat, nici nu va mai fi nevoie de clătire.
Șervețelele create anume pentru suprafețe, pe care le găsești în magazine, conțin de obicei tot o soluție pe bază de clor, iar germenii se lipesc, de obicei, de aceste șervețele, în vreme ce lichidul din ele lasă un strat antiseptic pe suprafețe. Însă, atenție, aceste șervețele sunt mai eficiente împotriva bacteriilor decât a virusurilor, deși s-a demonstrat că funcționează în cazul unor coronavirusuri care afectează câinii și pisicile (nu e cazul lui Sars-CoV2).
Dezinfectanții pentru mâini sunt eficienți, în general, atunci când conțin alcool, dar cert este că nu toate produsele din această zonă au alcool de 70% în compoziție, așa încât nu sunt toate eficiente.
Un alt sfat al autorităților ne arată că, indiferent ce tipuri de produse de curățenie utilizăm, e important să aerisim încăperile constant. O persoană infectată care stă într-o încăpere produce picături care conțin virusul de fiecare dată când tușește sau strănută, și doar deschizând fereastra e foarte simplu, uneori, să dispersezi aceste picături din aer, ceea ce reduce riscul de infectare.
Așa încât, fii atentă ce conțin produsele de curățenie pe care le folosești, spală-te des pe mâini, folosește doar alcool sanitar cu 70% concentrație.
Foto: Shutterstock