Problemele de sanatate ti se citesc pe fata

Priveste-te in oglinda. Pe chipul tau se citesc toate problemele de sanatate trecute sau viitoare. Asa spune medicina traditionala chineza. Pe romaneste, „ce ti-e scris in frunte ti-e pus“.

Problemele de sanatate ti se citesc pe fata

Mmm! Ce sa insemne pata aceea enervanta, fluorescenta, de pe frunte/barbie/obraz? Ca ai cativa pori obturati care trebuie tratati cu o solutie astringenta sau e ceva mai grav: o anume afectiune de care nici macar nu ai habar? Orice practicant al medicinei chineze traditionale va opta, fara ezitare, pentru ultima varianta. In opinia lor, starea sanatatii unui individ se poate citi pe chip.

Analiza faciala din medicina traditionala chineza a devenit un subiect la moda dupa ce Kate Winslet a marturisit intr-un interviu ca foloseste aceasta metoda pentru a afla ce alimente trebuie sau nu trebuie incluse in regimul ei de slabire. Si, peste noapte, terapia a devenit faimoasa, inlocuind celebra dieta hollywoodiana cu supa de varza. Dar analiza faciala exista in medicina chineza din secolul 6 i.K. (exact, secolul sase inainte de Kate).

Potrivit medicinei traditionale chineze, fiecare parte a fetei este legata de un organ intern important prin niste canale energetice (meridiane). Exact ca laba piciorului in reflexologie, zonele faciale reflecta echilibrul energetic al organismului. Lipsa de armonie se poate citi pe chip prin pete, depigmentari, edeme, cruste, piele uscata sau riduri, in functie de canalul energetic blocat. Mai exact: observi anumite pete sau roseata intre sprancene? Inseamna ca exista un dezechilibru hepatic.

Daca petele apar in partea inferioara a obrajilor, tradeaza un dezechilibru pulmonar. Iar lucrurile merg pana la detaliu. „Un terapeut antrenat poate detecta chiar anumite reflexe albastrui sau verzui ale pielii, care indica o carenta de saruri minerale in organism, declara Maura Bright, specialist in analiza faciala.

Dr. Anthony Chu, consultant dermatolog la Hammersmith Hospital, are insa o cu totul alta parere. El considera ca orice declaratie de acest fel e o exagerare. „Am vazut nenumarate cazuri de acnee, dar nu am gasit nici o legatura directa intre locul in care apar cosurile si o anume disfunctie, pe care sa o pot demonstra stiintific. N-am intalnit niciodata un pacient cu disfunctie hepatica si cosuri pe frunte.

Totusi, analiza faciala, intr-o masura limitata, e adevarat, este folosita si in medicina vestica. Orice medic admite ca edemele palpebrale (pungile de sub ochi) pot fi indicii ale retentiei de apa, sugerand o posibila afectiune renala, iar pentru depistarea anemiei se observa culoarea interiorului pleoapei. Ei bine, medicina chineza pur si simplu dezvolta aceasta forma de diagnosticare.

„Nu te costa nimic sa dai atentie schimbarilor ce se citesc pe chipul tau si sa-ti adaptezi dieta si stilul de viata pentru a intari un anume organ ce pare a fi in dezechilibru, spune Jon Sandifer, expert in medicina orientala, autorul cartii The 10 Day Re-balance Programme . „Daca ai renunta sa tratezi superficial o problema de piele si ai continua investigatiile, ai descoperi cu siguranta ca ea e legata de o disfunctie a unui organ, spune el.

Daca esti dispusa sa faci o incercare, iata un tur introductiv in analiza faciala, menit sa-ti demonstreze cum ceea ce se vede tradeaza mai mult decit s-ar crede…

1.Simptom: Piele grasa, riduri adanci, roseata si iritatii intre sprancene. Iritatii si mancarimi ale ochilor.

Diagnostic: Dezechilibru hepatic.

Remediu: Ficatul proceseaza grasimile si filtreaza toxinele. Deci, usureaza-i munca reducand aportul de grasimi animale, produse lactate, condimente, zahar si alcool. Consuma cat mai multe vegetale cu frunze verzi, pentru ca sunt o sursa de beta-caroten, un nutrient pentru ficat. Mesteca alimentele cu grija si incearca sa nu mananci nimic cu doua ore inainte de culcare. Potrivit medicinei chineze, ficatul se reface intre 11 p.m. si 3 a.m., deci e de preferat sa nu-l pui la munca noaptea tarziu. Cultiva-ti rabdarea si bunavointa – medicina chineza considera ficatul ca fiind scaunul sufletului.

2.Simptom: Edeme palpebrale (pungi sub ochi).

Diagnostic: Dezechilibru renal.

Remediu: Rinichii filtreaza reziduurile din sange si regleaza echilibrul fluidelor. Primul pas – redu la minim cantitatea de sare si cofeina, care pun la grea incercare rinichii. Evita lichidele foarte reci, inghetata si alimentele arse, care pot agrava situatia. Consuma cat mai multa mancare gatita, calda, in special supe sau mincaruri de legume (de preferat fasole, mazare sau radacinoase). Incearca sa dormi mai mult si mentine-ti picioarele, incheieturile mainilor si stomacul in permanenta calde (exista aici multe puncte de presopunctura ce corespund rinichilor; a preveni racirea acestor puncte poate avea un efect intaritor).

3.Simptom: Buze uscate, crapate, umflate sau hiperpigmentate.

Diagnostic: Dezechilibru colic.

Remediu: Redu aportul de alimente crude si cereale, care ingreuneaza intestinul si evita alimentele care contin drojdie, deoarece favorizeaza candida. Evita alimentele super-preparate, care nu stimuleaza suficient tractul digestiv. In schimb, consuma cat mai mult orez brun si vegetale. Mesteca alimentele cu mare atentie (de 20 de ori fiecare imbucatura) si concentreaza-te asupra hranei. Nu manca niciodata cand citesti, vorbesti, te uiti la televizor sau stai in picioare.

4.Simptom: O pata verde-albastruie, ca o vanataie in coltul intern al ochiului, aproape de baza nasului.

Diagnostic: Dezechilibru pancreatic.

Remediu: Pancreasul secreta insulina, care controleaza valorile glicemiei. Redu consumul de alimente superprocesate, grasimi sau zaharuri, care ridica brusc glicemia. In locul lor, creste aportul de carbohidrati cu rata lenta de absorbtie, precum vegetale, fructe proaspete, seminte prajite si nuci. Nu sari niciodata peste micul dejun si incearca sa incluzi in dieta o masa de cereale si o gustare compusa dintr-un sandwich cu paine prajita. Mesele mici, dese si regulate sunt o optiune mult mai sanatoasa fata de una sau doua mese foarte consistente, pentru ca mentin o valoare constanta a glicemiei.

5.Simptom: Urechile mai rosii decat restul fetei. Ochi iritati cu cearcane.

Diagnostic: Glandele medulosuprarenale functioneaza sub stres.

Remediu: Glandele medulo-suprarenale produc anumiti hormoni, printre care si adrenalina. Stresul – fizic sau emotional – duce la o descarcare mare de adrenalina, accelerand bataile inimii si crescand tensiunea arteriala. Renunta la angajamente, elibereaza-ti programul si incearca sa-ti faci putina ordine in viata. Analizeaza ce anume te ingrijoreaza si ia masuri practice pentru a rezolva in principal aceste probleme. Tai chi, meditatia, yoga iti pot fi de mare ajutor. Redu consumul de cafea si bauturi racoritoare cofeinizate, care sti­muleaza glandele suprarenale.

6.Simptom: Pete, capilare sparte, inflamatii sau iritatii pe obraji.

Diagnostic: Dezechilibru pulmonar.

Remediu: Redu consumul de lactate, prajituri si produse de patiserie bogate in grasimi. Consuma mai mult orez si vegetale cu frunze verzi si adauga ghimbir in supele si mincarurile de legume. Petrece cat mai mult timp afara, la aer curat. Aeriseste in permanenta casa sau biroul. Inconjura-te de plante verzi, deorece imbunatatesc calitatea aerului (cresc nivelul de oxigen). Vorbeste tare si canta un cantec in fiecare zi pentru a-ti exersa plamanii.

Arhiva revistei ELLE

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet