Probleme serioase de sănătate care pot fi cauzate de insomnie

Dacă nu poți dormi noaptea, e posibil să fie din cauza unei probleme de sănătate.

Probleme serioase de sănătate care pot fi cauzate de insomnie

Sunt multe motive pentru care nu reușești să ai un somn liniștit. Este prea frig sau prea cald, îți este foame sau ești îngrijorată de prezentarea de mâine, tot felul de lucruri care nu te lasă să dormi. Dar dacă insomnia devine ceva regulat, poate fi vorba de o problemă de sănătate.

Dacă ți se întâmplă deseori să nu reușești să dormi nopțile, înseamnă că poți suferi de una dintre aceste probleme. Nu te panica însă, deoarece există soluții pentru orice situație.

Tiroidă hiperactivă

Femeile au o probabilitate de 10 ori mai mare decât bărbații de a suferi de probleme cu tiroida. O tiroidă hiperactivă produce prea mulți hormoni tiroidieni, ceea ce afectează ritmul cardiac și temperatura corpului. Unul dintre simptomele rezultate este dificultatea de a dormi, împreună cu iritabilitatea, anxietatea și senzația de oboseală. Din fericire, această problemă se poate trata.

Depresia

Depresia poate fi un motiv pentru insomnie. Dacă ai orice alte simptome de depresie, cum ar fi inerția, inutilitatea, pierderea poftei de mâncare și sentimentul de tristețe constant, atunci ar fi cazul să vizitezi un doctor și nu uita să-i menționezi probleme cu somnul.

Sindromul picioarelor neliniștite

Acest sindrom este destul de obișnuit. În cazul în care nu ai auzit de el, acesta afectează sistemul nervos și provoacă o nevoie copleșitoare de a-ți mișca picioarele continuu, chiar și când dormi. Aceste mișcări necontrolate ale piciorului pot fi văzute și ca un tic nervos, lucru ce îți poate tulbura somnul.

Anxietatea

Dacă adormi ușor, dar după te trezești de multe ori în timpul nopții, înseamnă că există o problemă. Aceasta poate fi provocată din cauza anxietății, dar lucrurile se pot rezolva. Ia în considerare meditația sau ai putea să încerci tratamente precum terapia.

Probleme cardiovasculare

Acest lucru înseamnă că este ceva în neregulă cu inima sau cu vasele de sânge, lucruri ce te țin trează noaptea. Probleme cardiovasculare pot provoca probleme respiratorii, apnee în somn și dureri în piept. Chiar dacă nu ai fost niciodata diagnosticată, este bine să faci o vizită la doctor.

Diabetul

Diabetul de tip 2 îți poate provoca insomnie, indiferent de cât de obosită ești. Acest lucru se întâmplă deoarece diabetul provoacă apnee în somn (afecțiune care determină respirație oprită pentru perioade scurte în timpul somnului și are ca rezultat trezirea bruscă).

Apnee în somn

Cum am menționat mai sus, această afecțiune poate provoca dificultăți în timpul somnului. În cazurile severe, poate avea loc la fiecare două minute. Este important să te tratezi de această problemă, deoarece poate provoca un risc crescut de a avea un accident vascular cerebral, un atac de cord, o creștere a tensiunii arteriale sau o bătaie neregulată a inimii.

Citește și:
Ce este igiena somnului? 12 sfaturi care îți vor îmbunătăți somnul

Text: Diana Babanica
Foto: Instagram (@oraclefox)

Ai probleme cu somnul? Cum adormi repede – sfaturi pentru un somn odihnitor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet