Vei descoperi o multime de lucruri surprinzatoare legate de starea ta de sanatate fizica si emotionala. Elle iti ofera o prima lectie de iridologie.
Exista o metoda nedureroasa, noninvaziva, simpla si foarte rapida de diagnosticare si analiza a starii de sanatate a organismului, numita iridologie (stiinta care studiaza irisul). Teoria spune ca ochii (precum talpile in reflexologie) sunt harta fidela a corpului nostru. Orice boala sau disfunctie lasa o amprenta pe iris, exact in punctul ce corespunde organului sau partii corpului aflate in suferinta. Iridologia nu e o stiinta noua. Exista dovezi ca ea ar fi fost folosita de Hipocrate, iar in secolul 17, analiza ochiului a fost recunoscuta ca metoda de diagnostic foarte precisa, in toata Europa.
E adevarat, medicina actuala este destul de rezervata si oarecum sceptica in ceea ce priveste iridologia, dar, in ciuda acestui fapt, ea cucereste tot mai mult teren in Europa si Statele Unite. Iridologii nu pretind ca trateaza boala. Ei doar identifica zonele slabite ale organismului, trag semnale de alarma si propun remedii simple, cat mai naturale. In cazul in care descopera sau suspecteaza o boala serioasa, pacientul este trimis de urgenta la un medic alopat.
Cum functioneaza aceasta metoda? Iridologul „fotografiaza' ochii pacientului, le analizeaza culoarea, liniile, retelele si inelele de structura si, in functie de imaginile inregistrate, sugereaza anumite modificari ale stilului de viata si de alimentatie sau diete complete, foarte precise.
Dupa sase luni pacientul revine pentru o noua analiza. In mod surprinzator (sau nu), majoritatea problemelor semnalate de iridologi sunt legate de stres, digestie proasta si un sistem limfatic lenes – trei elemente esentiale in functionarea organismului, influentate in mod direct de alimentatia si stilul de viata. Deci, atentie: daca apelezi la ajutorul unui iridolog, trebuie sa fii pregatita pentru o dubla schimbare: a stilului de viata si a propriei infatisari. „Cele mai frumoase culori ale irisului indica de cele mai multe ori un nivel ridicat de toxicitate in organism', spune Anthony Haynes, unul dintre cei mai renumiti si respectati iridologi din Marea Britanie si unul dintre putinii barbati care, in fata unei femei superbe, sunt mai putin captivati de formele-i irezistibile, cat de liniile, desenele si culorile din iris. „In ochii unei femei frumoase, nivelul de stres si problemele de digestie se pot citi cu multa usurinta!', ride el.
Ochii reprezinta cel mai fidel raport al istoriei noastre medicale. Medicamentele, bolile, interventiile chirurgicale, traumele, fracturile, durerile, modificarile starii de spirit, toate isi lasa amprenta in culoarea si structura irisului. Fiecare iris este divizat in sectiuni, exact ca orele pe un ceasornic. Fiecarei sectiuni ii corespunde o anumita parte a corpului (in sens orar pentru ochiul stang si antiorar pentru dreptul, incepand de sus: cap, fata, gura si gat, partea de sus a spatelui, partea de jos a spatelui, pelvis, abdomen inferior, abdomen superior, piept, plamani, urechi si gat). Irisul drept oglindeste partea dreapta a corpului, irisul stang partea stanga.
A doua diviziune se face pe zone circulare, desenate in jurul pupilei, din interior spre exterior. Zonele circulare reflecta functionarea sistemelor organismului nostru si sunt impartite in trei sectiuni principale. Prima sectiune (de langa pupila) reflecta absorbtia nutrientilor si procesele digestive (la nivelul stomacului). Sectiunea mediana corespunde pancreasului, intestinelor, inimii, glandelor adrenale si pituitare, sistemului nervos, sistemului limfatic si circulator din jurul abdomenului, muschilor, tendoanelor, ligamentelor si oaselor. Sectiunea externa este legata de ficat, splina, rinichi, limfa, plamani, nas, gura, uretre, anus, organele genitale si piele.
Potrivit iridologiei, singurele culori autentice sunt albastru si caprui, sau un amestec al celor doua. Alte nuante sau reflexe – indiferent cat de atragatoare ar fi – indica acumulari de toxine. Verdele nu este o culoare naturala, ci un amestec de albastru (mostenit genetic) si galben, care indica un dezechilibru functional. Cand intregul sistem digestiv functioneaza perfect, irisul este curat si limpede. Orice disfunctie il pateaza, in zona organului afectat – de la alb, galben sau oranj, pana la maro sau negru – in functie de gradul de evolutie a bolii sau disfunctiei. Cu cat coloratia este mai inchisa, cu atat boala este mai veche si problemele sunt mai mari.
Iris albastru – predispozitie pentru afectiunile determinate de „aciditate' (artrita, reumatism, astm, ulcer), circulatie periferica proasta, o congestie limfatica sau probleme de rinichi.
Iris caprui – predispozitie pentru boli digestive (gastroenterite, dischinezii biliare, constipatie) si anumite probleme ale sistemului nervos. Iris mixt – acumulari de toxine la nivelul sistemului digestiv si nervos.
Fibrele care alcatuiesc structura irisului furnizeaza indicatii referitoare la constitutia organismului. De obicei, irisul este format dintr-un amestec de fibre. Pentru ca identificarea sa fie mai usoara, textura irisului este comparata cu cea a tesaturilor (matase, in, dantela). Structura cu care ne-am nascut nu poate fi modificata, dar pasajele de boala determina slabirea sau ruperea „tesaturii' in zonele corespunzatoare organelor afectate.
Rupturile in structura indica un organ slabit, norii sau nodurile – congestii limfatice sau probleme inflamatorii, un inel de nori in jurul irisului – o alergie, un inel de tensiune sau un arc – tensiune fizica sau anxietate, un contur (ca un inel intunecat) in jurul irisului – o circulatie defectuoasa si o predispozitie pentru eczeme sau dermatite.
Iris de matase – fibre netede, drepte, tesute strans si uniform. Indica o constitutie fizica puternica, energica, rezistenta. Persoanele din aceasta categorie au multa personalitate, sunt independente, active, dar incapatanate si insensibile la sentimentele altora.
Iris de in – fibre inegale, curbate, dar organizate. Este structura cea mai des intalnita. Persoanele cu irisul de in sunt mai vulnerabile decat cele de matase, mai putin energice, dar mai flexibile fizic sau emotional. Intra foarte usor in panica.
Iris hessian – fibre netede, cu gauri mari in tesatura. Persoanele din aceasta categorie au o rezistenta si un nivel energetic sub medie; orice dezechilibru se resimte urgent. Au metabolism lent si tesuturi slabe. Au, insa, o mare calitate: reusesc sa se relaxeze usor si fac fata stresului foarte bine.
Iris de dantela – fibre fine, tesute ca o panza de paianjen. Indica o constitutie fizica slaba, un nivel scazut de energie si o rezistenta scazuta a organismului. Persoanele din aceasta categorie se imbolnavesc repede si se recupereaza greu. Se adapteaza usor conditiilor de stres si sunt buni ascultatori.
Arhiva revistei Elle
Foto: Imaxtree