A venit vacanta si de-abia astepti sa faci o „cura” cu raze ultraviolete? Fii precauta, fiindca radiatia solara iti poate provoca in egala masura si bine, dar si mult rau. Afla cum sa te expui intelept soarelui, direct de la ELLE.
La un moment dat am capitulat. Am abandonat toate proiectele extrem de urgente (cer iertare pe aceasta cale redactorului-sef adjunct), m-am ridicat de la masa de lucru si am hotarit sa ies intr-o scurta plimbare pe strazile insorite, promenada care ar fi avut pentru mine un efect cathartic si mi-ar fi adus iarasi inspiratia divina.
Este binecunoscut faptul ca, atunci cind ai cea mai mare nevoie de liniste si vrei ca toate fortele Universului sa se adune ca sa-ti aduca pace si dispozitia perfecta pentru creatie, chiar atunci se intimpla cine stie ce dezastru universal (sau personal) ce reuseste sa te ridice iar de la masa de lucru. Sau, cel putin in cazul meu, a reusit de minune. Dupa citeva ore bune de zbucium si gemete interioare, am coborit in parcul din fata biroului, m-am asezat pe o banca, bineinteles cu laptop-ul in brate, si am inceput sa-mi redactez materialul, chiar in mijlocul unor copii cu voci extrem de cristaline si nespus de puternice.
Si mai ciudat decit felul meu de a-mi regasi vocea interioara este faptul ca, dupa citeva ore petrecute la soare, starea mea de nervozitate s-a diminuat semnificativ, ajungind in final chiar sa ma amuz de glumele nevinovate ale copiilor din jur. Moment in care am avut o revelatie: soarele ne poate calma si binedispune! Miscata de aceasta descoperire, am inceput sa caut tot mai multe informatii despre cit de mult bine sau rau ne poate produce coktailul de raze ultraviolete de care ne bucuram (sau nu?) in zilele frumoase de vara si in acelea minunate de concediu.
Este adevarat ca expunerea la soare provoaca boli grave precum cancerul sau ne agitam inutil cu astfel de zvonuri, provocind de fapt un taifun in paharul cu apa? si, de cealalta parte, cit de mult pot sa ne revigoreze organismul baile de soare? Intr-atit incit sa te vindeci de osteoporoza sau acnee adulta? Hm, greu de spus. Motiv pentru care am inceput sa-mi dozez energia si sa caut sistematic raspunsurile la intrebarile mele legate de subiect si poate (adica sper!) si ale tale.
Pentru inceput, hai sa vedem cit de nocive pot fi radiatiile ultraviolete. Cei mai multi dintre medicii dermatologi confirma faptul ca razele UVB si UVA exercita un efect mutagen, fiind principalii cauzatori ai cancerului de piele, dupa cum a stabilit in 2002 si echipa de cercetatori condusa de profesorul Frank de Grujil. UVA au capacitatea de a strapunge cu usurinta epiderma, actionind asupra unor elemente structurale cu rol germinativ sau de hranire a epidermului, afectind in mod ireversibil constituenti celulari precum acizii nucleici, lipidele sau zaharidele. si, desi expunerea la razele ultraviolete poate avea si un efect benefic de netagaduit asupra organismului (formarea vitaminei D3 in piele, importanta pentru dezvoltarea sistemului osos), ele provoaca in aceeasi masura fotosenescenta sau, pe româneste, imbatrinirea prematura a pielii.
Credeai ca expunerea la ultraviolete este nociva doar pentru piele? Cercetatorii in domeniu au descoperit ca ele afecteaza in aceeasi masura globul ocular, provocind cataracta si degenerescenta maculara (altfel spus, modificarea anumitor celule din retina si limitarea abilitatii de a percepe detaliile fine). Mai mult decit atit, razele UV determina fotocheratita (inflamarea corneei), fotoconjunctivita (inflamarea tesutului conjunctiv) sau pterigium (intinderea conjunctivitei pe suprafata globului ocular).
Ce am mai aflat este ca, daca esti adepta bailor de soare excesive, risti sa contractezi cancer de piele, asa cum ti-am mai zis, dar si alte afectiuni precum tuberculoza pielii (lupus vulgaris), psoriazis sau vitiligo, o depigmentare discontinua a pielii. Expunerea necontrolata la razele soarelui provoaca pete malenice (sau aparitia hiperpigmentarii in anumite zone ale pielii), pete de batrinete (cu margini regulate, al caror diametru variaza de la 5 mm la 1 cm). Cele din urma apar in zonele expuse la soare (fata, git, miini) si sint un indiciu al imbatrinirii pielii si al unei reactii anormale la radiatiile soarelui.
Sint mai frecvente la persoanele cu pielea deschisa la culoare si predispusa la eriteme solare. In plus, tin sa-ti mai mentionez ca alte afectiuni care apar frecvent sint petele provocate de fotosensibilitate, denumite si dermatite de parfum, deoarece apar in zonele in care se aplica produsele cosmetice si care sint expuse la soare. Cum le recunosti? Sint pete inchise la culoare, cu marimi variabile care, insa, tind sa se atenueze in timp. Ai pistrui? Atunci trebuie sa stii ca o expunere necontrolata la soare poate sa creasca semnificativ numarul acestora. Ca sa-i previi, foloseste o crema cu factor de protectie foarte mare.
Un alt fapt care mie, cel putin, mi s-a parut interesant de impartasit cu voi este acela ca foarte multe persoane au o sensibilitate crescuta la soare, care poate fi accentuata si de anumite produse sau medicamente. Asa sint, de exemplu, tratamentele antiacneice, antidepresivele, tranchilizantele, antibioticele sau medicamentele impotriva tensiunii arteriale. Leacuri care pot declansa, de fapt, o serie de iritatii si alte complicatii dificil de tratat. Cele mai frecvente iritatii sint eruptia polimorfa la lumina (pe care o recunosti datorita senzatiei de mincarime pe piele), prurigo-actinic (localizata in special pe fata, in zona buzelor) si urticaria solara, care afecteaza femeile tinere, dar care, din fericire, se estompeaza dupa minimum 30 de minute si maximum doua ore.
OK, dupa ce ti-am insirat toate acestea, cu riscul de a-ti fi risipit orice urma de entuziasm la gindul concediului, a venit vremea sa-ti spun cum anume poti preveni toate aceste afectiuni uricioase ale pielii. Afla, asadar, ca pentru a te bucura de soare, mare si vacanta fara sa-ti faci griji pentru sanatate, cea mai buna varianta este sa-ti achizitionezi produse cu factor de protectie potrivit pentru pielea ta. Totusi, atentie si la acestea, fiindca aceste creme pot fi la fel de nocive ca o baie de soare fara protectie taman in jungla amazoniana.
De ce? Fiindca foarte multe dintre produsele care ne promit o protectie solara eficienta contin ingrediente care iti pot provoca, la rindul lor, iritatii si eczeme la nivelul pielii. Foloseste in locul unei lotiuni de plaja aleasa la intimplare produse cu SPF care se potrivesc fototipului tau solar (tipul I: piele alba cu pistrui; tipul al II-lea: piele alba si par castaniu; tipul al III-lea: piele maslinie si par castaniu; tipul al IV-lea: piele maslinie si par foarte inchis la culoare) si evita-le pe cele create exclusiv pe baza ingredientelor chimice. Una dintre optiunile fericite ar fi sa-ti achizitionezi creme cu SPF hipo-alergenice sau cu ingrediente organice.
O crema care nu ti se potriveste are toate sansele sa-ti provoace afectiuni precum dermatita de contact (iritativa sau alergica, atribuita in general excipientilor, colorantilor sau parfumurilor continute, dintre care cel mai incriminat pare sa fie acidul para-aminobenzoic), poate bloca sinteza vitaminei D la nivelul pielii sau poate avea un efect comedogenic (acopera porii). Cel mai indicat este sa alegi o crema potrivita fototipului tau solar, cu ingrediente cit mai prietenoase pentru pielea ta, pe care sa o aplici cu cel putin treizeci de minute inainte de expunerea la soare si, da, s-o reaplici dupa fiecare baie in mare.
Exista si producatori de cosmetice care au decis sa valorifice si antioxidantii in produsele cu SPF, al caror rol este nu doar de protectie impotriva arsurilor solare, ci si de contracarare a foto-imbatrinirii pielii (si prevenire a cancerului cutanat). si, poate la fel de important, fii sigura ca iti alegi creme care sa te fereasca atit de UVA cit si de UVB care, conform unui studiu realizat la City Hope National Medical Center din California, sint cu mult mai nocive pentru organism decit UVA. Acum, dupa ce mi-am incheiat depozitia deloc favorabila soarelui, voi incerca sa te conving (sper sa am si cistig de cauza) ca cel mai indicat pentru sanatatea ta nu este sa eviti soarele cu orice pret si sa te claustrezi in dormitorul tau racoros si primitor, ci sa apelezi la bai de soare cit mai dese.
Cercetatorii in domeniu au demonstrat ca astfel de sedinte de helioterapie, practicate regulat, dimineata devreme sau seara, dupa ora 16,00, ajuta la cresterea numarului de celule albe din organism, esentiale pentru apararea impotriva infectiilor, contribuie la scaderea nivelului de colesterol si au o influenta benefica in cazul tensiunii arteriale. Mai mult decit atit, cercetatorii britanici au descoperit ca razele solare influenteaza secretia hormonului numit melanocortina, regasit in partea creierului unde sint transmise mesajele despre hrana, sex si somn, fapt care ne face sa ne simtim mai vioi si cu mult mai atragatori (ce bine!).
Si daca ti-as mai spune ca orele de plaja ajuta la ameliorarea acneei? Eu, una, incep sa ma inveselesc. Lucrul acesta minunat se intimpla deoarece razele soarelui inhiba activarea bacteriilor care cauzeaza aceasta afectiune dermatologica. Inainte sa te bucuri, insa, fii sigura ca acneea ta nu a aparut din alte cauze (cum sint polichisturile ovariene sau un nivel ridicat de testosteron in organism). si mai interesant este ca baile de soare stimuleaza inteligenta si previn instalarea dementei senile, mai spun cercetatorii britanici.
Echipa de experti de la Universitatea din Manchester a efectuat un studiu pe un esantion de 3.133 de barbati cu virste cuprinse intre 40 si 79 de ani. Testele de memorie, evaluarea dispozitiei si nivelul activitatii psihice, corelate cu starea de sanatate mintala, au aratat ca barbatii cu un nivel mai ridicat al vitaminei D in organism au avut performante mai bune in cadrul experimentelor. Concluzia oamenilor de stiinta a fost ca vitamina D are un rol protector asupra neuronilor.
Un alt cercetator, dr. Michael F. Holick, endocrinolog la Boston University Medical Center, merge chiar mai departe de atit si ne recomanda bai de soare la intervale dese de timp, cu o durata de zece minute, pe care sa le practicam fara sa fi folosit in prealabil creme pentru protectie solara, tocmai pentru a beneficia de un nivel mai ridicat de vitamina D in organism. Sfatul nostru este sa nu renunti chiar asa usor la produsele cu SPF ridicat, atunci cind „defilezi' pe plaja.
Poarta haine deschise la culoare, lejere, protejeaza-ti fata si gitul cu ajutorul unei palarii cu boruri largi, iar pentru ochi adopta moda ochelarilor extra-large, dotati cu protectie laterala si cu o forma cit mai bine adaptata fetei. Asa vei sti ca esti ferita de afectiunile pe care ti le poate provoca expunerea la soare, dar, in acelasi timp, te vei putea bucura si de beneficiile pe care ultravioletele ti le pot aduce. Fiindca, in definitiv, „relatia' noastra cu soarele e ca o iubire adevarata. Iti poate cauza nenumarate probleme, dar stii ca n-ai putea trai fara ea. si nici fara soare.
Catalina Pavel
Foto:Hepta