Poate parea de necrezut, insa, 90% dintre persoanele care au prediabet nu stiu acest lucru, ceea ce reprezinta o problema majora. Daca nu stii ca ai o boala, nu o poti trata.
In faza de prediabet, nivelul zaharului din sange este crescut, insa nu indeajuns incat sa fie considerat diabet. Cea mai usoara cale prin care poti determina daca ai prediabet este sa faci un test de sange.
Desi analizele sangelui iti vor spune exact care este nivelul de zahar pe care il ai in sange, ar trebui sa acorzi atentie si altor indicii. Exista cazuri in care poti avea prediabet chiar daca rezultatul testului este normal. De aceea, semnale de alarma precum sete excesiva sau urinat frecvent ar trebui luate in serios.
Alte semne care pot indica prediabetul sunt:
Daca esti prediabetic, te poti confrunta cu semne precum pete rosii, maronii sau galbene pe piele. Pielea ta poate avea un aspect lucios, solzos, sa provoace mancarime, fiind vizibile vase de sange. De asemenea, acorda atentie si petelor inchise la culoare, care indica nivelul ridicat de insulina din sange.
Este o forma de artrita care se manifesta atunci cand acidul uric se acumuleaza in corp si dezvolta cristale in tendoane, articulatii si oase. Cercetatorii au aflat ca cei care au aceasta problema sunt predispusi sa se confrunte cu diabetul, probabil pentru ca ambele probleme apar frecvent la persoanele supraponderale.
Cunoscuta si ca scleroza digitala, apare frecvent in degetele de la maini si picioare, dar se poate raspandi in tot corpul. Acest lucru se intampla atunci cand nivelul ridicat de zahar distruge vasele de sange.
Sunt multe cauze care influenteaza pierderea parului, insa specialistii spun ca aceasta problema se poate asocia si cu rezistenta insulinei, care este un atribut al prediabetului si a diabetului de tip 2. Rezistenta insulinei se manifesta prin intampinarea unor probleme in folosirea insulinei pentru a muta zaharul din sange in celule. Acest lucru face ca nivelul de zahar din sange sa creasca semnificativ.
Este normal ca, din cand in cand, sa simti ca nu poti duce la capat unele treburi din cauza oboselii, insa, nu este normal sa te zbati sa faci fata fiecarei zile. Rezistenta insulinei poate fi cauza. Atunci cand zaharul persista in sange, nu ajunge la celule unde este folosit pentru a-ti da energie.
Daca doctorul iti spune ca ai prediabet, nu te panica. Trebuie sa iti schimba stilul de viata. Incepe prin a urma Dieta Mediteraneana, care contine legume, peste, verdeturi si grasimi sanatoase. De asemenea, ar trebui sa faci din exercitiile fitness o prioritate. Un studiu din 2016 al Universitatii Duke arata ca exercitiile fizice moderate, precum mersul alert, pot scadea si stabili nivelul de zahar din sange.
Cand urmezi o dieta si iti stabilesti un program de exercitii, excesele pe care le faceai inainte vor disparea. Un studiu din 2013 al celor de la Universitatea Johns Hopkins spune ca persoanele diagnosticate cu prediabet, care au pierdut 10% din masa corporala in primele 6 luni, si-au diminuat sansele de a contracta diabet in 3 ani cu un procent de 85%.
Text: Denisa Coman
Foto: Imaxtree