Toaleta folosită de o persoană infectată cu noul coronavirus poate deveni un focar de infecție pentru alții - cel puțin asta spune un nou studiu realizat în China.
Toaleta a fost încă de la începuturile epidemiei de coronavirus un subiect de dezbatere printre cercetători, oricât de bizar ar suna asta. Mai exact, de când studiile au descoperit material genetic al coronavirusului în fecale. Însă, în cele 6 luni care s-au scurs de la debutul pandemiei, cercetătorii au încercat să își dea seama dacă mostrele de material genetic sunt și infecțioase.
Acum, un nou studiu din China arată că, într-adevăr, coronavirusul din materiile fecale poate fi infecțios, motiv pentru care toaleta redevine în atenție, iar igienizarea ei constantă devine cu atât mai importantă. În plus, cercetătorii spun că toaleta și sistemele de canalizare pot deveni resurse prețioase în monitorizarea infectărilor la nivelul populației largi.
Studiile preliminare descoperiseră încă din luna februarie că Sars-CoV-2 se regăsește în scaunul celor infectați, dar existau incertitudini – era virusul activ sau inactiv, și dacă ar fi fost activ, ar putea reprezenta toaleta utilizată și de o persoană infectată o rută de transmitere a virusului? Ce se știe acum este că, într-adevăr, toaleta poate fi o sursă de infectare, iau autorii studiului insistă că practicile de curățare și salubrizare trebuie să țină cont de asta, mai cu seamă în cazul unităților sanitare unde este posibil ca virusul să existe în cantități mai mari, și în mod deosebit în spitalele unde sunt tratați pacienți în stare critică.
De reținut este că o parte a celor infectați cu noul coronavirus au și simptome gastro-intestinale (studiile arată că până la jumătate dintre cei cu Covid-19 pot să aibă astfel de simptome, mai cu seamă manifestate prin diaree).
Studiul realizat din China nu a arătat, însă, care este riscul de transmitere în cazul în care toaleta este comună, într-o locuință în care stau mai mulți oameni, de exemplu. Cercetătorii au căzut, totuși, de acord asupra faptului că riscurile sunt destul de mici când împarți aceeași toaletă cu alți oameni. Ele există, însă, iar toaleta ar trebui igienizată temeinic.
Însă descoperirea vine și cu o parte pozitivă, și anume, că răspândirea virusului poate fi monitorizată și prin sistemele de canalizare, care ar putea fi indicatori destul de preciși pentru a arăta cum crește sau scade numărul de infectări. Astfel, în cazul în care s-ar observa creșteri ale cantităților de materiale virale, comunitățile s-ar putea pregăti în avans pentru un număr mai mare de cazuri de îmbolnăvire, pentru testare și izolarea focarelor.
Foto: Shutterstock