Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat că măsura de a obliga persoanele să intre în carantină în momentul în care ajung în România dintr-o zonă afectată, este neconstituțională dacă este impusă de un ordin al ministrului Sănătății.
Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a explicat ieri seară într-un interviu acordat celor de la Digi24, decizia CCR cu privire la Hotărârea privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. Judecătorii constituționali au concluzionat că obligativitatea persoanelor de a intra în carantină în momentul în care ajung în România dintr-o zonă afectată, este neconstituțională dacă este impusă de un ordin al ministrului Sănătății. De asemenea, Zegrean explică și că starea de alertă nu este prevăzută în Constituție, iar măsurile luate în această perioadă nu sunt reglementate de lege.
„Faptul că această carantină și izolare a fost impusă prin ordin al ministrului sănătății și nu prin lege. Orice restricție a drepturilor fundamentale, spune Constituția, se poate lua numai prin lege. Ăsta este motivul pentru care Curtea a spus astăzi ce-a spus. În interiorul stării de urgență lucrurile stau altfel. Starea de urgență este prevăzută în Constituție, procedura instituirii este și a prevăzută. Starea aceasta de alertă nu prea are legătură cu nicio Constituția, ea a fost inventată… ei spun acolo că starea de alertă se instituie de Guvern și se duc cu hotărârea la Parlament. Au făcut o paralelă cu ce se întâmplă când președintele instituie starea de urgență, dar aceea este prevăzută în Constituție, ori starea de alertă nu este prevăzută. A fost inventată pe parcurs, nu știu de ce și pentru ce”, a declarat Augustin Zegrean.
Acesta a mai spus si că nici în starea de urgență carantina și izolarea nu puteau fi prevăzute prin ordin de ministru: „Articolul 53 din Constituție spune că drepturile și libertățile pot fi limitate numai prin lege. Am explicat cum ar trebui făcut lucrul ăsta, dar cine să asculte? Dacă voia să meargă mai departe cu starea aceasta de alertă, Parlamentul trebuia acolo în lege să scrie ce măsuri se iau și erau lucrurile clare, dar nu s-au scris.”
Chiar dacă ordinele ministrului Sănătății în ceea ce privește carantina au fost declarate neconstituționale, Zegrean îi sfătuiește pe oameni să le respecte în continuare, până când decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial. „Oamenii să nu plece de astăzi din carantină și izolare, pentru că o să-i oprească poliția și o să-i ducă înapoi. Și o să plătească și amenzi. Decizia CCR dispune doar pentru viitor, chiar dacă aceste ordine ale ministrului Sănătății au fost acum declarate neconstituționale. E timp suficient ca Parlamentul să rezolve această problemă prin lege și să nu ajungem iar într-o situație în care trei zile nu mai știm ce să facem”, a completat el.
În ceea ce privește posibilitatea românilor de a da statul în judecată pentru perioada de carantină în care au fost obligați să stea, fostul președinte al CCR a declarat că această măsură nu poate fi luată în calcul.
„Nu, pentru că măsurile au fost luate de ministrul sănătății în baza unei legi din 2006, care azi a fost declarată neconstituțională, pentru că dădea posibilitatea ministrului să emită aceste ordine. Câtă vreme o lege nu e declarată neconstituțională se bucură de prezumția de constituționalitate”, a concluzionat Augustin Zegrean.
Foto: Arhiva Revistei ELLE