Medicul Virgil Musta a vorbit despre metodele prin care poate fi prevenită contaminarea cu noul coronavirus în încăperile în care se folosește aer condiționat.
Medicul Virgil Musta, coordonatorul secţiei Covid-19 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, este creditat pentru felul în care își tratează pacienții, pentru că a fost printre primii medici din țară care a tratat și trombozele instalate la nivelul mai multor organe ale celor infectați și pentru că a gândit circuite speciale în spital, astfel încât să diminueze șansele de contaminare a mai multor secții și a personalului medical.
Aseară, doctorul Virgil Musta a vorbit la Digi24 despre felurile în care putem preveni infectarea cu noul coronavirus, mai ales în condițiile în care restricțiile de până acum vor fi relaxate în doar câteva zile. Și pentru că ne apropiem de venirea verii și a temperaturilor calde, medicul a fost întrebat despre aerul condiționat pe care mulți dintre noi îl folosim, fie acasă, fie în mașină, fie la locul de muncă. În condițiile în care deja existau discuții despre filtrele de bacterii din aparatele de aer condiționat, care pot deveni adevărate focare de bacterii, se pune problema dacă o eventuală contaminare cu noul coronavirus se poate face prin intermediul instalațiilor de răcire.
Aerisirea foarte bună a spațiilor este un factor cheie pentru a preveni răspândirea coronavirusului, a spus medicul Virgil Musta, însă aerul condiționat, atunci când nu este echipat cu un filtru cu efect bactericid sau când filtrul nu este schimbat conform recomandărilor, poate reprezenta o sursă de contaminare.
Aerul condiționat din mașină, în schimb, a spus doctorul, poate slăbi imunitatea organismului. Sunt acele teorii din medicina indiană și chinezească care spun că vântul slăbește organismul. De aceea, persoanele care stau în aer condiționat, unele dintre ele, răcesc foarte ușor după aceste expuneri, a explicat prof. Virgil Musta, citat de digi24.ro.
Specialistul a mai spus și că există o diferență între aerul condiționat din spațiile de locuit și cel din spații comune, precum birourile, unde e mai greu să știm dacă sunt persoane purtătoare ale virusului, și a atenționat că, în acest caz, dacă instalațiile nu au filtre speciale, ele reprezintă surse de contaminare. Este important să purtăm mască și să respectăm distanța de 2 metri în aceste spații.
CONȚINUT VIDEO ELLEÎnsă doctorul Virgil Musta a subliniat și că aerisirea bună și ventilarea naturală sunt de dorit, prin comparație cu utilizarea aerului condiționat.
Foto: Libertatea