Pilula contraceptivă a fost considerată, încă de la introducerea ei în sistemul de sănătate din Statele Unite, una dintre minunile medicinei. Atât de puternic a fost efectul ei încât acestei pastile i se atribuie întreaga eliberare sexuală a femeilor, o decadă de iubire liberă și încă multe alte lucruri.
Mult mai puține se știu, chiar și azi, despre cum s-a ajuns la pilula contraceptivă așa cum o știm noi astăzi.
Pilula contraceptivă – o istorie complicată
Încă din anii 30 ai secolului trecut devenise cunoscut faptul, prin intermediul cercetărilor lui Andrei Stynhach, că doze mari din anumiți hormoni inhibau procesul ovulației – însă exista problema furnizării acestor hormoni. Zece ani mai târziu, Russell Marker a fost profesorul de chimie organică care și-a dat seama că putea să sintetizeze progesteron din plante, ajungând treptat la variante din ce în ce mai accesibile. La jumătatea secolului, deja existau toate mijloacele care să facă posibilă o combinație de substanțe care să controleze contracepția, dar nu exista interes pentru dezvoltarea ei, nici din partea guvernelor, nici din a companiilor.
Gregory Pincus este numele fiziologului legat pentru totdeauna de pilula contraceptivă și el este cel care a lucrat împreună cu Margaret Sanger la dezvoltarea pilulei. Cei doi s-au întâlnit la o cină, iar ea a reușit să procure finanțarea pentru dezvoltarea proiectului. După alte cercetări, care l-au implicat și pe cercetătorul Min Chueh Chang, dar și pe filantropa Katharine Dexter McCormick, și mai multe instituții și companii, grupului i s-a alăturat profesorul în ginecologie John Rock, de la Harvard. În cele din urmă, Pincus și Rock și-au dat seama că lucrau la același lucru, din perspective diferite. Pincus căuta un contraceptiv, în vreme ce Rock își dorea o soluție pentru infertilitate. Acesta a fost punctul în care cei doi au realizat că, dacă se întrerupea administrarea hormonilor, acea perioadă ar fi generat sângerări menstruale.
Cu ajutorul companiilor farmaceutice care au furnizat substanțe, al testelor de laborator pe animale, dar și al muncii chimiștilor Carl Djerassi, Luis Miramontes și George Rosenkranz, care lucrau la un proiect asemănător în Mexic, Rock a ajuns, ani mai târziu, să studieze efectul unor doze de hormoni administrate pe o perioadă de trei luni.
Pilula contraceptivă a avut parte, în continuare, de un parcurs științific complicat, dar cert este că primul test clinic a început în aprilie 1956. Iar FDA (instituția care aprobă alimentele și medicamentele pentru consum uman în Statele Unite) a aprovat, pe 10 iunie 1957, Enovid, pentru dereglări menstruale. De abia trei ani mai târziu pilula contraceptivă a fost acceptată și pentru utilizarea pe care o știm și acum.
Dar vă spuneam deja că aceasta este o istorie complicată. Pentru că imediat au început să apară și cazurile izolate în care efectele secundare ale pilulei erau cu adevărat periculoase. Primul caz de embolism pulmonar a fost înregistrat în 1961, la 4 ani după ce pilula contraceptivă era deja pe piață, și fusese utilizată de mai bine de un milion de femei. Un deceniu mai târziu, oamenii de știință au putut să afirme cu certitudine că pilula contraceptivă creștea riscul de tromboză, infarct, atac vascular – mai ales pentru cele care aveau istoric de boli cardiace sau erau fumătoare.
Evident, lucrurile nu s-au oprit aici. Senatorii americani au devenit brusc îngrijorați de soarta femeilor și au încercat să oprească larga distribuire a pilulei, dar activistele care au luptat de la bun început pentru acces la contracepție s-au opus și au avut câștig de cauză. Mai exact, au inclus în pachetele de medicamente avertismente despre efectele secundare pe care le putea avea pilula contraceptivă. În 1961, pilula ajunsese deja în Australia, Germania, și câțiva ani mai târziu, și în Marea Britanie. În mod bizar, Japonia a fost țara care a amânat decenii introducerea pilulei – în condițiile în care Viagra, spre exemplu, a fost aprobată pentru folosire la doar câteva luni de la aplicație.
Pilula contraceptivă a schimbat lumea – cel puțin din perspectiva femeilor. Ne-a permis să avem copii când vrem și doar dacă vrem, și a însoțit parcursul luptei de eliberare feminine. Lucrul acesta l-au arătat și luptele care s-au dus pentru introducerea ei (în diverse țări, la diferite momente, aveau acces la ea doar femeile căsătorite, de exemplu), dar acum pilula este utilizată de peste o sută de milioane de femei.
Efectele ei secundare persistă – de la cele care amenință cu cheaguri de sânge, la studiile care au arătat că cresc riscul de cancer de sân – cu până la 125%, sau depresie, sau probleme de atenție și concentrare. Cu toate acestea, pilula contraceptivă are și efecte secundare bune, cum ar fi că protejează împotriva cancerului ovarian sau a bolii inflamatorii pelvine.
Iar în ultima vreme se discută din ce în ce mai des despre o pilulă contraceptivă pentru bărbați, pentru că pentru prea mult timp doar femeile au fost cele care au fost nevoite să înfrunte riscuri și efecte secundare. Cercetătorii de la University of Washington au testat o pilulă eficientă pentru bărbați, cu efecte excelente. În studiu se mai află și soluții care nu sunt hormonale, ci genetice, dar și o mulțime de aplicații și alte metode de contracepție ferite de efectele celei clasice. Dar cine știe ce va mai fi?… Până la urmă, pilula contraceptivă chiar a avut o istorie complicată.
Citește și:
Cunoști pericolele contracepției hormonale? Am stat de vorbă cu un medic ginecolog ca să vedem care e situația (VIDEO)
Foto: Shutterstock