Oamenii au inceput sa acumuleze multe kilograme in plus asa ca multi cercetatori fac tot posibilul pentru a descoperi modalitati noi de a pierde aceste kilograme si de a avea o silueta de invidiat. Asa s-a ajuns la concluzia ca este miscarea, de orice fel, este esentiala.
Pilates este considerat un sistem ideal, care implica atat corpul cat si mintea. A fost inventat la inceputul secolului XX de Joseph Pilates, un luptator de box de origine germana. El a studiat yoga si tehnici zen si a invatat multe despre vechile modalitati de antrenament practicate in Roma si Grecia antica.
El a inventat un set de exercitii precum si niste aparate speciale cu ajutorul carora se pot face aceste exercitii. In primul Razboi Mondial, impreuna cu sotia lui, Clara, Joseph a inceput sa-i invete pe bolnavii din spitalele de pe front aceste exercitii. Multe dintre masinariile inventate de el se folosesc si in ziua de azi, dar exercitiile care sunt disponibile pe dvd-uri sau casete video pot fi executate si acasa fara ajutorul acestor masini.
Unul dintre principalele lucruri pe care se axeaza Pilates este lucrul cu balansul si cu intarirea muschilor abdomenului si spatelui. Cu toate aceastea, exista exercitii Pilates care intaresc fiecare muschi din corpul uman.
Concentrarea pentru a pastra anumite pozitii si a lucra numai anumiti muschi asigura persoana care le face ca va deveni mai puternica, va ajuta la arderea mult mai multor calorii si va tonifia corpul. Suplimentar, respiratia este foarte importanta in Pilates deoarece ajuta la mentinerea atentiei. Cei care practica deja Pilates vor observa anumite asemanari in miscari si concepte cu yoga.
Daca vei practica Pilates regulat vei avea foarte multe beneficii. Va creste capacitatea plamanilor cu ajutorul respiratiilor adanci, va fi imbunatatita circulatia sangelui. Vei castiga putere si flexibilitate precum si balans, o anumita postura si iti vei intari tot corpul. Pilates duce si la cresterea densitatii oaselor si va duce la sanatatea articulatiilor.
La capitolul beneficii mentale se includ o mai buna perspectiva asupra corpului tau, mai putin stres, un sentiment general de bine, mai multa energie si abilitati mentale deosebite. In timp ce foarte multi oameni merg la sala de fitness pentru a lucra la diferite aparate impreuna cu instructori profesionisti, este foarte posibil sa obtii aceste beneficii si la tine acasa. Unele dintre miscari se pot face in timp ce stai in picioare, pe scaun sau intinsa pe pat si vor duce la cresterea elasticitatii corpului si a puterii lui.
Cu toate acestea, trebuie sa ai grija atunci cand faci aceste exercitii acasa ghidandu-te doar dupa un dvd sau o caseta video. S-ar putea sa te ranesti daca nu faci exercitiile corect. Ar trebui sa lucrezi initial cu un antrenor si abia ulterior sa faci exercitiile singura acasa. Asa ai putea vedea care sunt pozitiile corecte si nu vei risca sa te ranesti.
In numar de 36, aceste exercitii dezvolta armonia trupului, imbunatateste starea de bine a organismului si tonifica intreaga musculatura. Aceste exercitii pot fi executate de orice persoana, si la orice varsta. Se recomanda si persoanelor cu probleme ale coloanei vertebrale, picioarelor, etc. Principiul acestora sta in concentrarea pe „forta interioara” care salasluieste, dupa spusele creatorului acestui curent, in zona dintre buric si osul pubian.
Exercitiile se executa lent, cu accent pe constientizarea tuturor miscarilor si a respiratiei. Rezultatele devin vizibile in decurs de 3-4 saptamani, chiar mai repede daca se respecta si o dieta echilibrata, usor hipocalorica. Vei observa o remodelare placuta a corpului – tonifierea abdomenului, imbunatatirea formei picioarelor in general si ameliorarea aspectului zonelor cu probleme – fese si coapse – si nu in ultimul rand, reducerea celulitei.
Efecte pozitive apar si in ceea ce priveste sanatatea spatelui, prin reducerea durerilor cauzate de pozitia defectuoasa la birou. Prin exercitiile destinate zonei abdominale se urmareste, pe langa dezvoltarea musculaturii si imbunatatirea circulatiei sangvine si a musculaturii interne a zonei pelviene, cu rezultate benefice asupra vietii sexuale.
Pilates este o metoda folosita de multi ani de catre numerosi antrenori dar si de dansatori. Abia recent aceasta metoda a inceput sa fie adaptat si publicului larg. Mai mult chiar, unele tehnici sunt folosite in terapia fizica si de reabilitare deoarece poate ajuta pacientii sa revina la puterea si balansul de care au nevoie, deoarece Pilates se focalizeaza mai mult pe interactiunea dintre corp si minte si duce la cresterea activitatii creierului. Pilates este un program de exercitii care combina mintea si corpul dar, spre deosebire de yoga, tai chi sau zen, nu au si un element spiritual.
Foto: Shutterstock