Dacă până acum simptomele principale ale infecției cu coronavirus erau tusea, febra și difficultățiile respiratorii, se pare că și pierderea mirosului ar fi un potențial semnal de alarmă.
Specialiștii în otorinolaringologie (ORL) din Marea Britanie susțin că pierderea mirosului poate fi un simptom al bolii. O persoană care nu resimte simptomele clasice, deja cunoscute, însă își pierde mirosul, poate fi purtătoare de virus și ar trebui să se izoleze preventiv.
Tot aceștia declară că anosmia (pierderea mirosului) a fost observată în două din trei cazuri confirmate de COVID-19 în Germania și în 30% din cazurile pozitive din Coreea de Sud. Pe lângă pierderea totală a mirosului (anosmie) sau parțială (hiposmie) se poate instala și o pierdere a gustului.
De asemenea, și Societatea franceză de ORL a observat același lucru, lansând o alertă vizând recrudescenţa acestor cazuri. „Există o legătură evidentă între anosmie şi virus’, spune Jean-Michel Klein, preşedintele Consiliului naţional profesional al medicilor ORL. Tot el afirmă că „nu toate cazurile pozitive de COVID-19 prezintă anosmie, dar toate cazurile de anosmie izolată, fără cauză locală, fără inflamaţie, sunt COVID-19 pozitive’. Sfatul acestuia este ca „persoanele care resimt anosmie trebuie să se autoizoleze ca măsură de precauţie şi să poarte mască, chiar şi în cadru familial’.
În general, aceste simptome sunt resimțite de pacienții tineri, cu vârsta cuprinsă între 23 și 45 de ani.
De asemenea, și reprezentații Organizației Mondiale de Sănătate au afirmat că pierderea mirosului sau a gustului pot fi indicatori ai existenței virusului în corp. „Am văzut câteva cazuri în care pacienții aflați într-o stare incipientă a bolii și-au pierdut simțul mirosului și al gustului’, a declarat Maria Van Kerkhove Director Tehnic al Organizației Mondiale de Sănătate, adăugând că specialiștii continuă să cerceteze problema.
Același simptom a fost remarcat și de specialiștii din Germania și din Statele Unite ale Americii.
Citește și:
Această aplicație te avertizează dacă intri în contact cu o persoană infectată cu coronavirus
Foto: Shutterstock