Pericolele expunerii indelungate la soare

Expunerea la soare poate provoca diverse alergii solare.

Pericolele expunerii indelungate la soare

Toate ne dorim sa avem bronzul perfect, insa trebuie sa stim ca soarele nu este intotdeauna cel mai bun prieten al nostru. Nu o data ti s-a intamplat ca dupa o zi de stat la plaja pielea ta sa se inroseasca sau sa simti o senzatie de mancarime?
Ei bine, ar putea sa nu fie o simpla arsura solara, ci o afectiune mai complexa a pielii.

Afla mai jos care sunt cele mai frecvente dintre acestea:

Eruptia polimorfa la lumina

Acesta este termenul medical pentru asa numita alergie solara' si se manifesta cel mai des la femei cu varste intre 20 si 40 de ani. Simptomele se caracterizeaza print-o eruptie formata din pete de culoare rosie si se manifesta de obicei in zona gatului, membrelor, fata ramanand neafectata. Cel mai adesea te vei confrunta cu aceste probleme in primavara sau la inceputul verii fiindca pana atunci pielea a stat ascunsa de razele soarelui. Cu cat incepi sa te expui treptat la soare,cu atat e posibil sa nu mai ai astfel de probleme pentru ca pielea incepe sa se obisnuiasca cu razele solare.
Trebuie sa stii insa, ca o data aparut un prim episod de alergie solara este extrem de posibil ca aceasta sa reapara si anul urmator.

Urticaria solara

Aceasta apare la doar cateva minute de la expunerea la soare si se manifesta prin eruptie urticariana, aparitia de pustule si mancarime. Cel mai des apare la persoanele in varsta si poate afecta chiar si zonele care au fost acoperite de imbracaminte. Partea buna este ca de obicei nu dureaza mai mult de 24 de ore.

Fitofotodermatita

Sau cunoscuta in termeni populari drept dermatita de pajiste este un alt tip de eruptie care apare o data cu expunerea la soare cauzata de contactul pielii cu anumite plante ce contin substante fotosensibilizante.
Cele mai comune plante care pot determina aceasta iritatie sunt patrunjelul, morcovul, telina, lime, pomelo.
Apare la 24 de ore de la expunere si poate ajunge pana 72 de ore, iar simptomele pe care le cauzeaza sunt de la hiperpigmentarea pielii pana la leziuni inflamatorii persistente.

Porfiria

Spre deosebire de celelalte tipuri mentionate mai sus, aceasta poate fi genetica si iti poate afecta nu doar pielea ci si sistemul nervos sau alte organe.
In ceea ce priveste simptomele, acestea sunt usoare tulburari cutanate manifestate dupa expunerea la soare.
Din pacate aceasta de obicei nu poate fi tratata, dar folosirea cremelor de protectie solara in mod frecvent sau evitarea alcoolului pot fi de folos.

Citeste si:
Ghid pentru supravietuire in sezonul alergiilor

Foto: Instagram

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet