Pentru cât timp putem părăsi localitatea? Precizările Poliției Române cu privire la deplasările în afara localității

Poliția Română a oferit clarificări cu privire la regulile pe care cetățenii trebuie să le respecte pe toată durata stării de alertă.

Odată cu data de 15 mai, de când România se află în stare de alertă, au apărut și măsuri de relaxare ale unor restricții care au fost impuse în starea de urgență. Și după cum bine știm deja, pentru deplasările în cadrul localității de domiciliu nu mai este nevoie de declarație pe proprie răspundere, însă pentru cele din afara localității, este obligatorie.


Pe 18 mai a intrat în vigoare legea privind starea de alertă, iar autoritățile au putut să dea amenzi persoanelor care nu respectă regulile impuse. Amenzile variază de la 500 de lei la 15.000 de lei, iar cei care le primesc pot plăti jumătate din sumă în 15 zile.

Și cum cetățenii încă mai au nelămuriri cu privire la „motivele justificate' pentru care ne putem deplasa în afara localității sau a zonei metropolitane , Poliția Română a răspuns unor întrebări pentru ziarul Libertatea.


Întrebare: Putem să mergem să ne vizităm părinții care locuiesc în alt județ? Se încadrează acest motiv în categoria „evenimentelor familiale'?

Răspunsul Poliţiei Române: În conformitate cu HOTĂRÂREA CNSU nr. 25 din 18.05.2020 privind propunerea unor măsuri necesar a fi aplicate pe durata pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, punctul 20, litera g, îngrijirea membrilor de familie, a persoanelor aflate în întreținere sau asistența persoanelor vârstnice constituie excepție de la interdicția de a părăsi localitatea sau zona metropolitană. Pentru a efectua deplasări în acest scop, trebuie completată în mod corespunzător declarația pe propria răspundere.

Întrebare: Este permisă deplasarea în afara localității/zonei metropolitane şi pentru a participa la evenimente familiale. Cum putem demonstra, la un eventual control pe traseul deplasării noastre, că mergem la un „eveniment familial'?

Răspunsul Poliţiei Române: Dacă deplasarea se face în afara localității/zonei metropolitane, se va completa corespunzător declarația pe propria răspundere. Facem precizarea că evenimentele private, în spații închise, pot fi organizate cu participarea a unui număr de cel mult 8 persoane, potrivit prevederilor HG 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19.


Întrebare: Ce înseamnă „număr limitat de persoane' care participă la evenimente familiale? Dacă suntem rude, dar nu locuim la aceeași adresă, putem să ne adunăm 3,7 persoane sau mai multe?

Răspunsul Poliţiei Române: Este interzisă organizarea evenimentelor private în spații închise cu excepția celor la care participă un număr de cel mult 8 persoane, potrivit prevederilor HG 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19.


Întrebare: Ce înseamnă deplasare „în scop umanitar'? Dacă mergem să le ducem părinților aflați într-un alt județ alimente/medicamente, se justifică scopul umanitar?

Răspunsul Poliţiei Române: Deplasarea în scop umanitar presupune desfășurarea unor activități organizate, de genul celor de voluntariat, transport de alimente pentru anumite categorii sociale defavorizate, etc. Pentru a duce alimente părinților aflați în alt județ sau în afara localității/zonei metropolitane este necesară completarea corespunzătoare a declarației pe propria răspundere.


Întrebare: Ce înseamnă „cel mult 3 persoane care nu locuiesc împreună'? De exemplu, putem pleca, într-o drumeție, o familie de 5 persoane care locuiesc la aceeași adresă, împreună cu doi prieteni de familie care locuiesc, fiecare, la o alta adresă?

Răspunsul Poliţiei Române: Dacă drumeția nu presupune părăsirea localității / a zonei metropolitane acest lucru este permis. În cazul în care deplasarea se face în afara localității/zonei metropolitane, va fi necesară completarea corespunzătoare a declarației pe propria răspundere, raportat la prevederile HG 394 din 18.05.2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.


Întrebare: Dacă părăsim localitatea/zona metropolitană, completăm declarația pe propria răspundere pentru drumul dus-întors (locul în care mergem – locul în care ne întoarcem)? Sau completăm o declarație la dus și o alta atunci când ne întoarcem acasă? Dacă da, ce bifăm, la întoarcere, pentru motivul deplasării?

Răspunsul Poliţiei Române: Este suficientă completarea unei singure declarații pe propria răspundere, cu precizarea traseului de deplasare dus-întors.

Întrebare: Sunt valabile, în continuare, declarațiile pe propria răspundere completate olograf, pe o simplă foaie de hârtie de către cei care nu au acces la o imprimantă/xerox/smartphone?


Răspunsul Poliţiei Române: Declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localități și pentru părăsirea zonei metropolitane poate fi scrisă și de mână, cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicității.

Întrebare: Putem părăsi localitatea/zona metropolitană pentru o săptămână sau mai mult? Care este perioada maximă permisă?

Răspunsul Poliţiei Române: Nu este prevăzută o limită de timp în care trebuie efectuată deplasarea în afara localității/zonei metropolitane, atunci când există motive justificate, care trebuie bifate pe declarația pe propria răspundere.


Citește și:
Bărbații sunt mai afectați de Covid-19, dar auto-izolarea are un impact mult mai mare asupra femeilor și a libertății lor

Foto: Facebook Poliția Română

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet