Pedichiura ca terapie

Daca pana acum credeai ca probleme precum bataturile, unghiile micotice, incarnate, pielea aspra, uscata, hipercheratinizata pe talpa sau alte neplaceri cu care ne confruntam la nivelul picioarelor nu pot fi tratate, ci doar ameliorate estetic, acest articol iti va oferi speranta.

Pana acum cativa ani, aveam impresia ca pedichiura e acea procedura in care calcaiele sunt pilite, unghiile stilizate si lacuite frumos, pentru a arata superb in sandale sau desculta prin nisip. Eventual, apelam la pedichiura spa pentru a beneficia si de o impachetare exfolianta sau de un masaj relaxant al picioarelor. Insa, recent, am aflat ca pedichiura e mult mai mult decat atat!


La noi in tara e o traditie de 50 de ani in infrumusetarea picioarelor prin indepartarea calusului (cu briciul sau cu pila), prin taierea bataturilor, a cuticulelor, prin pilirea unghiilor pentru a le subtia. Insa toate aceste metode aduc imbunatatiri estetice si ascund simptomele unor picioare chinuite si bolnave, cum le au toti oamenii care stau incaltati 14 ore pe zi, insa nu trateaza si cauza. Tot de 50 de ani, in Germania exista pedichiura medicala, o terapie care se concentreaza pe prevenirea si ameliorarea acestor probleme prin tehnici pe care, atunci cand am aflat, le-am asemanat cu unele proceduri stomatologice (exista dispozitive reglabile, care indreapta directia de crestere a unghiei precum un aparat dentar) sau ortopedice (sunt orteze ce atenueaza frecarea care provoaca bataturile, precum exista orteze pentru genunchi, ce trateaza leziuni la nivel oaselor si al muschilor). Cine ar fi banuit…


„Cu 13 ani in urma, am suferit o interventie minora cu laser la degetul mare de la picior, langa cuticula. Medicul a ars din greseala si unghia, care nu s-a mai refacut complet de atunci. M-am confruntat cu aceasta problema ani de-a randul si imi era foarte greu, pentru ca in perioada aia alergam 20 de ture de stadion zilnic. Insa, desi unghia a crescut in timp, patul unghial ramanea desprins acolo, iar sub presiune, in pantofi sport, se crea un mediu propice dezvoltarii bacteriilor. Desigur, taiam unghia, o reconstruiam iar si iar, apoi estetic arata bine, insa problema revenea mereu. Insa de cand am recurs la pedichiura medicala, pot spune ca m-am vindecat, mi-a povestit Catalina Stoica, fondator NailSpa by Catalina, despre cum a devenit foarte interesata de latura terapeutica a pedichiurii.


Recent, ea a lansat, impreuna cu echipa sa, acest serviciu si in Bucuresti. „Germania e o tara cu traditie in pedichiura medicala, si recent a inceput sa se practice si in Sibiu sau Cluj – orasele cu influenta germanica, iar de acum, e disponibila si in Bucuresti. Acest procedeu terapeutic se realizeaza «pe uscat». Astfel, nu se foloseste inmuierea, precum in cazul pedichiurilor spa, si e realizata de experti calificati in podologie, folosindu-se echipamente, produse si aparatura dedicata. Practic, se stabilesc mai intai problemele alaturi de un medic podolog iar, dupa diagnostic, terapeutii atestati in acest domeniu realizeaza procedura propriu-zisa, mi-a explicat Catalina.


Dar, daca acest tip de pediuchira, care chiar amelioreaza problemele picioarelor, a prins contur la noi in tara abia acum, oare cum se descurcau oamenii acum 50 sau 100 de ani? „In ziua de azi umblam incaltati 14 ore pe zi, facem sport, purtam pantofi inconfortabili de dragul modei… pantofii sunt de vina. Majoritatea sunt din materiale sintetice si creeaza un mediu ce favorizeaza bacteriile. Apoi, modelele si calapoadele obstructioneaza piciorul, iar prin frecare si presare se produc bataturile, monturile, unghiile crescute in carne etc., explica expertul.


Citeste si:
Moduri naturale prin care poti scapa de stres

In mare, procedura presupune indepartarea calusului (cu ajutorul unei freze medicale speciale, pana cand pielea devine moale si fina), curatarea cuticulelor (cu freze diamantate si nu prin taiere, care e metoda clasica), scurtarea si ingrijirea unghiilor ingrosate, crapate, aplicarea tratamentului potrivit si masajul adecvat diagnosticului. Rezultatele sunt imediate, dar scopul terapiei e restabilirea sanatatii piciorului pe termen lung. Terapia e personalizata in functie de problemele specifice ale fiecarui picior. Si, spre deosebire de pedichiura clasica, cea medicala nu creeaza dependenta. Daca ai probleme mari, poti sa-ti faci programare o data la doua saptamani, iar dupa ce sunt ameliorate afectiunile, poti veni doar de doua ori pe an, pentru intretinerea sanatatii piciorului.


Solutii noi la probleme vechi

Unghii traumatizate

Unghiile care au suferit un accident si au cazut sau au fost indepartate chirurgical se pot reconstrui folosindu-se un gel special si lumina UV. In urma unui traumatism, daca unghia s-a desprins de pe patul unghial, acolo ramane un mediu umed, din cauza transpiratiei si apei, iar asta favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si ciupercilor. „Daca ciuperca e abia instalata si se intervine cu pedichiura medicala imediat dupa desprindere, am observat ca problema se corecteaza, dar daca e o afectiune care persista de ani de zile, trebuie sa se intervina atat prin pedichiura terapeutica, cat si printr-un tratament medicamentos. Gelul folosit pentru reconstructie are atat scop estetic, cat si actiune antifungica. Insa, daca nu se intervine si intern, ciuperca unghiei recidiveaza in proportie de 80%, spune Catalina Stoica.


Monturi

Odata formate, monturile (hallux valgus) nu mai pot fi corectate decat prin operatie, o interventie dureroasa cu o recuperare anevoioasa, insa, atunci cand un mont e identificat intr-o faza incipienta, ii poate fi oprita evolutia cu ajutorul unor pad-uri din silicon care amortizeaza frecarea. Astfel, montul e tinut in frau si nu mai este stimulat sa se dezvolte. In acelasi timp, aceste pad-uri, bogate in substante emoliente, hidrateaza zona si ii ofera confort.

Citeste si:
Climat emotional: De ce radem asa putin

Clavusurile (bataturile) si calusul


„Bataturile de pe degete, pielea hipercheratinizata, calcaiele crapate… toate se indeparteaza cu un micro-motor si cu freze speciale, care finiseaza foarte bine, inchid porii si ii sigileaza, astfel obtinandu-se finetea unor picioare de bebelus. Prin metodele anterioare, precum curatarea calcaielor cu briciul, pielea ramane vulnerabila si, pentru a se apara de agresiune, produce si mai multa cheratina, intarindu-se si mai mult. Este ca un cerc vicios, explica expertul.

Atunci cand apar bataturile, asta se intampla intotdeauna din cauza unui deget care sta stramb in pantofi sau care s-a format asa la un moment dat. Pedichiura medicala nu se concentreaza pe indepartarea pielii moarte, a bataturii in sine, ci pe rezolvarea cauzei. Specialistul recomanda purtarea unor orteze ce distanteaza degetele, mai intai sub forma de buretei, iar dupa primele progrese, se recomanda purtarea unor distantatoare realizate din silicon, cu proprietati ultra hidratante. Iar, pe masura ce se indreapta degetele si se schimba directia de crestere a unghiei, se schimba si distantatoarele, exact ca la aparatul dentar.


Unghii incarnate

„Toate pedichiuristele taie lateral colturile, te scapa de durere instantaneu eliberand presiunea, iar in doua-trei saptamani acestea cresc la loc, din ce in ce mai groase. In plus, in mod natural, odata cu varsta unghia se ingroasa si ajunge sa creasca incovoiata. Aceasta problema se poate ameliora cu ajutorul sistemului de corectare 3 to Spange (o sarma speciala care se introduce in partile laterale, sub unghie). Inainte de toate se pileste unghia cu micro-motorul si cu freze diamantate, pentru a deveni mai subtire si mai flexibila, apoi se regleaza aparatul care educa cresterea unghiei. Si, pe masura ce acest dispozitiv influenteaza directia unghiei, terapeutul strange sarmele, exact ca la stomatolog. Tratamentul poate dura intre 6 si 12 luni, cat unghia se reface de la matrice si pana la varf.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet