Pastilele de slabit: ce sa alegi si de ce sa te feresti

Acest articol NU este o pledoarie impotriva pastilelor de slabit. Tinand cont de faptul ca pastila minune inca nu s-a inventat, ELLE face o radiografie a ofertei de pe piata.

Pastilele de slabit: ce sa alegi si de ce sa te feresti

Pastilele de slabit au ajuns sa fie in zilele noastre ceva mai rusinos de consumat decat hartia igienica. Adica nu te mai preocupi sa ascunzi de iubitul tau proviziile sub forma de sul (atunci cand mergeti la munte, de exemplu), insa Doamne fereste sa-ti vada „suplimentele alimentare' din bagaj. Nu il poti minti ca ar fi anticonceptionale (singura varianta de comprimat care l-ar face fericit), nici ca sunt bomboane ecologice. Asa ca preferi omisiunea, ca ultima si legala arma de au­toa­pa­rare a linistii conjugale.

Nu discut despre motivele pentru care vrei sa slabesti. Nu discut de cate kilograme doresti tu sa scapi si de cate doreste mama ta sa scapi (in ochii mamelor si ai bunicelor, mai ales, mereu vom fi „slabe-nghetate'). Eu merg pe principiul ca o femeie isi cunoaste fiecare curba, precum si orice depasire a bunului-simt. Mie, cand acesta din urma tinde sa ma insele, blugii din liceu imi devin un indicator obiectiv! Nu lasa pe nimeni sa iti spuna cat de multumita ar trebui sa fii de tine si de silueta ta. Stiu femei destepte care se imbraca destept, tocmai ca sa ascunda curbe iesite bine din contur. Unora le reuseste de minune. Dar cat de rapitoare ar putea fi, daca nu s-ar mai chinui in camuflaje de „3 kg mai putin' si s-ar imbraca pentru a se pune in evidenta! (Fara curbe si complexe in exces, evident.)

Concluzionand, „sa te simti bine in pielea ta' e o vorba mare. Sa te poti aseza fara grija pentru felul in care se muleaza bluza peste stomac, sa nu te gandesti la fiecare poza pe care o faci ca ti se vede barbia dubla sau ca ai uitat sa ridici din umeri (e un truc folosit de multe modele, prin care scot claviculele in evidenta si obtin iluzia si mai multor kilograme in minus!).

Sa vorbim de solutiile din farmacie

Chiar daca stii deja, ma simt obligata moral sa mai trec o data in revista (la propriu de data asta): cheia unei siluete armonioase care sa te tina mai mult decat la nunta varului Costel este echilibrul. Adica un regim alimentar sanatos, miscare si o minte limpede. As adauga si niste fluturasi in stomac, fiindca am certitudinea ca ei tin cel mai bine de foame. Dar nu stiu sa fi descoperit cineva formula de a-i conserva vii si agitati. Daca auziti ceva, dati-mi de stire. M-am interesat la Sensiblu care sunt cele mai cautate produse de slabit din farmacie, iar primele pe lista au fost ceaiul si capsulele Zein, apoi capsulele cu ceai verde de la Arkopharma si Walmark, precum si Clarinol si Crom Forte de la cea din urma marca. De asemenea, pe lista enuntata s-au aflat si tabletele XL-Duo slabire si tonifiere.

Acum, se naste intrebarea: chiar functioneaza? Prof. dr. Mencinicopschi spune clar si raspicat ca nu, ca el nu le recomanda niciodata: „Medicamentele care reduc pofta de mincare sunt periculoase mai ales daca actioneaza la nivelul sistemului nervos central'. Iar dr. Mihaela Bilic, mai putin radicala, dar parca tot de partea lui „mai bine nu', spune: „Nu exista medicamente-minune care sa ne faca sa slabim fara efort (dieta si sport). Ele sunt doar un ajutor in cadrul programului complex de pierdere in greutate si nu sunt obligatorii. Daca exista vointa si echilibru, o persoana supraponderala poate slabi doar prin dieta si sport. Restul sunt mofturi!'.

Iar aceasta ultima exclamatie mi-a tri­mis-o ingrosata si cu trei semne de exclamare. „Mecanismele obezitatii sunt extrem de complexe si fiecare ajutor medicamentos actioneaza doar pe o veriga a acestui lant, deci nu poate fi tratat fenomenul in ansamblu, ci doar pot fi ameliorate cateva aspecte ale acestui proces complex (alimentar si metabolic). Iar eu m-am tot gandit care ar fi cel mai corect raspuns (chiar functioneaza?), din punctul meu de vedere, si m-am hotarat pentru „Se poate!'.

Fiindca am o prietena care a slabit cu Reductil. Fiindca medicul meu de familie mi-a spus ca are paciente cu rezultate foarte bune dupa tratament. Fiindca eu insami am slabit dupa un program naturist de detoxifiere (care includea si niste pastilute). Asadar, dincolo de povestile unora si studiile altora, cred ca adevarul il stie fiecare pentru el, dupa ce incearca. Adevarul meu e ca da, functio­neaza. Si nu iti imagina ca mi-am distrus ficatul. El e bine-mersi, functioneaza de zor, micutul. Pe verificatelea.) Cand m-am do­cumentat pentru acest articol, am gasit pe net diverse studii publicate (nu are rost sa irosesc spatiul cu titluri de reviste stiintifice si fantastice pentru mine), care concluzionau un mare si trist NU, NU FUNCTIONEAZA. Apoi, citind prospectele diverselor comprimate, tablete si capsule, am vazut ca fiecare contine argumente la fel de stiintifico-fantastice pentru mine, pe hartia respectiva. Insa tine minte ca un produs farmaceutic trece prin multe teste si reglementari legislative pana sa ajunga pe raft.

Scandalul Sibutramina

Precis iti amintesti de unul dintre episoadele „Mutu dopat', in care fotbalistului i-a fost depistata o cantitate de sibutramina in sange, aceasta fiind o substanta din compozitia unor medicamente pentru slabit (Reductil). Chiar daca scandalul respectiv a coincis cu retragerea substantei de pe piata, dr. Bilic spune ca intr-adevar se pot pierde cu ajutorul tratamentului circa 10 kilograme in 6 luni (in medie 1,5 kilograme/luna) si se poate menti­ne rezultatul obtinut.

Sibutramina actioneaza printr-un mecanism dublu: „Pe de o parte, creste senzatia de satietate la nivel central (sistem nervos), ducand astfel la o dimi­nuare a aportului alimentar. O parte din pacienti descriu si o inhibare a nevoii de dulciuri, precum si o scadere a poftei de a «ciuguli». Pe de alta parte, stimuleaza cheltuielile metabolice, deci ajuta organismul sa arda un numar mai mare de calorii'. Ca efecte secundare, dr. Bilic mentioneaza hipertensiunea arteriala, tahicardia si pal­pi­tatiile. „De aceea este necesar controlul tensiunii si al pulsului pe toata durata tratamentului.' Alte efecte colaterale care pot aparea sunt: oboseala, senzatia de uscaciune a gurii, in­som­nia, greata, durerea de cap, tulburari ale senzatiilor gustative.

Daca pentru medicamentele pe baza de sibutramina aveai nevoie de prescriptie medi­cala sa le cumperi, un alt medicament de slabit, Alli, se elibereaza fara reteta. Substanta sa activa, orlistatul, actioneaza la nivel intestinal, redu­cand absorbtia grasimilor. Aici intervine tocmai in acel proces enzimatic (atat de important) de care vorbeam, dar nu actioneaza la nivel central, nu inhiba pofta de mancare si nu da dependenta. Totusi, este recomandat doar celor cu un IMC peste 28. Adica nu il poti lua ca pe un moft, ca pe un ajutor de a scapa de cele doua-trei kilograme in plus. (Ce mi-a placut din prezentarea medicamentului e repetarea ideii ca nu este pastila-minune si ca efectele sale maxime sunt obtinute doar in combinatie cu dieta si sport.)

Medicamente de slabit sau suplimente alimentare?

Dr. Bilic spune ca nu exista nicio diferenta intre cele doua. „O categorie speciala o reprezinta produsele pe baza de fibre si celuloza, care se umfla in contact cu apa si dau senzatia de satietate. In privinta lor nu exista contraindicatii.' Ceea ce e minu­nat de stiut, mai ales ca personal ma declar un mare fan al produsului romanesc Diomfibra. Sunt niste comprimate pe baza de fibre vegetale, recomandate atat in cura de slabire, cat si pentru problemele de tranzit intestinal. Daca vrei sa slabesti, trebuie sa inghiti (eu le mestec, fiindca imi plac la gust) 10 comprimate. Nu te speria de cantitate, caci tocmai ea este secretul succesului. Aceste fibre se umfla in combinatie cu apa (poti face un experiment intr-un pahar) si ocupa un spatiu important din stomac, aici ramanand putin loc pentru mancare.

Asadar, dupa o cantitate mai mica (decat de obicei) de alimente ingerate, se in­staleaza distensia gastrica, iar semnalul „esti satul' e trimis mai repede la creier. La nivel local, aceste fibre nu se absorb deloc, ele doar stimu­leaza peristaltismul intestinal, ajutand digestia. Ti le recomand si pentru mo­mentele cand foamea te loveste seara tarziu, la cele „mai ilegale' ore posibile. Un pumn de astfel de fibre (10 comprimate au sub 10 kcal) reduce stomacul la tacere si-l aduce pe mos Ene pe la gene. Ca dupa un pahar de lapte, pregatit de mama.

Noutati pe piata slabitului

Incet-incet isi fac loc si pe rafturile ro­manesti inlocuitori ai meselor sub forma de prafuri, batoane sau shake-uri. Aceste produse promit sa „ne slabeasca' fara efort. Ceea ce ar si reusi daca noi, consumatoarele, am respecta indicatia de pe eticheta: aceea de inlocuitor! Insa problema acestor substituenti alimentari este ca se ingrijesc de aportul nostru hipocaloric, insa uita de nevoia de a manca. Nu te poti hrani la nesfarsit cu batoane de ciocolata, oricat de vegetale ar fi ele. La un moment dat, vei simti nevoia de sarat. La fel, nu te poti hrani saptamani la rand cu alimente lichide, oricat de satioase ar fi ele. La un moment dat, ti se va face dor sa mesteci ceva intre dinti. Plus, un alt dezavantaj este continutul lor mare in proteine sau carbohidrati, care ar trebui sa ne trimita direct la sala sau in parc.

De cate ori insa se intampla asa ceva? In fine, reala problema nu sunt, de fapt, acesti inlocuitori – si nici macar producatorii lor, care vand sperante ieftin ambalate. Pacaleala e la noi, care bem un cocktail-minune, ne linistim constiinta, dupa care ne simtim confortabil sa mai ciugulim ceva – „ca doar o felie de paine n-a omorat pe nimeni' –, uitand de principala indicatie: INLOCUIREA MESEI, nu imbogatirea ei. Mai bine mananci un patratel de ciocolata si iti satisfaci pofta decat trei mere acre, sa-ti hranesti frustrarea. Numara caloriile si o sa-mi dai dreptate!

Ca sa revin la marcile romanesti: Fares, producatorul de ceaiuri, a lansat „trusa pentru slabit Daphne', care cuprinde comprimatele „anti-dulce' (suprima senzatia gustativa de dulce), tinctura si ceaiul pentru purificare si drenaj. De altfel, eu asa si cred ca e cel mai sanatos sa slabesti, facand si o detoxifiere a organismului, nu infometandu-l fara nici o regula a bunului-simt. Si ma poti crede pe cuvant, caci anul acesta candidez la tronul de regina a curelor de slabire! Cele mai bune rezultate le-am avut cand am combinat dieta cu detoxifierea (eu am ales o cura cu gel de Aloe Vera). Probabil din cauza ca organismul meu scapa in sfarsit de niste kilograme intr-un mod sanatos, nu in­tr-un mod chinuitor.

Clasica pastila: laxativul

De fapt, ma voi referi la celebrele laxative sau diuretice, care fac pe oricine sa se simta „mai usor'. Doar ca „mai usor' nu inseamna neaparat si „mai sanatos', fiindca niciodata nu se va justifica astfel o fortare a rini­chilor (care scot apa din organism) sau o perturbare a florei intestinale (ceea ce reusesc cu succes laxativele). Evident, tratamentul medicamentos de acest gen a fost inventat cu un scop serios, in cazurile anumitor patologii, ca facand parte dintr-o schema de tratament. Hipertensiune? E nevoie de diuretice. Lacomie la saorma? Nu se mai justifica nimic. Doar fuga pana la farmacie, cu accent pe „fuga', nu pe farmacie, poate ajuta. De fapt, fuga poate fi si-n parc sau in jurul blocului. Doar sa fie.

Cunosc, bineinteles, argumentele unei femei de a inghiti pumnul de laxative (da, in timp, se ajunge la „pumn'), dar contraargumentele sunt cele care ma intereseaza: se produc dezechilibre hidro-electrolitice. Asta inseamna ca, alaturi de apa, se pierd si minerale din organsim. Apoi, este afectat peristaltismul intestinal si procesul enzimatic de la acest nivel, intregul intestin devenind „mai lenes'. Daca nu-l mai pui la treaba, se dezobisnuieste de munca. Asemeni unui muschi pe care nu-l mai folosesti. Iar flora intestinala e una dintre cele mai destepte chestii din organismul nostru, e creierul imunitatii. Pe care nu vrei sa-l innebunesti, cre­de-ma pe cuvant. In plus, conform credintelor orientale, in rinichi se afla energia vitala. De aceea, nu e bine sa ii suprasoliciti, asa cum se intampla atunci cand iei diuretice.

De la farmacie la alimentara?

Sau „paradoxul ceaiului de slabit si al ciocolatei cu alune': oare isi au cele doua locul in aceeasi punga de cumparaturi? Pe aceeasi lista? In acelasi stomac? Sa-ti spun un secret: daca nu au, isi fac. Fiindca asemeni stomacului si pielii noastre, care au o capacitate uimitoare de a se extinde, tot asa si poftele ne pot surprinde cu noile dimensiuni dobandite: ciocolata cu alu­ne, cu lapte sau caramel. Ba poate chiar si cu stafide (cu toate ca le-am urat din nascare, insa uneori dispe­rarea-i mare!). Si daca de la alimentara stii singura de ce sa te feresti, in farmacie nu e tot atat de simplu. Astfel incat am intrebat-o pe dr. Bilic.

Substantele de evitat cand vine vorba de pastile de slabit sunt sibutramina, cromul, chitostanul, DHEAS (dehidroepiandrosteron), Gymne­ma si Quercetin-ul. In schimb, recomandate sunt plantele care contin substante active (iod, cofeina, efedrina) si care au ca efect demonstrat cresterea arderilor in organism, scaderea in greutate, cresterea termogenezei (produ­cerea de caldura), scaderea depo­zitelor adipoase. „Aceste produse trebuie consumate cu atentie (dozele mai mari nu duc la o accele­rare a procesului de slabire), deoarece pot aparea efecte secundare: palpitatii, aritmii si stimularea activitatii tiroidei.' Iar o alta substanta foarte eficienta (despre care am citit si ulterior am si consumat-o din preparate) este extractul de garcinia cambodgia. Alaturi de efectele obisnuite ale unui preparat pentru slabit, extractul de garcinia are si marele avantaj de a echilibra pH-ul gastric. (Dieta pe baza de pH e o alta chestie desteapta si promitatoare pentru cei care o respecta. Ce noroc ca exista si mijloace de a remedia sau anula o parte din stricaciunile pe care le facem prin felul haotic in care ne hranim si ne traim viata!)

Cat costa si chiar merita?

Daca iei in calcul parerea specialistilor (care nu le recomanda), pastilele de slabit sunt exagerat de scumpe pentru niste produse care nu fac nimic. Dar cat costa un stil de viata sanatos si un regim echilibrat? Cat costa un abonament la sala sau la spa? Cu siguranta mai mult. Si bani, si timp. Ceea ce transforma pastilele de slabit in afacerea vietii noastre. Beneficiul principal: comoditatea. Si continuand seria paradoxurilor, tocmai cele mai scumpe pastile de slabit vor fi cele cu rezultatele spectaculoase. Datorita im­pactului psihologic. Cand investesti bani intr-un produs, cu cat sunt mai multi, cu atat mai mare e puterea pe care i-o dai acelui produs asupra ta. De asta, sfatul meu este unul singur: atata timp cat te ajuta, nu te uita la bani! Poate platesti mult, dar stii ca merita! Iar tu meriti toti banii din lume. Insa ai grija doar la transferul respon­sabilitatii. Treaba asta cu slabitul nu e respon­sabilitatea nimanui alt­cuiva decat a ta. Si iti mai spun eu ceva: stiu per­soane care s-au ingrasat in timpul trata­mentului de slabit. Pastilele nu sunt totul. Dar ramane intre noi.

Arhiva revistei ELLE
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet