Pandemia de Coronavirus te sperie? Fă ZILNIC acest exercițiu de relaxare

Nu știi cum să reduci stresul legat de Coronavirus? Acest exercițiu îți permite să te relaxezi, în același timp prevenind infectarea cu virusul Covid-19. Pui în practică o recomandare fermă oferită de Organizația Mondială a Sănătății!

Pandemia de Coronavirus te sperie? Fă ZILNIC acest exercițiu de relaxare

Spirtul și gelul antibacterian ne ajută în prevenția Coronavirus. La fel și spălatul pe mâni. Specialiștii spun că trebuie să ne spălăm mâinile cu apă și săpun minim 20 de secunde. Cum ar fi dacă ai mixa spălatul pe mâini cu mai multe tipuri de exerciții de relaxare foarte eficiente în combaterea anxietății? În final câștigul este dublu. Iată cum te poți folosi de simțuri.

Relaxează-ți umerii


Dacă faci sport frecvent, probabil că exercițiile de relaxare de la finalul antrenamentelor îți sunt foarte cunoscute. Ai lucrat intens, mușchii dor, sunt tensionați, așa că mișcările lente, de întindere îți oferă o imensă stare de bine. Stresul legat de Coronavirus este și el somatizat, se simte în corp ca o stare de tensiune la nivelul spatelui. Prin urmare, în cele minim 20 de secunde cât te speli pe mâini poți face două seturi de exerciții după cum urmează.

În timp ce inspiri foarte lent, ridică umerii ca și cum vrei să îi aduci cât mai aproape de cap. Expiri coborând ușor umerii. La al doilea set rotești umerii către spate, arcuind coloana, din nou inspirând lent și profund. Pe expir rotești umerii către față, aducându-i în poziția lor firească. Poți completa și cu o relaxare a coloanei cervicale, lăsând capul pe spate cât poți de mult, aplecându-l apoi până bărbia atinge pieptul și ulterior rotind ușor capul în lateral, către stânga și către dreapta.

Ești vizuală? Apelează la o imagerie

În timp ce îți speli mâinile, inspiră și expiră lent și profund. Pe fiecare inspir imaginează-ți că inspiri un val cald, de relaxare. El este auriu, strălucitor, diafan, ca o pânză fină de mătase. Când inspiri acest val de relaxare simți cum el îți pătrunde în corp, și-ți luminează fiecare celulă. Simți cum îți oferă liniște, stare de bine, relaxare. Pe măsură ce inspiri pozitivism, la expir dai afară din corp nesiguranțele, anxietățile, pe care le vezi ca mici puncte negre care se dezintegrează o dată ce le-ai eliminat cu aerul.

Funcționează frazele motivaționale?

Poate ești auditivă iar mesajele cu încărcătură optimistă sunt eficiente pentru tine. Folosește-te de asta în ritualul de 20 de secunde. Poți spune următoarele în gând sau cu voce tare, tot sincronizat cu respirația. Când inspiri: acum mă încarc cu energie pozitivă, cu optimism, sunt în siguranță, protejată. La expir: las să plece stresul, îngrijorarea, energia negativă.

Exercițiu de respirație

De bază în orice tulburare de anxietate, de la atacurile de panică până la anxietatea generalizată, respirația abdominală are efect relaxant. În primul rând, când respiri trebuie să se umfle abdomenul, nu toracele. Apoi când inspiri lent numără până la 4, ține respirația numărând până la 8, expiră încetișor numărând din nou până la 4.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Practică mindfulness

Parte din noua generație de psihoterapii, mindfulness te ancorează în prezent, nu lasă mintea să hoinărească spre anxietate și îți angrenează foarte interesant toate simțurile. Întâi respiră de câteva ori folosind modelul de respirație abdominală prezentat anterior. Apoi pur și simplu explorează ceea ce se întâmplă. Ia săpunul în mână și studiază-i culoarea, textura, duritatea. Ce aromă degajă el? Pe măsură ce începe să facă spumă, evaluează-i densitatea. Cum se simte apa pe mâini? Este foarte caldă, mai rece? Cum este sunetul apei atunci când te speli pe mâini? Mai auzi și alte sunete în jur? Ce senzații ai la nivelul degetelor, palmelor?

Poți să alegi un exercițiu preferat și să-l repeți numai pe el, ori să le încerci pe toate. Tu ești singura în măsură să decidă care variantă este mai eficientă.

Citește și:
Roxana Voloșeniuc: Stai în casă pentru cei care nu pot să stea în casă!

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video