Pana la urma mi-am pus aparat dentar

Cand te apropii de 40 de ani si afli ca trebuie sa iti pui, urgent, aparat dentar, este o surpriza! De fapt, pare o treaba imposibila, dar uite ca am decis sa ma angajez in aceasta relatie de durata, cu care m-am obisnuit, dupa multa incrancenare. Iti spun cum e experienta aparatului dentar, ca adult.

Pana la urma mi-am pus aparat dentar

M-am plans si m-am plans, pana m-am saturat si eu de mine insami. Doar ca, intr-o zi, cam la trei luni dupa ce mi-am pus aparat, m-am trezit impacata cu gandul, iar acum nici ca il mai bag in seama. Sigur, faptul ca dintii se misca destul de repede si deja linia vestibulara inferioara (dintii de jos) s-a plasat perfect mi-a dat multa incredere, exact cand am avut nevoie.

Cum am ajuns sa port aparat dentar?


Nu pentru estetica, ci pentru functionalitate, avand o lipsa de spatiu care mi-a afectat in timp muscatura, modul de masticatie si sanatatea gingiilor. In cazul meu, devenise urgent!

Aparatul dentar nu corecteaza doar pozitionarea dintilor pentru un zambet perfect, ci si anumite imperfectiuni, ca asezarea necorespunzatoare a acestora, prin spatiere sau inghesuire, sau disproportia dintre mandibula si maxilar, provocata de forma sau de cresterea insuficienta a acestora. Aceste disfunctionalitati duc incet, dar sigur, la probleme serioase, pe care, cu cat le neglijezi mai mult, cu atat devin mai dificil de tratat.

Asa ca am prins curaj si am zis s-o fac, de dragul unei batraneti linistite si gandindu-ma cu groaza la un eventual scenariu in care nu as mai putea rontai din bagheta de paine, candva in viata asta. Un gurmand intelege aceste placeri culinare, fie ele si simpliste, sa stii!

Citeste si:
Dieta pentru creier

Iti spun sincer, la inceput a fost greu si, in toata aceasta experienta, doctorul ortodont conteaza enorm, asa ca alege-l cu grija! In primul rand, inainte de orice aparat, exista un protocol pregatitor – eliminarea maselelor de minte, tratarea cariilor, radiografii etc. Odata ce esti gata, tratamentul ortodontic poate fi pozitionat, durata de purtare medie fiind de maximum doi ani – sunt cazuri in care aparatul este purtat chiar si cinci ani, ceea ce este gresit.

Bineinteles, perioada depinde de la caz la caz, si in functie de complicatii. Oricum, cand decizi sa iti pui aparat dentar, trebuie sa stii ca te angajezi intr-o relatie de durata, cu care vei fi nevoita sa te obisnuiesti (lucru care se intampla dupa doua-trei luni), dar telul primeaza, plus ca rezultatele incep sa se vada destul de repede, cat sa te motiveze.

Stim ca aparatul dentar este tolerat cel mai bine in copilarie, dar modalitatea prin care se deplaseaza dintii pe arcada, prin resorbtie si apozitie osoasa, il face la fel de eficient si in perioada adulta, insa il suporti mai greu. Eu, una, am dezvoltat, sa spunem, o relatie de dragoste si ura cu aparatul meu, insa am devenit dependenta de el, vazand ce bine imi prinde si cat de eficient este! Tratamentul ortodontic este un fenomen care a luat amploare, procentul adultilor care poarta aparat depasind 40% in ultimii zece ani.

Vorbind despre toleranta si confort, este bine ca avem la dispozitie variante de aparate dentare cu mult mai estetice si discrete decat modelele clasice. Sunt multe inovatii in estetica dentara recenta. De exemplu, Incognito este o varianta linguala (total invizibila de la exterior), cu brackets din aur si complet personalizata, ceea ce scurteaza perioada de tratament, si este unul dintre cele mai populare tratamente.

Sau aparatul dentar din ceramica (numit Safir) – cum este al meu –, care are brackets transparenti si, desi este montat pe partea exterioara a dintilor, este foarte discret. Multi doctori sunt de parere ca aparatul dentar metalic ramane cea mai rapida metoda de indreptare, dar eu am vazut progrese uimitoare, aceasta fiind o varianta mai acceptabila pentru un adult, din trei puncte de vedere: discretie, confort si compatibilitate. „Mai este si varianta aparatului Invisalign – printre cele mai moderne tratamente ortodontice din SUA, fiind o alternativa la brackets, cu o structura ca de gutiera, mobil si usor de purtat, confortabil si ales de aproape trei milioane de oameni, spune dr. Oana Taban. De fapt, sunt multe variante mult mai confortabile pentru un adult decat brackets-ii metalici. Dar aparatul nu prea ti-l alegi singura, ci impreuna cu doctorul ortodont si expertii din domeniu.

Ca si in medicina, exista specialisti in ortodontie care pot ghida tratamentul, fiecare contribuind la rezultatul final: medici specialisti parodontologi, implantologi, endodonti, proteticieni, chirurgi maxilo-faciali. Adultii pot fi tratati la orice varsta (chiar si la 70 de ani), atat timp cat gingiile si osul alveolar in care sunt implantati dintii sunt sanatoase. Din punct de vedere al tolerantei, nu e vorba de durere, ci de o tensiune la nivelul dintilor dupa activarile aparatului ortodontic, adica dupa fiecare control, dar care dispare cu un analgezic sau de la sine, dupa o zi.

Citeste si:
Intrebari pe care ar trebui sa i le pui medicului daca ai peste 35 de ani

Problemele ortodontice care pot aparea in perioada adulta pot fi de natura parodontala (retractia gingiei, tocirea dintilor, aparitia sensibilitatii dintilor langa gingie, pierderea osoasa graduala si aparitia mobilitatii dintilor, cu riscul pierderii acestora) sau probleme ale articulatiei temporo-mandibulare, care are diverse manifestari, de la migrene pana la dureri de ureche, dureri la nivelul gatului, la nivelul ochilor sau dureri cervicale. In astfel de situatii, considerate complicate, medicul ortodont lucreaza impreuna cu alti experti, cum ar fi paradontologul, implantologul, medicul chirurg maxilo-facial, proteticianul si chiar cu posturologul.

Cea mai placuta parte este igiena, care devine foarte stricta, lucru care nu prinde rau nimanui! In timpul tratamentului ortodontic, te speli pe dinti foarte des (dupa fiecare fruct sau gustare), porti cu tine periute interdentare, floss, este posibil sa folosesti ceara protectoare pe timpul noptii si ai nevoie de un dus bucal, care sa faca ceea ce nu reuseste periuta de dinti. Este, cu siguranta, o experienta, dar una care te invata sa fii atenta la igiena orala mai mult decat ai fost vreodata.

Ce trebuie sa stii inainte de a purta aparat dentar

Tratamentul ortodontic poate fi mai complex la un adult decat la un copil, din cauza eventualelor tratamente de canal, a coroanelor sau a cariilor.
Aparatele dentare sunt de mai multe tipuri: fixe sau mobile, vizibile sau invizibile.
Rolul unui aparat dentar este alinierea dintilor, reantrenarea muschilor si influentarea cresterii maxilarelor.
In cazul in care aparatul este recomandat pentru reglarea ocluziei (muscaturii) ca adult, sunt sanse sa fie nevoie de o interventie chirurgicala, de la caz la caz.
Adultii sunt predispusi la afectiuni ale gingiei, care trebuie monitorizate pe durata tratamentul ortodontic.
Tratamentul poate fi mai lung in cazul unui adult, deoarece doctorii sunt atenti la sensibilitatea noastra la confort si pun mai putina presiune decat in cazul copiilor.

Foto: Guliver

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet