Vom purta măști și în 2021, spun experții care au evaluat stadiile în care se află vaccinurile pentru noul coronavirus și felul în care evoluează epidemia la nivel global.
Vom purta măști încă mult timp de acum înainte, au confirmat experții, printre care și Robert Redfield, directorul CDC (Center for Disease Control and Prevention, din SUA), care a luat cuvântul în Senatul american ca să explice stadiul în care se află acum pandemia de coronavirus. Acesta a confirmat că măștile sunt în acest moment cel mai puternic instrument cu care putem lupta împotriva noului coronavirus.
„Măștile sunt cea mai importantă, cea mai puternică unealtă pe care o avem, și voi continua să fac apel către toți americanii, către toți indivizii de la noi din țară, să le accepte.”, a declarat acesta. Mai mult, Redfield a și spus că faptul că vom purta măști oferă o garanție mai mare decât un vaccin.
Acest lucru se datorează faptului că vaccinurile care sunt dezvoltate în acest moment se află încă în stadiul de studii clinice, deci nu este complet clar cât de eficiente vor fi ele. Din ce se știe acum, ele vor declanșa un răspuns imunitar în 70% dintre cei care le vor face, ceea ce înseamnă că oricum mulți oameni vor rămâne neprotejați. Pe de altă parte, oamenii de știință cred și că unii oameni nu se vor îmbolnăvi, dar că vor răspândi mai departe infecția, astfel încât vor contribui la transmiterea comunitară a virusului.
În plus, faptul că vom purta măști este mult mai probabil decât existența numărului necesar de doze de vaccin pentru a se atinge curând acea imunizare de masă despre care vorbesc experții. Asta pentru că, atunci când un vaccin iese pe piață, numărul de doze imediat disponibile va fi mic în raport cu nevoile populației. De aceea, dozele inițiale de vaccin vor fi distribuite către populația la risc, oameni în vârstă, cei care au comorbidități grave, personalul medical.
În plus, a subliniat Kawsar Talaat, profesor în International Health la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, faptul că vaccinul va fi, cel mai probabil, administrat în două doze va însemna că un răspuns imunitar va fi dezvoltat de cei care îl fac în până la 8 săptămâni de la prima administrare, așa încât, chiar și vaccinați, tot vom purta măști între administrările celor două doze de vaccin.
Chiar și în aceste condiții, răspunsul imunitar este estimat la 70%, dar poate fi, ca și în cazul vaccinului antigripal, de 50%, iar în acest caz în care prima generație a vaccinului nu va proteja integral de boală, chiar și cei care se vaccinează vor purta mască de protecție pentru a-i feri pe cei din jur.
Încă o necunoscută în acest moment este durata pentru care va proteja vaccinul – astfel că, spun experții, vom purta măști și pentru eventualitatea în care se va dovedi că vaccinul protejează, asemenea celui antigripal, doar pentru un sezon. Și la toate acestea se adaugă și un număr crescând de persoane refractare la ideea vaccinării (în SUA două treimi din populație se opun acestei măsuri, de exemplu).
Însă, chiar și în aceste condiții, Monica Gandhi, profesoară și specialistă în boli infecțioase la University of California San Francisco, spune că dacă vom purta măști (într-o proporție de 70-80%) transmiterea s-ar reduce semnificativ, până aproape de zero.
Dar până când vom purta măști? Ei bine, spune Gandhi pentru Huffpost, încă un an, „aș spune că întreaga populație trebuie să poarte măști până când ajungem cu transmiterea comunitară la un minimum acceptabil, foarte jos.”
Foto: arhiva ELLE