(P) Infecțiile și bolile de unghii versus manichiură și pedichiură – există un risc? Cum să-l evităm?

Manichiura și pedichiura la salon sunt riscante. Lipsa respectării măsurilor adecvate de igienă de către personalul care efectuează procedura poate conduce la apariția de infecții ale unghiilor de la mâini și picioare, cum ar fi micoza sau pododermatita. În alegerea unui salon, e de reținut că doar instrumentele sterilizate, nu doar cele dezinfectate, sunt o garanție a siguranței.

Prețurile manichiurilor diferă de la salon la salon, în funcție de locația salonului sau condițiile serviciilor oferite. Există saloane care oferă servicii mai ieftine, însă trebuie să ținem cont că mai ieftin nu înseamnă întotdeauna mai bun sau, mai ales, sigur. Persoanele care practică servicii mai ieftine încearcă, de obicei, să economisească din alegerea unor produse mai puțin calitative, fie că este vorba despre produsele implicate în procedurile cosmetice, fie despre produsele care asigură igiena și siguranța în salon. Este important să acordăm atenție acestor aspecte.


Manichiura și pedichiura – printre cele mai populare tratamente de înfrumusețare

Industria înfrumusețării a crescut din ce în ce mai mult în ultimii ani. Desigur, carantina a condus la interesul pentru metodele casnice de îngrijre, manichiura și pedichiura fiind practicate acasă. Însă acestea necesită timp și îndemânare. Din acest motiv, un număr semnificativ de femei s-au întors la cosmeticienele lor după redeschiderea saloanelor. Oferta lor include cel puțin câteva tipuri de îngrijire și stilizare a unghiilor:


  • manichiura și pedichiura biologică

Tratamentul acesta e efectuat pentru a pune în evidență frumusețea naturală a unghiei și pentru a-i hrăni suprafața. Implică tăierea și aranjarea unghiei, eliminarea cuticulelor, lustruirea suprafeței unghiei și aplicarea unui balsam.

  • manichiura și pedichiura japoneză

Acest tip de tratament este folosit în primul rând pentru hrănirea abundentă și regenerarea unghiilor slăbite. În loc de a le vopsi cu un lac colorat, cosmeticiana întinde pe unghie o pastă specială care conține minerale și vitamine, ca vitamina A + E, keratină, polen de albină și silice din Marea Ionică.  Ele îmbunătățesc echilibrul de apă și grăsime pe suprafeța unghiei, o hrănesc și îi stimulează creșterea. Apoi, cosmeticiana întinde o pudră peste unghie, ce conservă ingredientele conținute în cremă și împiedică spălarea lor prematură de pe suprafața unghiei.

  • manichiura și pedichiura franțuzească

Este un tratament de stilizare, nu unul de îngrijire – foarte apreciat de femei datorită rezultatului foarte elegant. În versiunea clasică este creat prin vopsirea vârfului unghiei cu lac alb, în timp ce simultan se aplică lac transparent pe toată suprafața. Manichiura franțuzească a fost foarte populară în anii 1990 și în primul deceniu al sec. 21. În prezent revine în tendințe într-o manieră modernă, în care lacul alb e înlocuit de unul colorat (de ex. roz, negru, verde) sau sclipici colorat.


  • manichiura și pedichiura cu gel

Acest tratament permite modelarea și extinderea suprafeței unghiei în mod estetic, așa că este ales cu precădere de doamnele care au unghiile mai casante. Este efectuat atât pe unghii naturale, cât și pe unghii false, prin utilizarea unui gel întărit cu ajutorul lămpilor LED sau UV. Manichiura cu gel este durabilă, putând ține până la 4 săptămâni.

  • manichiura și pedichiura hibridă

În cadrul acestui tratament, lacul tradițional e înlocuit de unul special, cu polimeri, caracterizat prin intensitatea deosebită a culorilor și a durabilității extinse. Manichiura hibridă durează între 2-3 săptămâni, aproape fără a-și pierde aspectul proaspăt.


  • manichiura și pedichiura cu titan

Acest tip de tratament este o alternativă la manichiura hibridă din tendințe, deoarece are o durabilitate similară, dar e mai sănătoasă pentru suprafața unghiei. Culoarea e aplicată în forma unei pudre cu amestec de titan și acrilic, care se întărește când e expusă la aer, astfel încât tratamentul nu are nevoie de o lampă UV sau LED.

Infecțiile și afecțiunile unghiilor 

Încrederea este un aspect important al relațiilor interpersonale. Presupunerea că manichiura și pedichiura sunt în totalitate sigure fiindcă sunt minim invazive este o greșeală care ne poate costa mult și nu doar în sensul propriu.


Lipsa competențelor suficiente, împreună cu nerespectarea măsurilor de igienă, pot fi amenințătoare pentru sănătatea clienților. De ce? În timpul procedurii, epiderma este deteriorată (de ex. prin tăierea cuticulelor). În plus, unele instrumente cosmetice sunt reutilizabile, ceea ce crește riscul transmiterii de patogeni de la un client la altul. Cele mai comune infecții care apar în saloanele de îngrijire și stilizare a unghiilor sunt:

  1. Onicomicoza

Este o afecțiune destul de comună, care se dezvoltă ca rezultat al infecțiilor cu dermatofite, drojdii sau mucegai. Afecțiunea se manifestă ca o îngroșare a suprafeței unghiei, culoarea ei devenind galbenă, uneori verde-neagră, și o formațiune a unor goluri transversale și longitudinale. Dacă nu e tratată, micoza poate duce la pierderea permanentă a unghiei, dezvoltarea infecțiilor de piele și chiar răspândirea bolii în alte părți ale corpului.


  1. Paronichia

Este o inflamație purulentă a pliului unghiilor, adică pielea din jurul suprafeței unghiei, care se manifestă prin roșeață, umflare și durere semnificativă. Există două forme ale acestei afecțiuni: acută, adesea cauzată de bacterii (stafilococ sau streptococ) și cronică, cauzată de drojdii. Mult mai rar, ea e cauzată de virusul herpes simplex. Tratamentul include atât intervenție chirurgicală cât și tratament cu medicamente antibiotice și antivirale.

  1. Negi

Negii sunt excrescențe umflate și dure, cu suprafețe neuniforme, care se dezvoltă în jurul sau sub unghie. Cauza negilor (atât periunguali cât și subunguali) este legată de infecțiile cu papillomavirusul uman.


  1. Leziuni ale unghiilor

Nerespectarea măsurilor adecvate de igienă de către personalul care realizează procedura cosmetică poate duce la leziuni grave ale unghiilor. Cele mai comune sunt hematoma subunguală (pată roșie-maronie sau neagră, nedureroasă și vizibilă prin unghie), leukonichia (pete mici albe pe suprafața unghiei) și onicholiza (separarea completă sau parțială a suprafeței unghiei de la bază).

Infecțiile și leziunile sunt problematice și dureroase, dar nu constituie cele mai mari riscuri asociate cu o procedură aplicată incorect. În timpul manichiurii și pedichiurii există riscuri și mai mari de infecții cu boli serioase și sistemice, ca de ex. HIV, hepatita B, hepatita C sau HPV.


Cum pot reduce riscul infecției?

Dacă vă întrebați dacă să folosiți servicii profesionale sau nu, răspunsul este foarte simplu: folosiți-le, dar cu grijă! În primul rând, să nu vă fie frică să întrebați cosmeticiana ce metode de sterilizare folosește și să reacționați, de exemplu, când cosmeticiana nu scoate instrumentele reutilizabile din folii sigillate, ci doar le pulverizează cu dezinfectant. Asta nu e de ajuns – doar sterilizarea garantează siguranța completă.

În conformitate cu recomandările HABIA (Autoritatea Industriei de Păr și Frumusețe), personalul saloanelor de frumusețe trebuie să sterilizeze instrumentele reutilizabile, de preferat cu o autoclavă. Dezinfectarea distruge doar formele vegetative de microorganisme, în timp ce procesul de sterilizare asigură că toate formele de microorganisme, inclusiv sporii, sunt îndepărtați. Folosirea unei autoclave este garanția siguranței împotriva infecțiilor virale, bacteriale, parazitice și fungice, dar și în contextul altor afecțiuni decât cele alergice, ca de ex. icter, pecingine și SIDA.

O soluție excelentă pentru saloanele de unghii este autoclava Enbio, care a primit certificatul Comunității Europene în calitate de aparat medical și garanția TUV Nord – o organizație internațională care emite certificate ISO (de asemenea pentru aparate medicale) și care a obținut marca Magazin de Încredere – marca de calitate de top pentru magazine online din Europa. Aburul din autoclava Enbio atinge o temperatură de 121 sau 134 grade Celsius, fiind capabil să distrugă formele vegetative de microorganisme, dar și sporii bacterieni. Astfel, folosirea autoclavei asigură distrugerea a 99% dintre patogeni.

Autoclava Enbio e ușor de utilizat și spațioasă – permite sterilizarea a până la 8 pachete de instrumente în același timp. Procesul de sterilizare durează 7/15/30 minute (în funcție de programul selectat), instrumentele putând fi sterilizate chiar și între vizitele clientelor sau în timpul acestora. Aparatul emite un sunet cu un nivel de decibeli inferior nivelului unei conversații, nederanjând clienții. Este rentabil (și prietenos cu mediul în același timp), căci folosește puțină energie și apă pentru a produce aburul. E de asemenea important de menționat faptul că autoclava Enbio e caracterizată de un design modern și elegant, constituind nu doar un echipament indispensabil în salon, dar și un element decorativ.

Să vă întrebați cosmeticiana dacă folosește sau nu o autoclavă nu va fi niciodată o acțiune lipsită de tact, ci o expresie a grijii pentru propria sănătate. Dacă nu doriți, totuși, să adresați această întrebare, puteți consulta harta Enbio cu saloane sigure, creată sub programul #enbiosafe. Este o listă virtuală de locații unde instrumentele sunt sterilizate cu autoclava Enbio, de cea mai bună calitate, bazată pe Google Maps. Consultând această listă, puteți găsi un salon care prestează servicii în siguranță.

Manichiura și pedichiura la salon garantează mâini și picioare frumoase, însă frumusețea nu ar trebui să stea înaintea sănătății. De aceea este atât de important pentru clienți să fie conștienți de factorii care le amenință sănătatea și să aleagă doar acele saloane care mențin cele mai înalte standarde de igienă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet