(P) Igiena orală sub umbrela pandemiei – cum ne afectează coronavirusul dantura și ce putem face

Pe fond pandemic, igiena orală devine mai importantă ca niciodată. Nu discutăm suficient despre felul în care arată și se simte dantura noastră, pentru că susținem că e simplu - e simplu să ai grijă de dinții tăi.

(P) Igiena orală sub umbrela pandemiei - cum ne afectează coronavirusul dantura și ce putem face

Însă în toată simplitatea sa, igiena orală este, în România, un subiect destul de ignorat – 400.000 de copii din întreaga țară nu au avut niciodată o periuță de dinți. Dr. Andrei Constantinovici vorbește despre felul în care s-a schimbat igiena orală în pandemie și de ce trebuie să îi acordăm acum o atenție sporită.

Igiena orală trece dincolo de cavitatea orală. Deși tindem să credem că ea se referă doar la dinții noștri, igiena orală înseamnă, de fapt, îngrijire personală. Iar o dantură sănătoasă egalează o stare generală de sănătate bună, la care râvnim acum mai mult ca niciodată. Prin cavitatea noastră orală pătrund cu ușurință virusuri și microorganisme, nu doar coronavirusul, iar aceste bacterii pot fi ținute departe doar cu o igienă orală corespunzătoare. Iată care sunt aspectele asupra căruia Dr. Andrei Constantinovici ne atrage atenția în această perioadă:

Periajul dentar nu e doar despre periat

Atâta timp cât este efectuat corect și complet, periajul dentar reușește să țină bacteriile departe de cavitatea noastră orală, însă periajul nu se rezumă la folosirea periuței dentare și a pastei de dinți. 

Pentru a fi complet, periajul dentar trebuie obligatoriu însoțit de ață dentară și apă de gură; dincolo de asta, se prea poate să ne fi periat dinții greșit toată viața: mișcarea corectă nu este cea orizontală, stânga-dreapta, care ne este cea mai la îndemână – periajul dinților trebuie efectuat de sus în jos, cu atenție acordată fiecărei grupe dentare, iar procesul nu trebuie să dureze mai puțin de două minute. 

Tratarea afecțiunilor vechi nu mai poate fi amânată

Cariile pe care le-am lăsat acolo de câțiva ani nu mai pot aștepta – pandemia cu coronavirus e momentul în care trebuie să ne rezolvăm afecțiunile pe care le avem de ceva timp, dar pe care le-am amânat. Vizita la stomatolog în pandemie este obligatorie, pentru că doar așa putem identifica și trata la timp afecțiuni înainte ca acestea să se agraveze. 

O vizită în cabinetul dentistului la momentul potrivit ne poate scuti chiar și de implant dentar, pentru că întotdeauna prevenția e mai ușoară decât tratamentul. La fel de necesare sunt și controalele de rutină în cabinetul specialistului – periajul dentar realizat la domiciliu nu este suficient pentru a îndepărta placa dentară, de aceea igienizările profesionale sunt obligatorii, mai ales acum. 

Pe fond pandemic, tindem să evităm mersul în cabinetul medicului din teamă; cu toate acestea, cabinetul stomatologului a fost dintotdeauna un spațiu steril și sigur, menit să țină la distanță toate microorganismele, nu doar coronavirusul, astfel că nu există motive de îngrijorare. Până în anul 2019, 40% dintre români nu au fost niciodată la stomatolog, iar pandemia crește acest procent. Însă echipamentul modern și protocoalele de siguranță sunt doar două coordonate care asigură că vizita la dentist este una lipsită de orice risc. 

Vizita la stomatolog, necesară pentru întreaga familie

Copiii trebuie învățați că mersul la stomatolog nu este un motiv de teamă, pentru că multora dintre ei le este frică de consult, iar această frică apare pentru că nu au fost obișnuiți de mici cu cabinetul specialistului. Încă de la ivirea primilor dinți vizita la stomatolog e necesară, pentru ca cel mic să se obișnuiască cu medicul, cu spațiul, cu instrumentele de lucru. E important să vadă cum toată familia merge la stomatolog, pentru că în copilărie suntem ghidați de puterea exemplului. 

În cazul adolescenților, aceștia pun preț pe felul în care arată; se află la vârsta în care esteticul e mai relevant ca niciodată, iar când arată bine, se simt bine, motiv pentru care trebuie să le generăm acest confort. Atât din considerente estetice, cât și funcționale și de sănătate. 

De exemplu, mulți adolescenți se confruntă cu dinți care nu sunt aliniați corespunzător, ceea ce îi face să zâmbească mai puțin; tratamentul cu aparat dentar rezolvă această problemă și le redă atât încrederea în sine, cât și dantura sănătoasă, perfect funcțională, cu o mușcătură corectă. Iar despre cat costa un aparat dentar, prețurile diferă în funcție de tehnologia folosită; aparatele dentare metalice, varianta clasică de tratament, pornesc de la 1000 de lei. Tratamentele mai moderne, cu aparate dentare invizibile, sunt mai costisitoare, însă garantează un confort ridicat în timpul purtării și o estetică desăvârșită.

Sub umbrela unei pandemii a cărei dată de plecare ne este încă necunoscută, învățăm să ne reconfigurăm prioritățile: punem mai mult ca niciodată preț pe confortul nostru psihic și pe starea de sănătate generală, motiv pentru care ne acordăm mai mult timp și mai multă grijă. Vizita la stomatolog în pandemie ne garantează nu doar că bacteriile și microorganismele vor fi ținute la distanță, ci și că atunci când această perioadă se va termina, vom ieși din case zâmbind.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet