Ovăzul – recomandat în orice dietă și nu doar niște simple cereale integrale

Când vine vorba de micul dejun, orice nutriționist îți va spune că este cea mai importantă masă a zilei și trebuie respectată cu sfințenie.

Cu toate că micul dejun la care marea majoritate dintre noi râvnim este reprezentat de o porție de clătite pufoase sau omletă alături de câteva bucăți de bacon, ovăzul s-ar putea să fie cea mai indicată alegere.


Cu toate că ovăzul este o variantă de mic dejun ieftină, rapid și ușor de preparat, nu este una dintre cele mai gustoase. Însă, pentru ca este un aliment bogat nu numai în nutrienți, ci și în beneficii, putem să îl transformăm într-un deliciu pe care să îl servim la prima oră a zilei. Cu alte cuvinte, putem să decorăm bolul de ovăz sec cu unt de arahide, fulgi de cocos, gem și o gamă largă de fructe, fie proaspete, fie uscate, precum bananele, afinele și căpșunile.

De ce este ovăzul un aliment recomandat în alimentație?


Ovăzul conține beta-glucan, un tip de fibre solubile care au rolul de a încetini absorbția carbohidraților în fluxul sanguin. Acest tip de digestie mai lentă reduce nivelul de insulină din corp, care ar încuraja organismul să producă grăsime. Potrivite atât pentru vegetarieni cât și pentru vegani, aceste cereale integrale conțin o sursă bogată de magneziu, vitală pentru funcția enzimelor și producerea de energie, ajutând la prevenirea bolilor cardiace.

Reduce senzația de foame

Dacă ești tipul de persoană căreia i se face foame la scurt timp după ce a servit micul dejun, ar trebui să iei în considerare ovăzul ca parte din alimentația ta zilnică. Bogați în grame de carbohidrați și de fibre, fulgii de ovăz îți oferă o senzație de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp, în comparație cu un alt tip de mic dejun tradițional, precum cerealele sau ouăle.

La fel cum un burete absoarbe apa și își dublează dimensiunea, făina din ovăz face în esență același lucru când este consumată. Faptul că ovăzul îți poate da senzația de sațietate pentru mai bine de trei ore îl face un aliment adecvat pentru orice masă sau gustare a zilei. Așadar, dacă dorești să ai stomacul plin pentru cât mai mult timp, o să trebuiască să consumi fulgi de ovăz.


Îmbunătățește sănătatea colonului

Când vine vorba de ovăz, cuvântul zilei este întotdeauna „fibre’. Experții recomandă consumul zilnic de fibre – oriunde între 25 și 35 de grame – deoarece acest aport este ideal pentru o digestie bună. Iar o mică porție de ovăz conține o cincime din aportul zilnic recomandat de fibre.

Făina de ovăz, principalul component al fulgilor de ovăz, este o sursă bogată de fibre dietetice, care ajută la reglarea tranzitului intestinal și, prin urmare, reduce constipația. În plus, aceasta hrănește bacteriile bune din intestinul nostru, facilitând digestia și funcțiile acesteia.


Nivelul colesterolului scade

Una dintre cele mai importante fibre pe care le găsim în ovăz este beta-glucan, care ajută la reducerea nivelului de colesterol din organism. Nutrienții din făina de ovăz „curăță’ grăsimea de pe pereții arterelor și, prin urmare, previn riscul de boli cardiovasculare. Chiar dacă nu aveți un nivel de colesterol ridicat, puteți include fulgii de ovăz în alimentația voastră zilnică pentru a-l menține la un nivel normal.

Este adevărat că fulgii de ovăz nu sunt singurul aliment care vă pot ajuta în lupta cu colesterolul, însă beta-glucanul reduce absorbția colesterolului în fluxul de sânge, în deosebire colesterolul lipoprotein, care este considerat „colesterolul rău’.


Odată ce vei consuma ovăz, aspectul pielii tale se va îmbunătăți

Consumarea alimentelor bogate în carbohidrați favorizează apariția coșurilor, datorită indicelui glicemic ridicat – însă acesta nu este cazul fulgilor de ovăz. Folosit ca remediu în diverse boli ale pielii, ovăzul ajută la stabilizarea nivelului de pH al pielii, ceea ce poate ameliora mâncărimea sau iritația pielii.

Proprietățile unice ale făinii de ovăz o fac un ingredient ideal pentru tratamentul afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi iritațiile. Bogată în vitamine și zinc, făina de ovăz ajută la curățarea pielii și eliminarea toxinelor. De asemenea, manganul reduce umflarea și inflamația și promovează o vindecare rapidă a rănilor, vânătăilor și arsurilor.


Ovăzul poate ajuta la stabilizarea glicemiei

Un alt beneficiu al consumului al fibrelor găsite în ovăz este capacitatea lor de a regla indicele glicemic. Chiar dacă nu aveți diabet, menținerea unui nivel sănătos în ceea ce privește glicemia este necesară pentru a evita migrenele, stările de somnolență sau anxietate.

Citește și:
Cum să te menții în formă după 40 de ani

Text: Ioana Oblu
Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet