Ouale pot sau nu pot fi incluse intr-o alimentatie sanatoasa? Maresc sau nu nivelul colesterolului? Ouale sint „marul discordiei“ intre nutritionisti.
Prin 1972, a aparut o restrictie: ouale trebuie excluse din dietele sarace in colesterol. De atunci, nutritionistii se contrazic pe aceasta tema fara a ajunge la un rezultat. incalziti de dezbateri, au ridicat propriile convingeri (pro sau contra) la rang de religie, iar sustinerea lor a devenit o lupta politica. Extrem de delicat, pina nu de mult, subiectul era de evitat intr-o conversatie politicoasa.
Acum, dupa zeci de ani de studii, s-a demonstrat ca ouale nu afecteaza nivelul colestrolului in singe si, cu atit mai putin, activitatea cardiovasculara. Cu toate acestea, stilul nostru de viata colesterolo-fobic a perpetuat amenintarea colesterolului alimentar si prohibitia oualor ca o traditie.
Reabilitarea a inceput in aprilie 1999, cind „Journal of the American Medical Association publica rezultatele cercetarilor doctorului Hu si colegilor sai de la Harvard. Acestea exlud orice legatura intre consumul de oua, colesterol si bolile cardiovasculare. In studiu au fost antrenate 117.000 cadre medicale, 80.082 femei si 37.851 de barbati. S-au urmarit, timp de 14 ani, rezultatele analizelor in functie de consumul zilnic de alimente. Acest studiu e primul dintr-o lista intreaga de cercetari.
Nu putem decit sa speram ca, sub avalansa rezultatelor, se va accepta ideea ca ouale nu sint o amenintare pentru sanatate, asa cum le vrea folclorul nutritionist. Datele statistice confirma cercetarile: trei dintre tarile cu cel mai mare consum de oua, Japonia, Spania si Franta, au cea mai mica rata a mortalitatii cardiovasculare dintre toate tarile industrializate.
Chiar daca ne-am cistigat libertatea de a consuma oua, se ridica o alta intrebare: „Pina unde se intinde aceasta libertate, ca prea multa strica? Studiile efectuate la Harvard ne linistesc. Ouale sint periculoase mai mult prin asociatie, atunci cind se „inhaiteaza cu alte grasimi saturate (bacon, carne rosie, lapte integral), decit prin cantitate.
Oricum, consumul recomandat e de 1,14 ou(a) pe zi, adica sapte (+ unul) oua pe saptamina . „An egg a day is OK. Dar nu oricine poate minca un ou pe zi, sustine William Krauss, profesor la Universitatea Berkeley, California.
Diabeticii reprezinta un grup restrins, care, in cazul consumului exagerat de oua, sint expusi riscului bolilor coronariene. Aceasta se datoreaza unui mecanism deficitar de transport al colesterolului si nu alimentului in sine. Oricum, dietele sint amuzante: schimbi un aliment cu celalalt, esti multumita ca aduci ceva nou in dieta ta si imediat te ingrijorezi pentru ceea ce reduci.
Din fericire, ouale contribuie in alimentatie mai mult ca valoare nutritiva, decit calorica. Un ou asigura doar 1,3% din necesarul caloric, in schimb contine cea mai bogata sursa de proteine de calitate si aproape toate vitaminele si mineralele esentiale. (Nu contine vitamina C. Gainile, spre deosebire de oameni, pot sa-si produca propria vitamina C.) Chiar mai mult, proteina continuta in oua e folosita ca standard de calitate pentru toate celelalte alimente. Ouale au o valoare biologica de 93%. (Valoarea biologica e eficacitatea cu care e folosita proteina pentru dezvoltare.) Valori comparative au doar laptele, pestele si carnea de vita.
Cind totul parea rezolvat, au aparut citeva voci care sustineau o noua extravaganta: „ouale sint recomandate, daca nu se maninca galbenusul. Dar orice extravaganta are un cost nutritiv si economic. Specialistii sint de acord ca ouale au o densitate nutritiva de exceptie. Ceea ce se pare ca unii dintre ei nu stiu sau au uitat e faptul ca cea mai mare parte e concentrata in discreditatul galbenus: toate vitaminele si mineralele solubile in apa, toate vitaminele solubile in grasimi si 45% din cantitatea de proteine.
Cu alte cuvinte (din perspectiva nutritionista) „arunci copilul imbaiat, odata cu apa din copaie. Asadar, pentru o alimentatie sanatoasa si o economie prospera, nu aruncati galbenusul, decit daca e absolut necesar!
Sint convinsa ca toata campania de discreditare a oualor a fost facuta in numele bunelor intentii. Iar daca toate restaurantele si fast-food-urile ar fi servit exclusiv meniuri fara colesterol, fara sare, fara cofeina, fara zahar, am fi trait cu toti ca unul intr-o „nirvana dietetica ce ne-ar fi condus catre o nesfirsita euforie nutritionala. imi pare rau, dar nu cred ca asta inseamna alimentatie sanatoasa si nici macar nu e amuzanta. (Data viitoare cind se voteaza, vreau sa ma numarati si pe mine!)
Eggcyclopedia
Lioara Bradu
Foto: Shutterstock