Orienteaza-ti copilul spre o dieta sanatoasa

Cand copilul ajunge la varsta la care alimentatia incepe sa se diversifice, trebuie sa ii cultivi gustul pentru o dieta sanatoasa si dezgustul fata de junk food. ELLE iti ofera cateva sugestii prin care sa realizezi aceasta performanta.
 

Educatia alimentara de baza se realizeaza pana la varsta de zece ani, pentru ca dupa acest prag deja se creeaza un comportament addictive compulsive pentru alimentele de tip fast-food, aproape la fel ca la un drog. Ulterior, copilul nu-si va mai putea reprima acest comportament si ii va fi foarte greu sa scape de el', ne informeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, autorul cartii « Si noi ce mai mancam… ca sa slabim? » (volumul 2) si al altor carti de nutritie.


La varsta de 4 ani, cand alimentatia copilului incepe sa se diversifice, cea mai buna atitudine pe care o poate avea parintele e aceea de a nu interzice, ci de a explica micutului care sunt avantajele si dezavantajele unui anumit tip de mancare. Zaharul rafinat din carbohidrati contine calorii rele, goale, care nu sunt metabolizate si nu ofera beneficii (precum vitamina B1, magneziu, crom) si astfel corpul este pus in situatia de a-si consuma din rezervele lui. Acest fapt duce la aparitia supraponderalitatii, obezitatii si ne expune la riscul diabetului de tip doi, intrucat organismul este expus la oscilatii de glicemie. Cand copilul insista, i se poate oferi sa guste cate ceva, insa cu mare atentie si monitorizare! Dar daca i s-au cristalizat corect regulile de nutritie pana la virsta de zece ani, el va sti si singur ce trebuie sa manance. Si chiar daca isi va satisface o curiozitate sau o pofta, el nu va deveni dependent de produsele procesate', explica prof. dr. Mencinicopschi.


Make it fun!

Unul dintre motivele pentru care copiii sunt tentati de lucruri nesanatoase sunt ambalajele atractive. Producatorii de fast-food si dulciuri castiga interesul copiilor personalizand pachetele cu personajele lor preferate din desene animate, oferind drept cadouri jucarii si investind sume astonomice in reclame pentru a crea o imagine irezistibila a produselor lor. Astfel, copilul dezvolta loialitate fata de un anumit brand. Cativa cercetatori curiosi au oferit unui grup de copii niste alimente sanatoase, ambalate si branduite cu o marca celebra de fast-food. Apoi i-au rugat sa guste aceleasi alimente, servite cu farfurii si tacamuri. Bineinteles ca au preferat hrana branduita! In acest caz, prima solutie ar fi sa nu permiti copilului sa priveasca spoturile publicitare – ele insamanteaza gustul pentru o dieta nesanatoasa.

Carmen, o colega de birou, mi-a povestit despre reactia surprinzatoare a fiului ei de patru ani vis-à-vis de o reclama: „De fiecare data cand era la televizor un spot la un iaurt cu fructe, in care bucati mari de cirese lucioase, capsuni ireal de rosii si caise zemoase se vanturau prin fata baiatului meu, el murea de pofta. Si ii tot explicam ca in iaurt nu sunt «fructe-fructe», decat partial, si ca gasesti acolo mai multi indulcitori si chimicale. Dar cu toate astea, de fiecare data il vedeam cum saliveaza. Intr-o buna zi m-am indurat de el si i-am cumparat obiectul dorintei. Socul a fost cand i l-am prezentat, fericita. In loc sa se bucure, a inceput sa planga, ce mai, era in pragul unei crize de nervi. Imi zicea cu lacrimi in ochi «Arunca-l, vrei sa-mi dai chimicale?!», desi insistam ca nu pateste nimic daca incearca doar o singura data, sa vada cum e. In acel moment m-am gandit numai la vecinii care auzeau tipetele de protest ca «ii dau chimicale» si probabil isi imaginau ca vreau sa-l hranesc cu Domestos'.


Andreea, mamica unei fetite de varsta apropiata cu baietelul buclucas, mi-a povestit ca, din pacate, fiica ei a dat deja de gustul unor produse de fast-food cu ocazia unor zile de nastere sarbatorite la un restaurant de profil. „Cumva, «raul» a fost facut. Insa am gasit o solutie ingenioasa de a face concurenta fast-food-urilor. Ii pregatesc hamburgeri cu chifle din paine integrala, cu chiftele din carne de vita tocata de mine cu ceapa, sos de rosii, castraveti murati si maioneza homemade. Pana si ea si-a dat seama ca sunt mult mai bune ale mele decat cele cumparate, insa acum am mult de munca pentru a-i mentine viu interesul pentru mancarea gatita', mi-a povestit ea.


Cele mai bune alimente cu ajutorul carora poti convinge copilul sa evite produsele de tip fast-food sunt fructele si legumele preparate in totul soiul de combinatii atragatoare si gustoase', spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. „In cazul in care copilul pana la patru ani a fost invatat sa consume dulciuri industriale, atunci e usor sa continue cu fructele coapte si integrale, dar nu compot. Parintele trebuie sa ii atraga atentia sa manance fructe in permanenta. Exista diferite artificii prin care poti imbunatati calitatea senzoriala a cruditatilor. Fructul se poate pune in blender, se indeparteaza partea necomestibila (dar niciodata coaja) si se poate adauga ghimbir pentru a oferi o nota mai exotica. Fructele date prin blender nu se consuma ca atare, ci se dilueaza cu apa plata de buna calitate. La inceput, pana se obisnuieste cu gustul, poti adauga putin iaurt sau miere', ne recomanda prof. dr. Mencinicopschi.


O alta solutie pentru stimularea apetitului pentru hrana sanatoasa este sa desenezi pe farfurie fete din cruditati si sa poreclesti legumele cu nume de personaje de desene animate. Cercetatorii de la Bowling Green State University, SUA au descoperit in cadrul unui studiu publicat pe site-ul ecr.sagepub.com ca aceasta metoda atrage o doza nesperata de simpatie la adresa alimentelor proaspete.
 

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din health & diet