Autoritățile vor să impună purtarea măștii în aer liber, în zonele aglomerate, inclusiv pe plaje, după valul de noi îmbolnăviri. Ce crede Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, despre această măsură?
Purtarea măștii în aer liber, în zonele foarte aglomerate, ar putea deveni obligatorie, au anunțat autoritățile, care lucrează la un nou set de măsuri ce ar include și limitarea programului pentru terase și cluburi. Premierul Ludovic Orban a vorbit despre această posibilă măsură după ce a fost întrebat despre aglomerația de pe litoral, care poate fi una dintre sursele numeroaselor infectări din ultimele săptămâni.
„Există mai multe măsuri în analiză – limitarea programului pentru terase, pentru cluburi, respectarea regulilor de distanțare socială pe plaje, că e foarte greu de identificat dacă un grup de persoane reprezintă o familie sau nu, iar atunci putem impune respectarea regulilor de distanțare pentru toți cei care sunt pe plajă.”, a declarat Orban, conform Mediafax. Acesta s-a referit și la purtarea măștii în aer liber – în special în zonele aglomerate. „Sunt locuri chiar și în aer liber, de exemplu o piață sau o faleză, unde, din cauza aglomerației, există risc de răspândire și discutăm și posibilitatea de a impune purtarea măștii în astfel de spații foarte aglomerate”.
Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și totodată reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit la rândul său despre purtarea măștii în aer liber, măsură în vigoare chiar acum în anumite țări care se confruntă cu un număr ridicat de cazuri de infectare cu noul coronavirus.
„Da, sunt de acord pentru că ea se aplică în foarte foarte multe țări, de exemplu, în Spania se poartă și unde nu e aglomerație.
De ce purtăm mască în spații deschise? Nu purtăm mască în spații deschise decât acolo unde acea distanțare fizică de 1,5 m nu este posibilă. Dacă ai pe o suprafață de 1000 de metri pătrați, 1000 de persoane, nu este posibilă distanțarea la 1,5 metri pentru că suprafața, în mod evident, este prea mică. Această măsură cred că ar trebui aplicată în funcție de, nu neapărat să se întâmple la nivel național, ci în zonele aglomerate care sunt identificate de autoritățile locale și în intervalele de timp în care sunt aglomerate. Dacă cineva se plimbă într-un parc de la 10 seara încolo, e puțin probabil să existe o aglomerație care să pună pe cineva în pericol. Dar probabil că la ora 14, aglomerația poate fi suficient de mare încât să impună utlizarea măștii. Atunci lucrurile se pot adapta, dar implicarea și participarea autorităților locale cred că este unul dintre elementele care poate duce la rezolvarea acestei probleme, cu o condiție: să nu fie partizane sau să fie partizanele sănătății comunității pe care o conduc. Pentru că dacă vor exista la nivelul autorităților locale păreri divergente, atunci se ajunge din nou la acea senzație de neîncredere și de ineficientă a măsurilor.”
Medicul Rafila a avertizat că purtarea măștii în aer liber ar putea fi o măsură întâmpinată cu ostilitate de opinia publică: „dacă mesajul o să fie: „nu vă ajunge că ne obligați să purtăm mască în spații închise, acum ne forțați să purtăm și pe stradă”, sigur că este un mesaj distructiv, nu o să prindă aproape la nimeni. Dar dacă spunem că, „uite, avem comunități sănătoase pentru că majoritatea locuitorilor poartă mască și în mijloacele de transport și în zonele închise și cele câteva cazuri care au apărut, au apărut pentru că în zonele aglomerate, oamenii sunt prea apropiați. Și acolo unde suntem prea apropiați, într-un anumit interval de timp, este bine să purtăm mască. Oamenii trebuie solidarizați, nu trebuie ostilizați.”
Foto: arhiva ELLE